2018. február 21. szerda Eleonóra
Menü

Gyöngyházfényű ragyogás

Gyöngyházfényű ragyogás
A tárlat huszonhárom alkotó életművébe nyújt betekintést. Szeptember 11-ig látogatható a Városi Képtár – Deák-gyűjteményben. (Fotó: Fotó: Kiss László)

A szolnoki művésztelep egyike a legrégebbi, folyamatosan működő művészi csoportosulásnak Magyarországon. Szolnokon több mint egy évszázada alkotnak közösen a művészek, a kezdeti ötven évvel most Székesfehérváron is megismerkedhetnek.

Az időszaki tárlatnak a Városi Képtár – Deák-gyűjtemény ad otthont. A „Gyöngyházfényű ragyogás” című kiállítás szeptemberig lesz megtekinthető. A látogatók a fehérvári kiállításon összesen hatvanegy művet láthatnak. „A Deák-gyűjteményben hét olyan munka van, ami hívta a többieket a szolnoki Damjanich János Múzeumból. Ezek egyike Borbereky-Kovács Zoltán alkotása, aki festőként indult, a szobrászattal Szolnokon ismerkedett meg, később kizárólag szobrászattal foglalkozott. Miután elhagyta Magyarországot, Dél-Afrikába ment, és ott lett világhírű művész.” – mondta el Szűcs Erzsébet, az intézmény igazgatója. 

A szolnoki alkotóműhely egy tizenkét műtermes lakásból indult 1902-ben, és még ma is működik. A gyöngyházfényű ragyogás kifejezetten az itt alkotó művészekre jellemző. Ebben a térségben sok a szállópor a levegőben, ami nagyon érdekesen töri a fényt. Ennek a fénynek a visszaadása nagy kihívást jelent az alkotók számára. „Ha ránézünk ezekre a képekre, akkor azt látjuk, hogy kevésbé kontrasztosak, kevésbé dinamikusak, mint például a nagybányai festők művei. Azok ugyanishegyvidéki miliőben készült alkotások, az Alföldre és Szolnok környékére azonban a szállópor jellemző. Innen származik ez az elnevezés. A festészetnek ez a fajta fényhatása nagyon jellegzetes a szolnoki művésztelep korai időszakában.” – mondta el Csiszár Róbert, a kiállítás kurátora. 

Ez a tárlat a szolnoki művésztelep első ötven évével, az 1900 és 1950 közötti időszakkal ismerteti meg a látogatókat. A mostani együttműködésnek azonban lehet folytatása. Erről a szolnoki múzeum igazgatója, Horváth László beszélt. 

 

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

 • HÍRADÓ 2018. február 20.
  HÍRADÓ 2018. február 20.
 • Erdogan: a török tüzérség visszavonulásra kényszerítette a szír kormánypárti erőket
  Erdogan: a török tüzérség visszavonulásra kényszerítette a szír kormánypárti erőket
 • Lehet még hó - figyelmeztetés Fejérre
  Lehet még hó - figyelmeztetés Fejérre
 • Újabb magyar siker született a téli olimpián
  Újabb magyar siker született a téli olimpián

A hét embere

Eseménynaptár