7 évnél régebbi cikk

Bőrben élve
·Hírekéletmód·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Északi Strand
Bőrben élve
·Hírekéletmód·Utolsó frissítés: undefined

Számos érzékszerv áll rendelkezésünkre a külvilág észleléséhez. Sokszor azonban megfeledkezünk a legnagyobb és egyúttal legtöbb hatásnak kitett szervünkről, a bőrünkről. Hogyan segíthetjük hát védelmezőnk munkáját?

A legfontosabb, hogy szánjunk időt az önellenőrzésre. Például az anyajegyeknél érdemes három-négy havonta lefényképezni az adott területet, visszanézni és ellenőrizni, nincs-e elváltozás az úgynevezett ABCD szabály szerint - ami az Asszimetria, Diameter, Color és Pigmentáció rövidítése. Ezzel nagyban csökkenthetjük a súlyosabb rendellenességek rizikófaktorát.

A másik elterjedt bőrproblémánál, az ekcémánál is tehetünk lépéseket. Bár öröklött betegség lévén teljesen nem tüntethető el, de a "fellobbanások" enyhíthetőek, melyeket nagyban befolyásolhatnak az exogén tényezők . Tehát az, hogy milyen környezetben élünk, mit eszünk, mivel mosunk, milyen életmódot választunk, vagy éppen mit hordunk.

Nyáron a napozás kérdése a "legégetőbb" ha a bőr védelméről van szó. A barna bőrszín eléréséhez, de az égés elkerüléséhez 30 faktor körüli napozókrémet válasszunk. A drogériákban és gyógyszertárakban kapható fényvédőkrémek, sminkek is lényegesen hozzájárulhatnak bőrünk felületének védelméhez. Ez utóbbinak az alkalmazását azonban naponta 3-4-szer ismételni kell. Használjuk ezeket a mindennapi életben és sportolásnál is. A magas hőmérséklet ellen is van megoldás. Futáshoz, kültéri edzéshez ne fehér, hanem színes, lehetőleg pamut anyagú ruhát válasszunk. A színek nem eresztik át a napsuragarakat, a pamut ellenben kiválóan szellőzik.

Minderről a székesfehérvári Szent György Egyetemi és Oktató Kórház bőrgyógyászati osztályának osztályvezető főorvosával, Dr. Karaszi Margaritával beszélgettünk. A doktornő mindehhez még hozzátette: semmit se vigyünk túlzásba, és ne hanyagoljuk el se a megelőzés se az önellenőrzés fontosságát.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek