2018. február 25. vasárnap Géza
Menü

Hogyan készülj esküvőre?

Hogyan készülj esküvőre?
Esküvőd lesz! (Fotó: Horváth Reni)

Az eljegyzést követő lelkesedést pár nap múlva könnyen felválthatja a páni félelem. Te jó ég, hiszen meg kell szervezni egy esküvőt! Mit csinálj, hogyan kezdj hozzá a szervezéshez? Nos, ehhez nyújtunk most egy kis segítséget.

Sokan már kislányként álmodoztak arról, milyen lesz az a bizonyos nagy nap. Elképzelték a vőlegényt (vélt, vagy valós személy alapján), megszülettek az első ruhaötletek, fantáziálgattuak a helyszínről, virágokról, zenéről, táncról, fényekről, hangulatról. Végül babáikkal eljátszották a tündérmesét. De mi a teendő ha a mindez karnyújtásnyira van tőled?

Ötletelés

Üljetek le vőlegényeddel, beszélgessetek elképzeléseitekről, vágyaitokról! Olyan kérdéseket érdemes ekkor megtárgyalni, mint hogy hol, milyen stílusú, témájú legyen az esküvő, hogy polgári, egyházi, vagy egyéb (például törzsi) szertartást szeretnétek-e. Az anyagiakat egyelőre hagyjátok ki a dologból. Ez még a fantáziálás ideje.

Szervezés kezdete

Kezdjetek el töprengeni egybekelésetek időpontján. Ekkor még nem kell konkrét dátumot meghatározni, de gondolkodjatok el rajta, melyik évszakban, hónapban szeretnétek tartani az esküvőt. Ezzel már a részleteket is behatárolhatjátok, hiszen ez lesz a támpont, amikor a például helyszínnel, utazással kapcsolatos kérdések merülnek fel. Ezután kezdjétek el összeírni a vendéglistát.

Költségek

Inkább előbb mint utóbb, de elérkezik a költségvetés megtárgyalásának ideje. Itt kell eldönteni, mennyi a minimum és mennyi a maximum, amit az esküvőtökre tudtok szánni. Ha ez megtörtént vedd kezedbe a szervezést! Egy füzetbe írd fel az elképzeléseket és azt, hogy mire mennyit akarsz költeni. Ha elérted a kijelölt határt, látni fogod, miből tudsz majd lefaragni.

Válassz helyszínt!

A szertartás helyét illetően felmerülhetnek problémák, különösen az utazást illetően. Kényelmes lehetőség, ha lakóhelyed közelében választasz helyszínt, vagy távolság esetén az egyik szülői házhoz közel tartod a menyegzőt. Ha mégis különleges helyről álmodozol, győződj meg arról, hogy a vendégeknek is elérhető legyen.

A fogadásánál szintén körültekintően kell választani. Szabadtéri helyszínnél például fontos, és kiszámíthatatlan tényező az időjárás. Ezért próbálj olyan helyet keresni, melynek szálláshely is van a közelében, vagy válassz egy hotelt, ami rendelkezik alkalmas kültérrel. Ha szeretnétek nászútra menni, annak szervezését is valahol ekkor kell elkezdeni.

Keresd a szolgáltatót!

Ha profi fotóst szeretnél az esküvődre, azt sem árt minél gyorsabban lefoglalni. Egyrészt megelőzésképpen, hiszen szezon idején gyorsan elkelnek, másrészről hagyni kell időt arra is, hogy megismerjen titeket, hogy tényleg jó munkát végezhessen. Ha megvan a fogadás helyszíne, elkezdhetsz virágost és dekoratőrt is felkutatni, és gondolkodni a dekoráción, az asztalközépdíszeken, a fényeken. Vagyis esküvőd témáján, stílusán, színvilágán. A zenekar vagy dj kiválasztásánál szervezd úgy a dolgokat, hogy meg tudd őket hallgatni, mielőtt felkéred őket. Ezzel megbizonyosodhatsz öltözködési és zenei stílusukról, és hogy passzolni fognak-e álomesküvődhöz. Végül válaszd ki a számodra megfelelő vendéglátó egységet és a tálalás menetét, hogy svédasztalos vagy felszolgálós fogadást szeretnél-e.

Próbáld a ruhát!

Mikor már többé kevésbé minden megy a maga útján, kezdj el gondolkodni a belépődön. Tehát az esküvői ruhán, valamint, a koszorúslányok és a tanú kijelölésén. Ha szeretnél koszorúslányokat, választottjaidat érdemes figyelmeztetni az előttük álló teendőkre, amikre időt kell szakítaniuk. A ruhaválasztásnál pedig egyszerűen hallgass a szívedre!

Hívj meg!

Végül csak a meghívók maradtak hátra, melyeket körülbelül 6-8 héttel az esküvőd előtt kell eljuttatni a vendégekhez. A meghívónak tartalmaznia kell az esküvő helyszínét és idejét, a fogadás részleteit, illetve egy borítékot és egy válaszkártyát, amin a vendég bejelölheti, visz-e gyermeket, vagy plusz egy főt. Egy hangulatos idézet, esetleg egy-két soros mondat még hangulatosabbá teheti a meghívást.

Néhány tipp a költségek szeliditéséhez

Íme egy többé kevésbé reális lista, hogy körülbelül hogyan oszlanak meg a költségek a kategóriák között. Fogadás: 40%, Nászút 14%, Fotós és videós: 10%, Esküvői viselet: 8%, Gyűrűk: 6%, Virágok: 5%, Zene: 5%, Meghívók: 2%, Egyéb: 10%. A költségek csökkentéséhez nézz utána a különféle"csináld magad" ötleteknek is! A vendéglistát sem árt többször átnézni, átbeszélni pároddal és a szülőkkel.

Most már tényleg nincs más hátra: küldd ki a meghívókat és kezdj el szépülni a nagy napra!

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

Eseménynaptár

 • Potyautast fogtak a brüsszeli reptéren
  Potyautast fogtak a brüsszeli reptéren
 • Hóátfúvás miatt továbbra sem járható három mellékút Vas megyében
  Hóátfúvás miatt továbbra sem járható három mellékút Vas megyében
 • A mexikói elnök lemondta washingtoni látogatását
  A mexikói elnök lemondta washingtoni látogatását
 • Választás 2018 - Félidőben a jelöltállítás
  Választás 2018 - Félidőben a jelöltállítás
 • img
  img
  Vörösmarty Rádió
  Mai "Gazdikeresőnkben" Az ASKA Menhelyén élő kutyákat szeretnénk otthonhoz juttatni.
 • Öt kilogramm efedrint találtak a pénzügyőrök Röszkén
  Öt kilogramm efedrint találtak a pénzügyőrök Röszkén
 • Jótékonysági előadás a Hermann László Zeneiskolában
  Jótékonysági előadás a Hermann László Zeneiskolában
 • Tállai András: eddig csaknem kétszer annyian kérték sms-ben adóbevallásukat a NAV-tól, mint tavaly
  Tállai András: eddig csaknem kétszer annyian kérték sms-ben adóbevallásukat a NAV-tól, mint tavaly
 • Áradások pusztítanak az Egyesült Államokban
  Áradások pusztítanak az Egyesült Államokban
 • Dunaújváros ad otthont au idei Fejér Megyei Diáknapoknak
  Dunaújváros ad otthont au idei Fejér Megyei Diáknapoknak
 • Nagyon megterheli a szervezetet az érkező nagy hideg
  Nagyon megterheli a szervezetet az érkező nagy hideg
 • Nőközpontot alakítanak ki Keszthelyen
  Nőközpontot alakítanak ki Keszthelyen
 • Az AWS képviseli idén Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon Lisszabonban
  Az AWS képviseli idén Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon Lisszabonban