2018. június 22. péntek Paulina
Menü

15 éve hordjuk a nyakunkban a törülközőt

15 éve hordjuk a nyakunkban a törülközőt
(Fotó: Fotó: Horváth Renáta)

2001 óta minden évben május 25-én tisztelegnek a rajongók Douglas Adams sci-fi író előtt. Ezen a napon tartják ugyanis a Nemzetközi Törülközőnapot (Towel Day).

A mozgalom lényege, hogy a Galaxis útikalauz stopposoknak szerzőjének tisztelői ilyenkor mindenhol törülközővel a nyakukban jelennek meg.

A törülköző viselése hamar a popkultúra része lett, mert - amint az a Galaxis útikalauz stopposoknak című könyveben olvasható - ez "a lehető leghasznosabb dolog, amit csak magával vihet a csillagközi stoppos. Egyrészt komoly gyakorlati értéke van: beletakarózhatunk, hogy meleghez jussunk, míg átugrándozunk a Jaglan-Béta hideg holdjain; heverhetünk rajta, míg a Santagrinus-V ragyogó, márványhomokos tengerpartjain szívjuk a sűrű tengeri levegőt; felvitorlázhatjuk vele minitutajunkat, míg lefelé sodródunk a lassú, lomha Moth folyón; takarózhatunk vele, miközben Kakrafoon sivatagainak vörös csillagai ragyognak ránk; megnedvesíthetjük és fegyverként használhatjuk kézitusában; fejünkre tekerhetjük, hogy távol tartsuk a mérges gőzöket, vagy hogy elkerüljük a Traal bolygó Mohó Poloskapattintó Fenevadjának pillantását (észvesztően ostoba állat, azt hiszi, ha te nem látod őt, ő sem lát téged – annyi esze van mint egy cipőtalpnak, de nagyon-nagyon mohó); veszély esetén vészjelzéseket adhatunk vele, és természetesen beletörülközhetünk, ha még elég tiszta hozzá."

15 éve hordjuk a nyakunkban a törülközőt

2001. május 14-én egy fórumon jelent meg az a felhívás, amely egy "Törülközőnap" megtartását javasolta. Douglas Adams 2001. május 11-én hunyt el, a rajongók a rá két hétre szervezett megemlékezéssel kapcsolatban javasolták, hogy ez az időpont, vagyis május 25-e legyen az előtte való tisztelgés napja egy törülközővel a nyakban.

Arról nincs információnk, hogy Fehérváron tartanak-e bárhol is Törülközőnapot, de várjuk a rajongók törülközős fotóit. A pángalaktikus gégepukkasztó elfogyasztása közben készített szelfiket külön jutalmazzuk.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

 • Holnap búcsúztatják Kozma Ágnest
  Holnap búcsúztatják Kozma Ágnest
 • Heves zivatar - figyelmeztetés Fejérben
  Heves zivatar - figyelmeztetés Fejérben
 • V4 - kitartanak saját nézeteik mellett
  V4 - kitartanak saját nézeteik mellett
 • HÍRADÓ 2018. június 21.
  HÍRADÓ 2018. június 21.

A hét embere

Eseménynaptár

Meg ez is van

 • img
  Fehérvár TV
 • Veszélyes külföldi tojásokra figyelmezetetnek
  Veszélyes külföldi tojásokra figyelmezetetnek
 • Százmilliós gépeket kapott a Szent Margit kórház
  Százmilliós gépeket kapott a Szent Margit kórház
 • A V4-es kormányfők egyeztettek Budapesten
  A V4-es kormányfők egyeztettek Budapesten