7 évnél régebbi cikk

10 film, amit idén látnod kell
·Filmmozi·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója10 film, amit idén látnod kell
·Filmmozi·Utolsó frissítés: undefined

Egy ideje már szinte csak a képregény adaptációk uralják a piacot Hollywoodban, így nem csoda, hogy összegyűjtött blockbustereink egy része ebből a kategóriából került ki.

A Marvel Unvierzum megállíthatatlannak tűnik: az Amerika Kapitány: Polgárháború tarol, a Doktor Strange pedig olyan előzetest kapott, amitől nem csak Benedict Cumberbatch rajongóinak esett le az álla. A nagy rivális, a DC nem tudott nagyot robbantani a Batman v Superman mozijával, de legalább biztossá vált, hogy Ben Affleck önálló Batman-filmet kap. Persze ebben az évben sem csak a szuperhősöket bírta el a mozivászon. Jöjjön egy szubjektív 10-es lista arról, hogy mi az, amit mindenképpen látni kell 2016-ban a moziban.

1. Amerika Kapitány: Polgárháború

Mára nyilvánvalóvá vált, hogy a 21. század első pár évtizede a képregényes szuperhősökről fog szólni a moziban. A két nagy képregénykiadó, a DC és a Marvel egymás után ontja a filmeket, de kétségtelenül a Marvel az, amelyik viszi a prímet. Legalábbis ami az egész estés filmeket illeti. Az Amerika Kapitány harmadik részével, a Polgárháborúval kezdetét vette moziuniverzumának harmadik fázisa, amely a tervek szerint 2019-ig tart majd. Bár magát a filmet még nem láttuk, a kritikák jelentős része pozitív, a szuperhősök nagy számú megjelenése pedig biztosíték arra, hogy a közönség is vevő legyen a kapitány újabb kalandjára. Az biztos, hogy a szuperhősök esetében ez a legmeghatározóbb mozi az idén, amire még nagyon sok részt fog felhúzni a Marvel.


2. Doktor Strange

Még mindig a képregényeknél, sőt, még mindig a Marvelnél maradunk, szuperhősünk, Doktor Strange azonban már kevésbé ismert, viszont annál izgalmasabb karakter. Kaptunk is egy olan előzetest a filmből, amitől minden képregényrajongónak leesett az álla. Doktor Strange már különleges képessége miatt is eltér más szuperhősöktől, ő ugyanis egy mágus, a Föld legfőbb varázslója és védelmezője. Ebből következik, hogy valószínűleg a film is elüt majd a megszokott Marveles moziktól és inkább egy kis különc alkotást láthatunk majd, ahogy az Benedict Cumberbatch színészi játékától el is várható.


3. Batman v Superman

Batman és Superman harca a DC nagy dobása. Lett volna. A Marvelhez felzárkózni akaró vetélytárs a saját univerzumánakk Bosszúállóit, az Igazság Ligáját szeretné összerántani, amihez azonban valahogy össze kellett hozniuk a két górét, Batmant és Supermant. Ami egy abszolút jó és logikus (már-már szükségszerű) döntés volt, viszont több kérdést is felvetett. Ezek között a legfontosabb az volt, hogy melyik Batman, illetve Superman karaktert vigyék vászonra a készítők. Az elsőre nagy visszhangot keltő Ben Affleck alakította Batman utólag jó választásnak bizonyult, az Acélember Supermanje azonban továbbra is sótlan maradt és a kritikusok szerint sem sikerült a legjobbat kihozni a történetből. A DC háza táján pedig tovább gyűlnek a fellegek, sorra mondanak fel ugyanis a tervezett filmek rendezői, ami nem jelent túl jót az amúgy is – a Marvelhez képest - erős lemaradásban lévő kiadónak.


4. A dzsungel könyve

Az év egyik nagy meglepetése, a kritikák szinte kizárólag elismerően nyilatkoztak róla. A filmet a Vasember-t is jegyző Jon Favreau rendezte. A bravúr pedig ott mutatkozik meg, hogy a Mauglit alakító gyerekszínészen kívül a szereplők mindegyike rajzolt. Látványban és megvalósításban is remekel ez a családi mozi.

5. A függetlenség napja: Feltámadás

Húsz évet kellett rá várni, de megérkezett végre a Függetlenség Napja második része. Talán senkit sem kell emlékeztetni arra, hogy ez annak a blockbusternek a folytatása, amelyben az idegenek le akarták igázni a Földet, mindezt ráadásul az amerikai Függetlenség Napján. Nos, a jó hír, hogy Will Smith-en kívül a legtöbb főszereplő visszatér a folytatásban, ahol persze megint meg kell küzdeni a nagy szürkékkel. De van egy olyan gyanúnk, hogy a legyőzésükhöz ezúttal nem lesz elég egy számítógép vírus...


6. A visszatérő

A filmhez nem fűznénk sok kommentárt, ez az a mozi, amelyben játszik Tom Hardy és Leonardo DiCaprio. Utóbbi pedig végre Oscart is kapott az alakításáért. Ja, és van benne medve is.


7. Alice Tükörországban

Folytatódik Alice Csodaországban története amolyan Tim Burton módra. És ha Tim Burton benne van egy filmben, akkor természetesen feltűnik benne Johnny Depp és Helena Bonham Carter is. A gyanúnk azonban az, hogy sokan inkább Anne Hathaway-re figyelnek majd és a nemrég elhunyt Alan Rickmanre, akinek hangja is lesz hallható a filmben.


8. Aljas nyolcas

Tarantino nyolcadik filmje. A jellemzéshez csak annyit tennénk, hogy ez Tarantino nyolcadik filmje.


9. Hurok

Egyesek szerint az utóbbi idők egyik legjobb magyar alkotása. Műfaját tekintve thriller, az IMDb-n 7,2-es, a Porton 8-as osztályzattal. Mi még nem láttuk, de az elsők között van a megnézendők listáján.


10. Szemfényvesztők 2.

A első rész meggyőző volt, a második pedig szerepel Harry Potter is. Na jó, ne legyünk ennyire igazságtalanok, Daniel Radcliffe ugyanis már többször tanúbizonyságot tett arról, hogy ki tud lépni a varázslóinas árnyékából. Dehát akkor is ő Harry Potter, na. De ne ragadjunk le nála, hiszen impozáns a szereplők névsora. Mark Ruffalo, Woody Harrelson és Morgan Freeman is visszatér a folytatásra.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek