2018. október 23. kedd Gyöngyi
Menü

A Móri Művésztelepen jártunk

A Móri Művésztelepen jártunk
Festőkészlet a Móri Művésztelepről (Fotó: Horváth Reni)

Augusztusban öt hivatásos képzőművész kapott meghívást a Móri Művésztelepre, hogy csatlakozzanak az itt folyó alkotómunkához. Mi is kilátogattunk. Sok új élménnyel és tapasztalattal tértünk haza.

A móri alkotótelep a Szent István tér 4. alatt található, de lehet, jobban behatárolhatom azzal, ha azt mondom, hogy a Lamberg-kastély mellett helyezkedik el. Talán ezzel sikerült kicsalnom némi "ahá"-t néhány fmc.hu olvasóból.

A Móri Művésztelepen jártunkMűvészeti Szabadiskola bejárata (Fotó: Horváth Reni)

Pár szó a környékről. A barokk stílusú kastélyt Lamberg Antal gróf építette az 1700-as évek második felében, Fellner Jakab tervei alapján. A család akkoriban nyári rezdenciaként használta, ma a Kulturális Központnak ad otthont. Az épületet fantasztikus park veszi körül, mai kinézetét Örsi Károly kerttervező mérnök álmodta meg. 1990-től a Képző- és Iparművészeti Szabadiskola Alapítvány gondozza, van itt egy zenepavilon és egy kovácsoltvas pávaház. A kertben volt a kastély kútháza is, innen szállították annak idején a vizet a parkba és a házba, ez ma már Kováts Judit fazekasművész műhelye. És itt vissza is kanyarodtunk a Móri Művésztelephez.

A Móri Művésztelepen jártunkVolt Lamberg-kastély (Fotó: wikipedia.org)

Rendkívüli élmény volt, mikor megérkeztem a művészet különféle ágait összefogó telepre. Mikor átléptem a küszöböt, már-már azt hittem Monet-t látom, amint klasszikus festős-szalmakalapban közeledik felém. Végül a jelenés tovaillant, én meg elkezdtem megismerkedni az alkotótelep életével. Megtudtam, hogy van itt asztalos- és kovácsműhely, bronzöntő műhely, de ezeken kívül még nagyon sokféle alkotómunka folyik, a fotótól a festészeten át a grafikáig.

Találkoztam az alapítvány vezetőjével, Nagy Benedek szobrászművésszel, aki többek között a Székesfehérvári Művészek Társaságának oszlopos tagja és akinek számos alkotása található a térségben. Az ő nevéhez fűződik Fehérváron például az ifj. Ocskay Gábor-szobor, Szent István Király Múzeum domborművei, vagy a vasútállomás közelében található Deák Ferenc-dombormű. 

"A művészeti szabadiskolát 1990-ben hoztuk létre. Az alapötlet a reneszánsz idők műhelyein alapult. Nagy tisztelője vagyok a reneszánsz művészetnek és akkoriban a művészeti iskolák nagyon fontosak voltak, a kis Leonardo is ott festett Verrocchio mellett. Arra gondoltam, hogy hozzunk létre egy olyan alapítványt, ahol a műtermekben összefonódik a mesterség és a művészet. Ez azért jó, mert például Magyarország egyik legjobb bronzöntő műhelye is itt van, így ha valaki szobrászatot tanul, akkor professzionális szoboröntésekkel és kivitelezésekkel is találkozik, megismeri ezt a folyamatot is." - mondta Nagy Benedek.

Végül hozzátette: "Csupán azt sajnálom, hogy ilyen kevés figyelem irányul a minőségi művészetre és annak támogatására, mert ennél jobb beruházás nincs. Szoktam is idézni Churchill mondatát, amit akkor mondott, amikor a háború idején a kultúrától akartak elvenni pénzt a parlamentben: megtehetjük uraim, de akkor miért harcolunk?"

A Móri Művésztelepen jártunkNagy Benedek szobrászművész, a Képző- és Iparművészeti Szabadiskola Alapítvány vezetője (Fotó: Horváth Reni)

A beszélgetés után a bronzöntő műhelyben Péterfy Dóra restaurátor és bronzöntő vezetett körbe minket, és beavatott a szobor-készítés folyamataiba. Ezalatt kiderült, hogy a fehérvári Zichy Jenő szobor is itt készült!

"Pintér Balázs szobrász Bodajkra készített egy alkotást, jelenleg ennek kivitelezésén dolgozunk. A bronzöntés elég összetett folyamat, sok lépcsőből áll. Előbb negatívot kell venni a szoborról, viaszréteget, majd tűzálló agyagréteget teszünk rá, végül a viasz helyére kerül a bronz.

A Móri Művésztelepen jártunkPéterfy Dóra bronzöntő a bodajki szobron dolgozik (Fotó: Horváth Reni)

A látogatás után alkalmam volt az egyik meghívott festőművésszel, Revák Istvánnal is beszélgetni, aki pár szóban mesélt jelenlegi munkáiról. 

"A festészetben mindig is az anyag érdekelt. Most egy érdekes kísérlettel foglalkozom, hogy a vízbázisú és az olajbázisú anyagot hogyan tudom összebékíteni. Emellett  elhatároztam, hogy száz darab pasztelrajzot készítek ebben az évben. Ezek tulajdonképpen színes festmények, gyorsan megfogalmazott mondanivalóval. A lényege, hogy milyen érzelmek, lelki dolgok törthetnek fel egy emberben egy éven keresztül - a száz rajzban bármi megjelenhet."

A Móri Művésztelepen jártunkRevák István megmutatta festőműhelyét a Móri Művésztelepen (Fotó: Horváth Reni)

Látogatásunk vége felé Kováts Judit fazekasművész is elvitt minket a műhelyébe, a már említett egykori kútházba, ami a park másik végében található. A kis házban egy hatalmas cserépkályhán kívül megrakott asztalok, kész és félkész fazekasművekkel teli polcok álltak. 

"Általában hétköznapi tárgyakat készítek, meg cserépkályhákat – ezt a kályhát is mi csináltuk. Nekem fontos az, hogy használható dolgok legyenek, ezért nem is nagyon díszítek, inkább csak a forma legyen szép, meg a színek." - mondta Kováts Judit. 

A Móri Művésztelepen jártunkKováts Judit fazekasművész a műhelyében (Fotó: Horváth Reni)

Hát így telt a Móri Művészetelepen tett látogatásunk. Még az indulásunk előtti utolsó pillanatban is gazdagodtam információkkal, például arról, hogy a művészek sokszor a legeltérőbb időpontokban dolgoznak. Vannak, akik éjszaka alkotnak és csak reggel 7-kor mennek aludni, mások hétvégén is munkálkodnak. Hiába; ilyen a művészsors, sosincs megállás, az alkotni akarás folyton ébren tart.  

A Móri Művésztelepen augusztus 8 és 21 között öt meghívott képzőművész fog alkotni, akik a Fehérvári Művészek Társaságának tagjai. Erről a Fehérvár TV számolt be részletesebben. 

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Elhunyt Ujfalussy Gusztáv Ottó ciszterci szerzetes
  Elhunyt Ujfalussy Gusztáv Ottó ciszterci szerzetes
 • Kórházban is megtanulhatjuk az újraélesztést
  Kórházban is megtanulhatjuk az újraélesztést
 • Vakvezető kutyából is hiány van
  Vakvezető kutyából is hiány van
 • Óraátállítás - még nem döntött a kormány
  Óraátállítás - még nem döntött a kormány
 • Megérezte a járattörléseket a Ryanair
  Megérezte a járattörléseket a Ryanair
 • Egyre több Ladát vesznek
  Egyre több Ladát vesznek
 • Felelős gazdik - feltételekhez kötnék a kutyatartást
  Felelős gazdik - feltételekhez kötnék a kutyatartást
 • Nem az ellátást kell fizetni!
  Nem az ellátást kell fizetni!

Eseménynaptár

 • Már most érezhető a brexit negatív hatása
  Már most érezhető a brexit negatív hatása
 • Hálózatkutatás magyar vezetéssel
  Hálózatkutatás magyar vezetéssel
 • Középvállalati fejlesztési program - több mint 200 vállalkozás érintett
  Középvállalati fejlesztési program - több mint 200 vállalkozás érintett
 • Zenekadémia - újra megszólalt a Voit-orgona
  Zenekadémia - újra megszólalt a Voit-orgona
 • Brexit - már csak egy akadálya van
  Brexit - már csak egy akadálya van
 • Egyre többen kötnek utasbiztosítást belföldön is
  Egyre többen kötnek utasbiztosítást belföldön is
 • Fimünnep premier előtti vetítésekkel
  Fimünnep premier előtti vetítésekkel
 • Tisztul a levegő
  Tisztul a levegő
 • Kárpátalja - eljárás indult a magyarellenes plakátok miatt
  Kárpátalja - eljárás indult a magyarellenes plakátok miatt
 • Pocokinvázióra figyelmeztet a Nébih
  Pocokinvázióra figyelmeztet a Nébih
 • Németh Szilárd - most is érezhető a rezsicsökkentés
  Németh Szilárd - most is érezhető a rezsicsökkentés
 • Október 23. - gyűjteni kell az emlékeket
  Október 23. - gyűjteni kell az emlékeket
 • Október 23. - ünnepi megemlékezés és utcaszínház
  Október 23. - ünnepi megemlékezés és utcaszínház