7 évnél régebbi cikk

Szerinted melyik Tarantino legjobb filmje? És miért éppen az Aljas nyolcas?
Fehérvár Médiacentrum fotójaSzerinted melyik Tarantino legjobb filmje? És miért éppen az Aljas nyolcas?

Mert ez a nyolcadik? Mert western? Mert benne van minden, ami Tarantino? Vagy mert igazából nem is ez a legjobb, hanem a Ponyvaregény? Ássunk akkor a téma mélyére!

Úgy hozta az élet, hogy az év első felében nem igazán volt időm követni a filmes trendeket, emiatt - a többi között - kimaradt Tarantino nyolcadik filmje is, melyet a magyar mozik január 7-én mutattak be először. A torrentszínházakban viszont már jó ideje jegyet foglaltam a vetítésre, de különböző elfoglaltságaim (FMC, FMC, FMC!) miatt csak most tudtam időt szakítani a mester nyolcadik filmjére. Aztán miután végignéztem a két és fél órás alkotást, véresre kapartam a hátamat büntetés gyanánt, hogy nem tekintettem meg már a premier napján a filmművészet e legújabb gyöngyszemét.

Merthogy az a helyzet, hogy sok tekintetben ez, vagyis az Aljas nyolcas Tararntino legjobb filmje. (Tudom, tudom, Ponyvaregény, én is megnézem minden évben, de egy pillanatra tekintsünk el ettől.) Az Aljas nyolcas ugyanis hiánytalanul vonultat fel minden olyan elemet, amely a Tarantino-filmek jellegzetessége. A karakterek markáns kidolgozása, a párbeszédek egyedisége, a pontosan megválasztott helyszín(ek), a jól elkülönülő, önállóan is életképes jelenetek, melyek valójában szorosan kötődnek egymáshoz. Nos, ez mind ebben a filmben csúcsosodik ki.

Mindezeken túl nem hiányzik az akció s a jól ismert tarantinós cselszövés és fondorlat sem, ergo senki sem az, akinek mutatja magát.

A filmben a színészek igazi jutalomjátékot kaptak: Samuel L. Jackson, Kurt Russell és Tim Roth is remekelt. Mindannyian kötöttségek nélkül, felszabadultan játszottak, öröm volt elmerülni a karaktereik minden rezdülésében.

A leginkább meghatározó egyéniséget azonban ezúttal a számomra eddig szinte ismeretlen Walton Goggins jelenítette meg és egészen zseniálisan hozta a figurát.

Szóval Ponyvaregény ide, Ponyvaregény oda, az Aljas nyolcas nálam aranyat ér, ha Tarantino életművéről van szó. Ez persze azért erősen szubjektív, úgyhogy kíváncsiak vagyunk a ti véleményetekre is.

Szavazzatok alább és hozzátok ki elsőnek a Ponyvaregényt, ha meritek! :D

 

 
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek