7 évnél régebbi cikk

Ez a nyár nem ért véget augusztus 20-án - Fürdőzős időjárás lesz a hétvégén
Fehérvár Médiacentrum fotójaEz a nyár nem ért véget augusztus 20-án - Fürdőzős időjárás lesz a hétvégén

Elérkezett az idei nyár utolsó hétvégéje. Az időjárás mintha nem is akarna erről tudomást venni, hiszen olyan színvonalon hozza magát a nyár a következő napokban, hogy az simán elmehetne egy júliusi időszaknak is. Semmi zavaró tényező nem várható, de figyeljetek a még mindig magas UV-sugárzásra, főképp akkor, ha a strandon múlatjátok a vakáció utolsó napjait!

Egy magasnyomású légköri képződmény, úgynevezett anticiklon tanyázik Európa középső részén és ez ilyentájt még mindig száraz, napos időjárást biztosít számunkra. Pénteken és a hét további két napján, sőt még a jövő hét elején is itt marad a térségünkben ez az anticiklon, így folytatódik a szinte zavartalan napsütés, amit csak kevés gomolyfelhő zavarhat meg napközben. Csapadékra, záporra, zivatarra nincs kilátás.

A szél csak pénteken napközben lehet kissé élénk keleties irányból, míg a többi napon mérsékelt légmozgásra számíthatunk. A hőmérsékletek abszolút nyárias értékeket mutatnak, hiszen napközben 28-29, a hét utolsó napján akár 30 fok felett is tetőzhetnek. Az éjszakák kellemesen felfrissítenek mindenkit (14-16 fok körül lesznek), ezért ajánlatos az éjszakai strandoláskor egy pulcsit is felvenni. No, nem a vízben, hanem amikor kiértünk a partra és szárazra töröltük már magunkat. Arra azért figyeljünk, hogy az éjszakai fürdőzés a szabad vizeinkben tiltott, csak az arra kijelölt és kivilágított strandokon lehetséges.

Napközben vegyük majd le a pulcsit mielőtt fürdeni mennénk, sőt, a még mindig magas napállás miatti magas UV-sugárzás ellen érdemes - főleg annak, akinek érzékeny, illetve világos a bőre, vagy a nyár végére sem barnult még le -fényvédő krémekkel kenegetni magát. Használjuk is ki az időt a strandolásra, hiszen remek körülmények lesznek, és az állóvizeink hőmérséklete elérheti ismét a 25 fok körüli tartományt.

Általában az a tévhit van az emberek fejében, hogy a nagy tavainknál a fő szezon, azaz a strandolás minden évben augusztus 20-ig tart. Utána elromlik az idő és már esély sincs a fürdőzésre. Lehet, hogy a korábbi évtizedekben ezt sokan így érezték, vagy többször is előfordult mindez, de az elmúlt években zömében már nem így volt. Érdekes, hogy a legtöbb program helyi és országos szinten is a 20-ai nemzeti ünnepünk előttre esik, utána már főként tóparti esemény jóval kevesebb van. Pedig az időjárás miatt egyre inkább kitolódik a nyár. Gyakran hamarabb kezdődik és később ér véget. Ez az idei év is ilyen, legalább is, ami a nyárvéget illeti. Gyakorlatilag elmondható, hogy a mostani augusztusunk leghosszabb, egybefüggő nyárias időjárása mostanra esik. Ez idáig, ha akadt is meleg, az 2-3 napnál tovább nem tartott, mindig közbeszólt egy hidegfront, vagy egy zivataros időszak. Ez a mostani nyárbúcsú szerencsére nem a régi időkre emlékeztet. Így javaslom mindenkinek, hogy menjetek és fürdőzzetek még egy jó nagyot!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek