7 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Street Food Show, kispályás foci és Aranybulla Művészeti napok
Fehérvár Médiacentrum fotójaFehérvári programok a hétvégére: Street Food Show, kispályás foci és Aranybulla Művészeti napok

Nyár utolsó hétvégéjén számos fehérvári program közül választhatunk. Lesz Street Food Show, ahol még asztalra sincs szükségünk az ebédeléshez, véget ér a kispályás foci-EB (reméljük magyar részvétellel), valamint megrendezésre kerül a 17. Aranybulla Művészeti Napok színházi előadással, koncerttel, kiállítással. És ez még csak a kezdet.

Augusztus 27-28.: Street Food Show
helyszín: Városház tér

Augusztus utolsó hétvégéjén Székesfehérvár utcáit belengi majd a klasszikus utcai ételek illata. Grill szendvics, marhasteak, barbecue húsok, kolbászok, tócsni, sült burgonya is lesz többek között a kínálatban, melyeket különböző üdítők mellett kézműves sörökkel és borokkal is leöblíthetünk. Édességeket illetően is gazdag választékkal számolhatunk a székesfehérvári Street Food Show-n. Egyre közeledik a szeptember, ezután lehet, már csak jövőre lesz alkalmunk beleharapni a nyár ízű lángosba (egyébként sajtostejfölös)! 

Augusztus 27.: Véget ér a kispályás labdarúgó-EB
időpont: 11:00, 12:00, 19:30, 21:00
helyszín: Murvás parkoló

Az elmúlt héten Székesfehérvár sportért rajongó lakóit a kispályás foci-EB tartotta lázban. E hétvégén, egészen pontosan szombaton kerül sor az elődöntőkre és a helyosztókra, szóval érdemes lesz korán érkezni, hogy találjunk ülőhelyet a lelátón. A magyar csapat esélyei jók, péntek délután 4 órától szurkolhatunk nekik a murvás parkolóban a továbbjutásért. A kispályás labdarúgó Európa-bajnokságról szóló összes írásunkat itt olvashatod el: EMF Euro 2016. Az Eb valamennyi mérkőzését élőben lehet követni az esemény hivatalos Youtube-csatornáján:

Sport: Kosárlabda felkészülési mérkőzés - TLI-Alba Fehérvár vs. Rieker-Komárno
időpont: augusztus 27., 18:00
helyszín: Alba Regia Sportcsarnok

Közeledik az ősz, tehát hamarosan itt a kosárszezon. Minden fehérvári programok egyik legnagyobb királya a Gáz utcai sportcsarnokban szurkolni a mindig bajnokesélyes TLI-Alba Fehérvárnak, akik szombaton kezdik meg a felkészülést a 2016/2017-es szezonra. Az ellenfél egy régi ismerős, a szlovák Rieker-Komárno lesz, akikkel minden bajnokság előtt legalább egyszer megmérkőzünk. A meccs szombaton 18 órakor kezdődik, a belépés díjtalan.

Mozi: A barátságos óriás 
helyszín: Cinema City, Alba Plaza

Bár lassan vége a nyárnak, de az utolsó hetekre is maradt néhány nagyszabású hollywoodi produkció, amiért érdemes jegyet váltani a mozikba. Augusztus 25-én mutatták be A barátságos óriás című filmet, melyet Steven Spielberg rendezett és Ronald Dahl (a Charlie és a csokigyár szülőatyja) írt. Mint ahogy a címéből is sejthető, a történet főszereplője egy óriás, HABÓ (Hatalmas Barátságos Óriás), aki igencsak kilóg még nagyméretű társai közül: velük ellentétben alacsony, kedves és nem eszik embert. HABÓ egy este magával viszi a 10 éves Szofit Óriásországba, ahol végül barátok lesznek és közös kalandokba keverednek. A többi óriás azonban nincs oda ezért a különös barátságért....

Kiállítás: Mackó kiállítás
időpont: augusztus 31-ig tart nyitva
helyszín: Gárdonyi Géza Művelődési Ház

Valamennyiünknek volt gyerekkorában egy babája vagy plüss állata - nekem egy plüss nyulam volt -, amit ha éjszaka magunkhoz szorítottunk, a félelmetes szörnyek az ágy alatt maradtak. Ezt az élményt hozza vissza a mackókat bemutató fehérvári program, a Gárdonyi Géza Művelődési Házban helyet kapó Mackó kiállítás. A tárlaton Szóda Józsefné magángyűjtőnek 1500 maciból álló gyűjteménye, valamint Varga Magdolna kézzel készített mackói láthatóak. A kiállítás ezen a hétvégén tart nyitva utoljára, egyébként pedig augusztus 31-ig látogatható.

Mindenféle mackó van a kiállításon (Fotó: Bialkó László Gergő)

Színház, kiállítás, koncert: 17. Aranybulla Művészeti napok
időpont: augusztus 26-27.
helyszín: Öreghegyi Közösségi ház

Augusztus utolsó hétvégéjén az Öreghegyi Közösségi Ház is számtalan programot kínál. Péntek este A köznapiról és a látomásról című darab keretében Márai Sándor Füveskönyve elevenedik meg a Medves Színpadon 20 órától, Halmy György rendezésében. Szombaton már kiállításnak és koncertnek lesz helyszíne a közösségi ház. Az Ujváry Lajos emlékkiállításon szereplő festmények a paraszti életformát és az erdélyi székelyfalvak életét mutatják be egészen fantasztikus, lírai színvilággal - nem is véletlenül, hiszen a festő Szőnyi István festőművész és grafikus tanítványa volt a Képzőművészeti Főiskolán. 

Gyerek: Vasútmodell Székesfehérvár
időpont: augusztus 27-28.
helyszín: Belváros

A belvárosban szintén az utolsó hétvégéjét tartja a Vasútmodell Székesfehérvár kiállítás. A programon 40 négyzetméteres interaktív terepasztal várja a látogatókat, ahol vonatokat és autókat is lehet indítani, a forgalmat irányítani. Szóval látogass el az augusztus 31-ig nyitva tartó kiállítást és nézd meg, milyen a székesfehérvári vasútállomás felülről légifelvétel és helikopter nélkül!

Vasútmodell kiállítás Székesfehérváron idén is (Fotó: szekesfehervar.hu)

Kirándulás: Fedezd fel kisvonattal a Bory-várat 
időpont: augusztus 27. szombat, 10:00
helyszín: Országalma

Ha már a vonatoknál tartunk, akkor tervezhetünk valódi vonatos kirándulást is a hétvégén. Most viszont nem egy másik város lesz a helyszín, hanem a 20. századi, építészetében és hangulatában is romantikus Bory-vár, melyet ezúttal kisvasúttal járhatunk körbe. A program azonban nem ingyenes, a 2000 forintos díj tartalmazza az idegenvezetést, a kisvasutat és a bory-vári belépő árát is. A kirándulás 10 órakor veszi kezdetét az Országalmánál. További információ és jelentkezés a Tourinform irodánál lehetséges, egészen szombat reggel 9:50-ig.  

Kisvasúttal, idegenvezetéssel a Bory-várban (Fotó:kirandulastervezo.hu)

Időjárás: fürdőzés ideje!
időpont: bármikor
helyszín: Balaton, Velencei-tó, vagy ami tetszik

Az elmúlt hetekben finoman szólva is szeszélyes volt az időjárás: egyik nap kabátban is megfagytunk (augusztus közepén!) másik nap hét ágra szóló napsütéssel tombolt újra a nyár. Most úgy tűnik, hétvégére végre magára talál a természet, mert kánikulával, 30 fok fölötti strandidővel számolhatunk szombaton és vasárnap. A környék pedig igencsak bővelkedik a fürdőzési lehetőségekben: itt van nem messze a Balaton, de még közelebb a Velencei-tó, ahol kiélvezhetjük végre a nyár utolsó leheleteit. Mindezeken túl élményfürdőt is választhatsz, a legjobbakról az Öt remek élményfürdő Magyarországon című cikkünkben olvashatsz. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek