7 évnél régebbi cikk

Nincs hova futni a hétvégi nyár elől: izzadni fogunk, de kegyetlenül
Fehérvár Médiacentrum fotójaNincs hova futni a hétvégi nyár elől: izzadni fogunk, de kegyetlenül

Ha valaki azt gondolná, hogy csak itt nálunk, a Kárpát-medencében van nyárias idő, akkor az nagyot tévedne. Bizony a nyár fanoknak igen csak kedvez a mostani időjárás szerte a kontinensen. Bármerre nézünk szét, indulunk el, szinte mindenütt napos, meleg, sőt forró, száraz időben lehet részünk. És, hogy mit tehet az, aki hűsölni szeretne? Megtudhatja a cikkből!

Egy hatalmas kiterjedésű magas nyomású légköri képződmény határozza meg most Európa legnagyobb részének időjárását. Ez az anticiklon biztosítja számunkra is a csendes, nyugodt, száraz, napos és nem mellesleg meleg, egyre melegebb időt. Szombaton is a derült, szélcsendes éjszakát követően, amikor is a hajnali hőmérséklet 15 fok körül alakul, gyorsan emelkedik majd a hét ágra sütő napsugárzás hatására a hőmérséklet. Ilyenkor, augusztus vége felé napsütéses időben 15-17 óra között áll be a maximum, amely most 28-30 fok körül lesz. Mivel napközben sem lesz élénk légmozgás, ezért ezt jóval, akár 5-7 fokkal is melegebbnek érezhetjük majd.

Felhőkre sem kell számítani - így persze csapadékra sem, ezért hűsölni a 23-25 fok körüli tavainkban, vagy a nagyobb méretű hűtőinkben tudunk majd, persze ha van még hely a sör és a dinnye mellett. Erre kiváló lehetőség lehet még az áruházaink hűtőpultja közelében való ténfergés is. Nem tudom, hogy a fehérvári hűtőházba szabad lehet-e a bejárás, de gyanús, hogy nem.

De félre a tréfát! Nézzük mi a helyzet a mi kis ősrégi Európánkban. Gyakorlatilag csak repülővel lenne érdemes olyan helyre menni, ahol most hűsölni tudnánk, mert olyan messze vannak Magyarországtól, hogy ha autóval mennénk, akkor mire odaérnénk, addigra lehet, hogy ott is meleg lenne. Ilyen területek például Izland, Írország, Skócia, Észak-Skandinávia. Csapadék is szinte csak itt hull a kontinensen, illetve kissé meglepő módon Törökország és Szicília környékén (a mediterrán országokban a nyár a legszárazabb évszak, csak nagyon ritkán esik).

Európa többi részén a cikk elején említett anticiklon hatására felhőoszlató, derült, száraz, napos idő van. Mivel a napsugárzás maximális ideje egy nap ilyenkor még elég magas (13-16 óra), ezért a nagyobb hajlásszöggel párosulva meleg időjárás alakult ki. Ez a meleg olyannyira meleg, hogy Nyugat-Európában, egészen Portugáliától Spanyolországon és Franciaországon, Németországon keresztül, a Benelux-államokban, sőt még Dániában és Svédország déli részén is szokatlan a hőség. Több helyütt 32-37 fokot mérnek, Spanyolországban néhol a 40 fokot is eléri a hőmérő higanyszála. A brit főváros London is izzad, bár az ottan 25-26 fok nekünk kellemes lenne, nekik szinte hőgutát jelent. Természetesen meleg van, de nem extrém mértékben a mediterrániumban, Dél-Európában is. Arrafelé nappal 30 fok körüliek a maximumok.

Összefoglalva tehát, aki útnak indul és nem itthon, hanem valahol a kontinensen tölti a nyár hátralévő napjait, az még azért ne pakoljon be téli kabátot! A Dániához közigazgatásilag tartozó Grönland ez egyszer is kivétel. :)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek