7 évnél régebbi cikk

Akár 37 fokosnak is érezhetjük a mai hőséget
Fehérvár Médiacentrum fotójaAkár 37 fokosnak is érezhetjük a mai hőséget

Hógolyó nem más, mint kertes házunk állandó vendége, az idén tavasszal született kis cica. A macskákról tudni érdemes, hogy nem igazán szeretik a vizet. A mi hófehér látogatónknak annyira melege volt, hogy odatelepedett kerti tavunk mellé és időnként mancsával bele-bele nyúlt a vízbe, hűsítve végtagjait. Közben egy-egy baráti pofont is kiosztott a tóban lakó ékszerteknősöknek is. Vasárnap olyan meleg lesz, hogy lehet, meg is fürdik a tavacskában.

Igazán befűtöttek nekünk nyár végére. A hét elején jelzett meleg fokozatosan, de magabiztosan megérkezett. Szombaton városszerte ha kicsit is, de elérte, meghaladta a hőmérséklet a 30 fokot. Árnyékban 15-16 óra körül 30,3 fok volt a Belvárosban. Mindez azt jelenti, hogy már a hétvége első napján hőség napot regisztrálhattunk és nem lesz ez másképp vasárnap sem. Folytatódik a szinte teljesen zavartalan napsütés, mindez gyenge, vagy legfeljebb mérsékelt légmozgás mellett. Érdemes is kihasználni a napot egy jó biciklizésre, hiszen nem lesz jelentős, a drótszamarasok által annyira utált szél sem. Az éjszaka kellemesen felfrissül, a leghidegebb órákban, úgy reggeli 6 óra körül 15 fok várható. Délutánra ez az érték megduplázódik, és ismét eléri, meghaladja a 30 fokot, de maximum csak néhány tizeddel, esetleg 1 fokkal. Most is felhívnám a figyelmet, hogy a gyenge szél miatt ezt az árnyékban mért hőmérsékletet a napon jóval többnek, úgy 35-37 foknak érezhetjük. Eső nem lesz, ezért reggel, vagy este locsoljuk a virágokat, vagy a gyepet, hogy szép zöld maradjon.

Macska a vízben! Jó, még nem... (Fotó: Bán Balázs)

Hógolyó, a macska is az árnyékba menekül, hogy el ne olvadjon a hőségben (Fotó: Bán Balázs)

Érdekes látványt nyújtott a nyár végi napsütés és meleg elől a fák félárnyékában rejlő kis kerti tavunk mellett heverésző házimacska. Kislányom Hógolyónak nevezte el a fehér bundában pompázó idei születésű cicát. Azt hiszem, nem véletlen a név. A kis szeleburdi képes hosszú 10 perceket azzal tölteni, hogy leheveredik a kis tavacskánk mellé. Elnyújtja végtagjait, amit időnként a vízbe is be-be lógat, majd mikor feltűnik mellette Mimi, a sárgafülű ékszerteknősünk, akkor holmi érdeklődő játék gyanánt lekever mancsocskáival egy-két pofont az óvatlan hüllőnek. Az mit sem törődik mindezzel, olybá tűnik, mintha azért jelenne meg a macska mellett, hogy azt jól felidegesítse, majd mikor az már felugrik és szinte vízbe pottyanna, úgy szaglászná a teknőst, akkor behúzza nyakát, fejét, végül fordul, s eltűnik a kissé algás tavacska vizében. Persze nemsokára előjön és folytatódik a játék mindaddig, míg Hógolyó meg nem unja és inkább egy jó falat egér, de leginkább a közben tálkájába tett pörköltmaradék után néz. Vasárnap ez a jelenet megismétlődhet, hiszen olyan meleg lesz, hogy macskának, embernek is vízparton a helye.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek