2018. október 23. kedd Gyöngyi
Menü

Se food, se show, maradt a street - A fehérvári utcakaja rendezvényen jártunk

Se food, se show, maradt a street - A fehérvári utcakaja rendezvényen jártunk
A nyár slágere az Aperol spritz (Fotó: fmc.hu)

Miközben Magyarországon (és talán a világban is) a hamburger a reneszánszát éli és boldog-boldogtalan hamburgerezőt nyit, addig Fehérváron sikerült egy olyan Street Food Show-t összehozni, ahol egy kósza hamburgert sem lehetett kapni. Se lángost. Se hotdogot. Volt helyettük kék limonádé és medvecukor. Hurrá!

Már eleve a szervezésnél sejtenünk kellett volna, hogy gondok lehetnek a rendezvénnyel. Két héttel az esemény előtt halvány gőzünk sem volt róla, hogy lesz egy ilyen, mindössze egy véletlenül elejtett mondatból derült ki, hogy mi készül az Országalmánál. Hosszas nyomozás után kiderült, hogy a pletyka igaz, de sem időpontunk nem volt, sem pedig semmilyen infó a rendezvényről. De persze örültem: tök jó, menő kaják lesznek a belvárosban - gondoltam. Meg azt is, hogy na majd ezt én jól megnézem magamnak, és majd alaposan meg is szakértem a kínálatot. Lehet, hogy én indultam neki a dolognak túl nagy elvárásokkal? Talán.

De akkor először is kezdjük a névvel: Street Food Show. Elsőre szimpatikusnak tűnt, hogy nem fesztivál vagy éjszakája (Kutatók éjszakája; Állatkertek éjszakája; Fürdők éjszakája stb.) a neve a dolognak. Magyarországon ma már annyi a fesztivál vagy éjszakája, mint égen a csillag. Ha valaminek nincs egy valamire való fesztiválja vagy éjszakája, az a dolog nem is létezik, illetve azonnal, de nyomban szerveznek neki egyet. Nézzük csak meg bátran bármelyik programkereső oldalon a felhozatalt és rögtön rájövünk: Magyarország a fesztiválok és éjszakák országa lett.

Viszont a show kifejezés egy picit talán még meredekebb, mint a fesztivál. Az ember (én legalábbis) ettől valami megagigamonstre odaverős őrületet képzel el, ahol mondjuk egy thai fiatalember kislábujjal, szaltó közben szúrja fel a sült csótányt a hurkapálcára, és minimum egy Jockey Ewingnak öltözött fószer próbál rábeszélni a marhaszegyre. Nos, hát itt semmi ilyennek nyoma sem volt. Szóval csak csínján azzal a show-val, mert az valami teljesen mást jelent. Ellenben ha a medvecukor street food - amire a látottak alapján komoly esély van, hiszen nekik volt a legnagyobb placcuk - akkor én már évtizedekkel ezelőtt is voltam ilyen show-n, csak akkor még búcsúnak hívták.

Se food, se show, maradt a street - A fehérvári utcakaja rendezvényen jártunk

Készül a lepény (Fotó: fmc.hu)

De haladjunk tovább. A food szó alapvetően ételt, élelmet, élelmiszert jelent. Namost: ezen a hétvégi rendezvényen egy kezemen - nem túlzás - meg tudtam számolni az ételt árusító bódékat, truck-okat. Mondom is: volt egy BBQ-s, egy steak szendvicses, egy lepényes, egy gofris, egy kolbászos és jó napot kívánok. Jó, ha hozzáadom a rétesest meg a vásári kókuszgolyóst, medvecukrost, akkor heten is árultak szilárd halmazállapotú dolgokat, de hát na. Most komolyan, érezzük ugye, hogy ez már csak kekeckedés és játék a szavakkal? Ellenben volt egy csomó kézműves sörös. Meg meggysörös. És az egyik helyen - talán a medvecukrosnál - volt kék (ismétlem: kék) málnás limonádé. De nem ám csak olyan ímmel-ámmal kék, hanem olyan igazi, klassz öblítő színű. Mi másért is menne az ember egy jóféle street food show-ra, ha nem ezért?

Se food, se show, maradt a street - A fehérvári utcakaja rendezvényen jártunk

Így készül a steak-szendvics (Fotó: fmc.hu)

A két nap alatt összesen négyszer voltam ezen a street food izén. Először szombat kora délután jártam a Városház téren, amikor is ebédidőben, egy kajás fesztivál (bocsánat, show) helyszínén alig kóválygott valaki. Az egész belváros olyan volt, mintha ciánoztak volna. Kétségbeesésemben gyorsan vettem egy lepényt, extra baconnel, hogy valami történjen. Jól láthatóan egyébként senkinek nem volt fogalma semmiről, hiszen egy fia felirat sem hirdette sehol (vagy én nem láttam), hogy éppen milyen rendezvényen veszünk részt. Szóba elegyedtem a büfésekkel is, hogy mégis mi az isten fog itt történni és meddig lesznek nyitva, de gőzük sem volt semmiről. A leghasznosabb infó az volt, hogy "A Lajosék biztosan itt lesznek estig, mi meg még nem tudjuk." Oké, ha Lajosék itt lesznek (legyenek ők bárkik is), akkor visszanézek én is este. Hátha jót tesz a dolognak a sötétség. És így is lett.

Se food, se show, maradt a street - A fehérvári utcakaja rendezvényen jártunk

Este már nagyban ment a kolbice-ozás (Fotó fmc.hu)

Szombat este már viszonylag sokan voltak a városban, a Che Che előtt komoly sor alakult ki, ahogy kedvenc lepényeseimnél is majdnem a Pátria asztalainál állt az utolsó ember. Úgy tűnt, hogy a rendezvény működik: az emberek ücsörögtek a fapadokon, iszogatták az Aperol spritz-et, ették a street food-ot, egész jó kis nyáresti hangulat kerekedett. De ez sajnos legkevésbé a szervezésen múlott.

Minden bizonnyal lényegesen többen jöttek volna el, ha tudtak volna a rendezvényről és ha az újságíróknak sem kell nyomozniuk azt, hogy mikor és hol is lesz ez az egész, hogy időben, jó előre tájékoztatni tudják a nagyérdeműt a várható műsorról. Az sem ártott volna a dolognak, ha (több) fehérvári street food-os vesz részt a rendezvényen, hiszen pontosan tudjuk, hogy a városunk lakói mennyire lokálpatrióták. Végezetül pedig ha már egyszer show lett a neve, talán megérte volna egy kis energiát fordítani arra, hogy valami többet is kapjunk a rendezvénytől azon felül, hogy kinyithatjuk a pénztárcánkat és a pultokhoz járulhatunk.

Se food, se show, maradt a street - A fehérvári utcakaja rendezvényen jártunk

Estére megérkezett a közönség is (Fotó: fmc.hu)

Bosszantó, hogy egy manapság olyan remek hívószót, mint a street food, amire várhatóan úgy vonultak volna tömött sorokban az emberek, mint a vándorló lemmingek, így elpazaroltak a szervezők. Persze ha úgy fogjuk fel a dolgot, hogy ez egy nulladik kiadás, egy kísérlet volt, akkor minden rendben van: a dolog működik majd akkor is, amikor igazán show lesz a Street Food Show és az egy kézen megszámolható truck-oknál valamivel combosabb lesz a választék és mondjuk kiegészül a nagy klasszikusokkal, amiknek hiányát a poszt elején már egyszer taglaltam (hamburger, hotdog, lángos stb.). Ja, és valami ázsiai is igazán lehetne. Na de majd legközelebb.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Óraátállítás - még nem döntött a kormány
  Óraátállítás - még nem döntött a kormány
 • Megérezte a járattörléseket a Ryanair
  Megérezte a járattörléseket a Ryanair
 • Egyre több Ladát vesznek
  Egyre több Ladát vesznek
 • Felelős gazdik - feltételekhez kötnék a kutyatartást
  Felelős gazdik - feltételekhez kötnék a kutyatartást
 • Nem az ellátást kell fizetni!
  Nem az ellátást kell fizetni!
 • Már most érezhető a brexit negatív hatása
  Már most érezhető a brexit negatív hatása
 • Hálózatkutatás magyar vezetéssel
  Hálózatkutatás magyar vezetéssel
 • Középvállalati fejlesztési program - több mint 200 vállalkozás érintett
  Középvállalati fejlesztési program - több mint 200 vállalkozás érintett

Eseménynaptár

 • Zenekadémia - újra megszólalt a Voit-orgona
  Zenekadémia - újra megszólalt a Voit-orgona
 • Brexit - már csak egy akadálya van
  Brexit - már csak egy akadálya van
 • Egyre többen kötnek utasbiztosítást belföldön is
  Egyre többen kötnek utasbiztosítást belföldön is
 • Fimünnep premier előtti vetítésekkel
  Fimünnep premier előtti vetítésekkel
 • Tisztul a levegő
  Tisztul a levegő
 • Kárpátalja - eljárás indult a magyarellenes plakátok miatt
  Kárpátalja - eljárás indult a magyarellenes plakátok miatt
 • Pocokinvázióra figyelmeztet a Nébih
  Pocokinvázióra figyelmeztet a Nébih
 • Németh Szilárd - most is érezhető a rezsicsökkentés
  Németh Szilárd - most is érezhető a rezsicsökkentés
 • Október 23. - gyűjteni kell az emlékeket
  Október 23. - gyűjteni kell az emlékeket
 • Október 23. - ünnepi megemlékezés és utcaszínház
  Október 23. - ünnepi megemlékezés és utcaszínház
 • Húszéves a Fejér Megyei Osteoporosis Klub
  Húszéves a Fejér Megyei Osteoporosis Klub
 • Drónos ételfutárokat indít az Uber
  Drónos ételfutárokat indít az Uber
 • Október 23. - Ingyenes programok a múzeumban
  Október 23. - Ingyenes programok a múzeumban