7 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok hétvégére: Hőlégballon karnevál, Váli-völgyi Vigasságok és fényfestés a bazilika homlokzatán
Fehérvár Médiacentrum fotójaFehérvári programok hétvégére: Hőlégballon karnevál, Váli-völgyi Vigasságok és fényfestés a bazilika homlokzatán

Elkezdődött a szeptember, és vele együtt sokaknál a munka, diákoknál pedig egy új tanév - nehéz héten vagyunk túl. Szerencsére az időjárás is támogatja mindennek elfelejtését, és szeptember első hétvégéjén is számos szabadtéri program közül választhatunk. A Velencei-tónál rendezik meg a Hőlégballon karnevált és az Ütős fesztivált, Válon lesz a Váli-völgyi Vigasságok, Székesfehérváron pedig fényfestéssel avatják fel a megszépült Szent István-székesegyházat.

Szeptember 1-4: Velencei-tavi Nemzetközi FLAGA GÁZ Hőlégballon Karnevál
helyszín: Székesfehérvár, Agárdi Parkerdő

A hőlégballon karnevál huszonkettedik alkalommal kerül megrendezésre, a verseny keretében pedig magyar csapatok mellett lengyel, osztrák, német és erdélyi ballonosok is uralni fogják az eget. Szombaton a karnevál helyszíne Székesfehérvárról áthelyeződik Agárdra, a Parkerdőbe, ahol a szó szerint felemelő hőlégballonos élmények mellett sokféle programmal várják a látogatókat. A tónál illetve a parkerdőben lesznek kirakodóvásárok, sörsátorok, utcabál, autós-motoros kiállítás, gyerekműsorok, színpadi programok, helikoptershow, szimulátorok és ejtőernyős ugrások is. Természetesen a Velencei-tó is csábítja a pancsolni vágyókat 24-25 °C-os vizével, szóval a hullámokon lebegve is gyönyörködhetünk a színesen szálló ballonokban.

Hőlégballon karnevál a Velencei-tónál (Fotó: Fiers Gábor)

Szeptember 2-4: Ütős Fesztivál
helyszín: Velencei-tó, Velence Korzó

A hétvégén nem csak látványban, de hangban is bővelkedni fog a Velencei-tó környéke - és most nem csak a kellemes strandzsivalyra gondolok. Az Ütős Fesztiválon eszementnél eszementebb ritmusokkal, hangefektekkel telítődik az éter. A Velencei Korzón a ütős hangszerkavalkádon túl lesz japán dobszínház, valamint afro, spanyol, arab, kurul, balkán és persze magyar dobosok pergetik majd a talpalávalót. 

Tánc: Váli-völgyi Vigasságok
időpont: szeptember 2-4.
helyszín: Vál

Hatodik alkalommal rendezik meg a Váli-völgyi Vigasságokat, melyen lesz minden, mi szem-szájnak ingere: tánc, zene, kiállítás, felvonulás, hagyomány. Már péntek este cseh és lengyel táncházban lehet kimozogni lábainkból a hétköznapi dermedtséget. Szombaton lesz a fevonulás, utána szlovák, cseh, lengyel, valamint diósdi, bicskei és helyi néptáncosok foglalják el a színpadot. Ezentúl lesz Meserségek Műhelye, vásár, falunézés vonattal és este táncházzal. A szervezők a Bíbor néptánccsoport, a program ingyenes.  

A szervezők: Bíbor néptánccsoport (Fotó: fejermmk.hu)

Látvány: Fényfestés a Szent István-székesegyház homlokzatán
időpont: szeptember 3., szombat 22:00, 22:30, 23:00, 23:30
helyszín: Székesfehérvár, Arany János utca 9.

Szent István-székesegyház az évszázadok viharában címet viseli az a fényfestés, mely szombaton este az elkészült bazilika homlokzatán lesz látható, és ami annak 800 éves történetét eleveníti meg. A műsort a székesegyház előtt felállított nézőtéren lehet megnézni, melyhez ingyenes jegyváltás szükséges. A korlázotott számú belépők átvehetőek a Barátok Boltjában valamint az Egyházmegyei Múzeumban. A program egyúttal a felújított épület ünnepélyes megnyitója is, melyre szombaton 20:30-kor kerül sor, a vetítések pedig fél óránként, 22:00-tól 23.30-ig láthatóak. 

Kiállítás: "Gyöngyházfényű ragyogás" (Szolnoki Művészetelep 1900-1950)
időpont: január 24 - szeptember 11.
helyszín: Városi Képtár - Deák Gyűjtemény

A januárban megnyitott kiállításon a szolnoki Damjanich János Múzeum gyűjteményének hatvanegy műve látható. A huszonhárom alkotó között olyan nevek is feltűnnek, mint Aba-Novák Vilmos, Koszta József, Pólya Iván. A tárlaton látható Tálas László 2002-ben készült 30 perces filmje (Szolnoki Művésztelep. Száz alkotó esztendő az Alföld szívében), melyben megszólalnak a telep történetét feldolgozó kutatók is. A szolnoki művészetelep hazánk egyik legrégebbi telepe, és a nagybányai impresszionizmussal ellentétben ők Munkácsy romantikus-realista törekvéseit követték. Az itt készült képek "ragyogását" a környék poros levegőjének fénytörése adja. A tárlat már csak egy hétig, szeptember 11-ig látható.

Mozi: Palackposta
Időpont: szeptember 3., szombat, 20:00
helyszín: Barátság Mozi

Már a harmadik aktát dolgozzák fel a Q-ügyosztály lesajnált zsarui. A dán mozisorozatban ezúttal egy évtizedekkel korábban a tengerbe dobott, vérrel írt, segítségért könyörgő írásra bukkannak Skóciában. A palackpostát pedig még valahol Dániában dobták a tengerbe. A döglött akták osztálya pedig belevág a feladatba, hogy jó 20 évvel később kiderítse, pontosan miről is szólt az üzenet. A skandináv krimik rajongóinak kötelező darab, még ha a tévésorozatokhoz képest rövid, mozis időtartam (112 perc) nem is válik a film előnyére.

Strandidő: pancsolásra fel!
időpont: hétvége
helyszín: Balaton, Velencei-tó, fürdőkád, házi medence stb.

A hazai tavak hőmérséklete mostanra a 24-25°C-ot is elérheti, így érdemes lesz - talán utoljára ebben az évben - mártózni egyet a selymesen simogató hullámokban. De egy gumimedence, slag, kád, vödör víz is megteszi instant hűsöléshez.

Pancsolós idő lesz a hétvégén (Fotó: pinterest.com)

+1: buli péntek estére: Naked Truckers koncert
időpont: szeptember 2., péntek, 20:00
helyszín: Nyolcas műhely


időpont: szeptember 2., pének,20:00
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek