7 évnél régebbi cikk

A sushi márpedig nem mumus
Fehérvár Médiacentrum fotója
horvath.renata
A sushi márpedig nem mumus

Négy lépésben szeretném bemutatni, hogyan lehet otthon gyorsan, egyszerűen sushit készíteni. Sokkal egyszerűbb mint hiszitek, és nem mellesleg nagyon finom és egészséges is.

Sokan úgy gondolják, hogy a sushi egy őrdöngős, nehezen elkészíthető étel, pedig nagyon egyszerű, finom, és egészséges fogás. A másik tévhit, hogy a sushi nyers hal. Nos, ez sem igaz. Lehet avokádós, uborkás, bébi répás, sajtkrémes és még sorolhatnám a hal nélküli verziókat, de ezt inkább a ti ízlésetekre bízom. A legelterjedtebb sushi töltelékek a lazac, garnéla és a tenger gyümölcsei.

A sushi készítés lépései:


1. A rizst kiöntjük egy tálba és addig mossuk, amíg a zavaros vízből tiszta víz lesz. Ez körülbelül 10 átmosást jelent. Ha ezzel megvagyunk átöntjük a rizst egy lábasba, és annyi vizet adunk hozzá, hogy ellepje úgy egy ujjnyi vastagon. Ezután 30 percig állni hagyjuk, majd feltesszük főni, és alacsony lángon 15-20 perc alatt készre főzzük.


2. Az elkészült rizst kivesszük egy tálba (lehetőleg ne fém tál legyen, mert az megakadályozza az ecet és a rizs kölcsönhatását) és ráöntjük a rizsecetes keveréket, ami rizsecetből, sóból, és cukorból áll. Ezt mindenki saját ízlése szerint adagolja.

3. Elővesszük a nori lapot és a bambusz tekerőnket. A nori lapot mindig a fényes felével lefelé tesszük a bambuszra, az lesz a suhi külső része. Az előzőleg lehűtött rizst vizes kézzel elkezdjük a nori lapra adagolni és szétnyomkodjuk, hogy mindenhol befedje a lapot.

                           

4. Kiválasztjuk a megfelelő tölteléket, és a nori lap közepére, vagy a hozzánk közelebb eső szélére egy ujjnyi vastag csíkban elhelyezzük. Esetemben ez lazac, avokádó, uborka és garnéla volt. Ezután elkezdjük felcsavarni szorosan a hozzánk közelebb eső végétől kezdve. Ha a tekercsek elkészültek, már szeletelhetjük is 2,5-4cm szélességben. Jó étvágyat kívánok hozzá! 

                                                         

Tálalásnál ne hagyjuk ki a wasabit és a pácolt gyömbér szeleteket sem.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek