2018. augusztus 18. szombat Ilona
Menü

Ezekre figyelj oda mindenképpen az iskolai írószerek beszerzésénél

Ezekre figyelj oda mindenképpen az iskolai írószerek beszerzésénél
Egy rendesen megpakolt tolltartó (Fotó: Stefán Ágnes)

Jellemzően augusztus 20. után kezdődik a roham az írószerboltokban. Sokan nézelődnek, sokan hagyják az utolsó pillanatra a bevásárlást. Az általános iskolás gyerekek szüleikkel indulnak a tanszereket megvásárolni, a középiskolások inkább szeptember első heteiben vásárolják meg a szükséges eszközöket, hiszen nekik már saját igényeik vannak, illetve az iskolákban el is mondják a szaktanárok, hogy pontosan mit követelnek meg.

Szinte minden iskola összeállít egy listát, hogy melyik osztályban mire lesz pontosan szükség, bár ez főképp az alsó tagozatra jellemző. Ezeket a listákat szemlélve joggal felmerül bennünk a kérdés: ez tényleg mind kell majd a tanév során? Vannak azok a tipikus dolgok az első osztályt kezdők listáján, amiket elég tulajdonképpen egyszer megvenni, mert nem fogyóeszköz, maximum elhagyja a gyerek, vagy eltörik. Ilyenek a következők: a műanyag számegyenes, óra, hőmérő, számoló rúd készlet, dobókocka, kétoldalas tükör, számoló pálcák és a logikai játék stb. De a vizestálkák és a rajztábla sem kopnak el egyik évről a másikra. Az már a saját gyerekünkön múlik, mit tud megőrizni hosszútávon, mennyire tud vigyázni a dolgaira.

Teljesen természetes, hogy a ragasztók befolynak a padba, a temperák felbontás után kőkeményre száradnak, a gyurmakészlet egy meghatározhatatlan színű nagy gombócot alkot, a zsírkréták darabokra törve, az olló… ha még megvan is csorba, mert azzal mindent lehetett vágni!

Ezekre figyelj oda mindenképpen az iskolai írószerek beszerzésénél

Iskolakezdés előtti rendetlenség - szeptembertől pedig még nagyobb lesz (Fotó: Stefán Ágnes)

Én leginkább a fogyóeszközökre fektetném a hangsúlyt. Ezen belül nagy kérdés: érdemes-e minőségi, vagy inkább csak az olcsó dolgokat választani? Ezek azok az eszközök, amik a legtöbbet vannak a tanulók keze ügyében, érdemes odafigyelni, mit is használnak, és valóban lehet-e használni?

Az évek során többször sikerült olyan színesceruza-készletet választani, ami erős nyomás hatására sem hagyott nagyon színnyomot a papíron, vagy éppen nem lehetett faragni, és folyton beletört a hegyezőbe. Ez elég bosszantó tud lenni, és az ember inkább kidobná a kukába az összeset. Megtérül ha egy drágább készletet választunk, az alsós gyerekek rengeteget színeznek, neki ez az egyik legfontosabb tanszer. Persze, maga a hagyományos grafitceruza után, amik most visszatértek a divatba. 

Ezekre figyelj oda mindenképpen az iskolai írószerek beszerzésénél

A papírboltok választéka széles és színes (Fotó: Stefán Ágnes)

Térjünk is ki egy kicsit a jelölésekre: láthatunk rajtuk betűket és számokat is. Grafit ceruzák esetén elsősorban karcolási keménységről beszélünk: H (H=hard, azaz kemény) jelzés, B (B=black, azaz fekete) jelzés. Minél inkább H irányba mozdulunk el, annál keményebb a ceruza, jobban karcolja a papírt, de a ceruza kevésbé kopik, ritkábban szükséges a hegyezés, nem maszatolódik a nyom. Ha pedig B irányba indulunk, akkor lágyabb grafittal találkozunk. A ceruza gyorsabban kopik, szükséges a gyakoribb hegyezés, a nyom kenődik. Íráshoz használt ceruzának a HB a legmegfelelőbb! Tollakból továbbra is közkedveltek a drágább, zselés töltetűek, illetve a mikrohegyű, vékonyan fogóak, de ez utóbbi csak a szépen írni tudóknak ajánlott.

A sok színes- és  grafit cerkát, jól megválasztott tolltartóban tarthatja a gyermek. Ezeket alapvetően két csoportra oszthatjuk: az ömlesztős-bedobálósakra és a fix-gumis belsejűekre. Óriási kínálat van mindegyik típusból az üzletekben, akárcsak a táskák esetében tapasztaltuk. Többségüket, az emeleteseket és kihajtogathatósokat eleve töltve árulják. A szülők többsége itt megoldottnak is tekinti az írószerek kiválasztását. De mi még ne dőljünk hátra! Túlnyomó részt a tartalom nem megfelelő, sem minőségileg, sem szükségesség szempontjából. Legtöbbször nem marad hely a sokat használt grafit ceruzáknak (mert egy darab sosem elég egy nap), a postaironnak (piros-kék végű vastag ceruza). Meglátásom szerint érdemes kicserélni benne jónéhány dolgot a valóban szükségesekre.

Ezekre figyelj oda mindenképpen az iskolai írószerek beszerzésénél

A nyár pora még a tolltartóban van (Fotó: Stefán Ágnes)

Nézzünk bele a füzetekbe is! Előfordulhat, hogy a nagy válogatás közben, nem  a megfelelő csíkozást választjuk. Alsó tagozatban minden évfolyamban más-más típusú vonalas füzetbe írnak a diákok. A tanárok feltüntetik a listákon az adott évfolyamhoz tartozó számokat, de a legtöbben ezeket a számozásokat nem ismerik, ezért szeretnénk erről egy rövid ismertetőt adni.

Ezekre figyelj oda mindenképpen az iskolai írószerek beszerzésénél

Trend: az aktuális mozifilmek, énekesek, együttesek képei a borítókon. Ár-érték arányban itt is érdemes odafigyelnünk, mert sok esetben nem sokkal drágább egy majdnem dupla annyi lapot tartalmazó füzet, mint például a legolcsóbb verzió. Nem elhanyagolható a lapok minősége sem, fog-e rá majd rendesen a grafit, és nem nagyon irritáló a szemnek a belenyomtatott vonalak, négyzetrácsok színe.

Nagyobb diákok körében kedveltek a spirálfüzetek, de tapasztalatok szerint pár hónapnyi táskában hánykolódás után elég viseletesen néznek ki, a legolcsóbb darabok spirál része szinte biztosan egymásba fog tekeredni. A főbb dolgok összefoglalása után sem értünk még a tanszerlista végére, hiszen kellenek még: füzetmatricák, csomagolópapír, könyvborító, órarend stb. Persze, ha lehetséges minden az aktuális kedvenc dizájnba, hogy gyermekünk boldogan kezdhesse az új vagy legelső tanévét!

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Koronázási Szertartásjáték - középkori sokadalom vezeti fel az előadást
  Koronázási Szertartásjáték - középkori sokadalom vezeti fel az előadást
 • Hídomlás - nőtt a halálos áldozatok száma
  Hídomlás - nőtt a halálos áldozatok száma
 • Szurikáták születtek a Szegedi Vadasparkban
  Szurikáták születtek a Szegedi Vadasparkban
 • Felkészültek az ünnepi rendezvények biztosítására
  Felkészültek az ünnepi rendezvények biztosítására
 • Megteltek a szállodák a hosszú hétvégére
  Megteltek a szállodák a hosszú hétvégére
 • Már ma megkezdődtek az ünnepi programok
  Már ma megkezdődtek az ünnepi programok
 • Medúzariadó az északnémet partoknál
  Medúzariadó az északnémet partoknál
 • MNB - még ebben a hónapban jöhet a felminősítés
  MNB - még ebben a hónapban jöhet a felminősítés

Eseménynaptár

 • Augusztus 20. - állami kitüntetést kapott Szikora János
  Augusztus 20. - állami kitüntetést kapott Szikora János
 • Koronázási Szertartásjáték - ma este lesz a premier
  Koronázási Szertartásjáték - ma este lesz a premier
 • Új rekord - 326-an ropták a csárdást Debrecenben
  Új rekord - 326-an ropták a csárdást Debrecenben
 • Megnyílt a 32. Mesterségek Ünnepe
  Megnyílt a 32. Mesterségek Ünnepe
 • Adósosztályzat - elmaradt a felminősítés
  Adósosztályzat - elmaradt a felminősítés
 • Kirándulások - vártúra és Velencei-tavi körút
  Kirándulások - vártúra és Velencei-tavi körút
 • Országos Borrendi Találkozó - szakmai nap és felvonulás
  Országos Borrendi Találkozó - szakmai nap és felvonulás
 • Folytatódik a Koronázási Ünnepi Játékok
  Folytatódik a Koronázási Ünnepi Játékok
 • Ma avatják Csitáry G. Emil emléktábláját a Fő utcán
  Ma avatják Csitáry G. Emil emléktábláját a Fő utcán