7 évnél régebbi cikk

Ilyen volt az elmúlt öt év iskolakezdő időjárása és ilyen lesz ma
Fehérvár Médiacentrum fotójaIlyen volt az elmúlt öt év iskolakezdő időjárása és ilyen lesz ma

Az idei sulikezdés inkább arról fog szólni időjárási szempontból, hogy hányan fogják a teremben, vagy a folyosón hagyni a pulcsijukat. Reggel elkél egy kis kardigán, vagy vékonyabb pulóver, de délutánra inkább már a fürdőruci esne jobban. Kíváncsivá tett, hogy az elmúlt években milyen idővel is indult az ősz, az iskolakezdés első napja. Kinyitottam hát a jegyzeteimet.

Egyedül csak a hajnali, reggeli órák hőmérséklete fog emlékeztetni arra, hogy itt van az ősz. Persze, akinek az időjárás ezt nem juttatná eszébe, az majd észreveszi a sok ünneplőbe öltözött, bár még vékony sulitáskával ballagó, vagy a nyári tunyaság után még későn ébredő és ezért a késéstől rettegve rohanó diákokról. Aki fázós, annak javaslom, hogy reggel még vigyen magával vékony pulcsit, kardigánt, hiszen 7 óra körül még csak 11-13 fok körül lesz a hőmérséklet. Mire becsengetnek, vagy az első órában megtartatik a tanévnyitó, addigra közelítjük majd a 18-20 fokot, és mire az ebédre hívó menzaillat is beáramlik az orrlyukakon a déli napsütésben, egészen meleg lesz, akár 27-28 fok is lehet árnyékban. Szél alig lengedez majd, ezért ezt a hőmérsékletet több fokkal melegebbnek, akár 32-33 foknak is érezhetjük. Felhő alig lesz az égen, így csapadékra sincs kilátás. esernyőt ne vigyen senki. Arra mindenképpen érdemes odafigyelni, hogy a reggel elcipelt pulcsikat, melegebb ruházatot senki ne hagyja az oskolában, mert otthon lesz nemulass, mikor anyuci, esetleg apuci számadást kér az első napi viseletet illetően. Ráadásul péntek reggel esetleg szükség lehet rá!

Tavaly nem volt ilyen probléma, mivel aki akkor pulcsit vitt magával az vagy mazochista, vagy kabalából hordja magával ezt a fajta ruhadarabot. Egy évvel ezelőtt ugyanis olyan kánikula volt, hogy még többnapos hőségriadót is el kellett rendelni országos szinten. Fehérváron például 34 fokot mérhettünk árnyékban. Nem úgy, mint még egy évvel korábban: 2014-ben hűvös, szeles, esős idővel indított az iskola. Emlékszem, már hosszú évek óta nem kellett bent tartanunk az iskolában szeptember 1-jén reggel évnyitót, de ekkor ez is megtörtént. Még az ég is dörgött, ömlött az eső, délután alig volt 20 fok.

2013-ban volt talán az elmúlt éveket vizsgálva a legkellemesebb sulinyitány időjárási szempontból. 26 fok délután, nem volt se eső, se szél, de sütött a nap. Jobbat el se lehetett volna képzelni-persze a diákok ezt másképp vélték,-gondolom. 2012-ben mindössze egyetlen napra, pont szeptember 1-re ősziesre fordult az idő. Előtte és utána is kánikula, csak pont azon a napon borongós, néha csöpögős, szeles, hűvös idő volt. Mintha az időjárás is a vakációt siratta volna. Végül a visszatekintést 2011-ben zárjuk, amikor is igazi nyárias, száraz, napos, kánikulai idő volt, amely egészen szeptember 5-ig kitartott. Látszik a múltidézésből, hogy volt ilyen is, olyan is, kinek-kinek kénye és kedve szerint. De mivel az időjárás nem kívánságműsor, így azt kell elviselnünk, amit kapunk. Azért az idén nem lesz nehéz ez az elviselés!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek