7 évnél régebbi cikk

Strandoltál már az ősz első hétvégéjén? Idén megteheted!
Fehérvár Médiacentrum fotójaStrandoltál már az ősz első hétvégéjén? Idén megteheted!

Továbbra sem kopogtat az ősz. Amilyen változékony, gyakran csapadékos volt a nyarunk, olyan száraz, meleg, eseménytelen a nyárutó és őszelő időjárása. Ez a hétvége sem az őszi idő jellegzetességeit fogja mutatni, simán elmehetne egy átlagos júliusi időjárásnak. És hogy mikor lehet ebben változás? Kiderül a cikkből.

Egy hatalmas anticiklon terpeszkedik Európa legnagyobb részén. Ebben a több millió négyzetkilométer területű légköri képződményben az uralkodó légnyomás kellően magas ahhoz, hogy megakadályozza a felhő és csapadékképződést, biztosítva a sok napsütést, ezáltal a meleg időt. Az ilyen képződmények tartósan, akár napokig, sőt, egyes időszakokban hetekig is eseménytelen, csendes, nyugodt időt garantálnak. Így van ez az idén is.

Az egyedüli őszre jellemző időjárási tényező az a viszonylag hosszú és a szárazabb levegő miatt kialakuló hűvösebb éjszakák. Jelenleg a nyár elejéhez képest, amikor is kb. 8 óra volt az éjszaka, mintegy 2 és fél órával lett hosszabb ez a napszak. Ez már kellően nagy változás ahhoz, hogy viszonylag mélyebbre tudjon süllyedni a hőmérő higanyszála még akkor is, ha napközben kánikulához közelítő meleg van. Most a hét utolsó hétköznapján, pénteken is hasonló lesz a napkezdet.

Reggelre mindössze 11-13 fokra számíthatunk, de napfelkelte után gyorsan emelkedik majd a hőmérséklet és délután 15-17 óra között ismét közelítjük, bár nem érjük el a 30 fokot (árnyékban 28-29 fok várható). Az előző napokhoz képest valamelyest több gomolyfelhőre számíthatunk, de ezekből csapadék nem, ellenben árnyékukban kellemes hőmérséklet fog kialakulni. Szél nem lesz jellemző, csak időnként lesz mérsékelt a változó irányú légmozgás.

Hasonló időben lehet részünk szombaton és a vasárnapi nap nagy részében is. Sokat süt majd a nap, csak a hét utolsó délutánján lehet több fátyolfelhő, amely szűrheti a napsugárzást. Csapadék nem várható, de a derült, szélcsendes reggeleken erős harmatképződés lehet, főként a város külterületein, mélyebb részein. Az éjszakák kissé hűvösek lesznek az imént említett okok miatt, de a 13-15 fok körüli értékek nem számítanak rendkívülinek ilyentájt. A nappalok kárpótolnak majd minket a viszonylag hűvösebb éjszakákért, hiszen délutánonként közelítjük, vagy akár el is érhetjük a 30 fokot, azaz bőven nyári hétvégénk lesz. Érdemes is mindenképp kinti programokat tervezni. Ez lehet akár fehérvári rendezvény vagy kirándulás, de nyugodtan mehetünk strandolni is, hiszen a tavaink vízhőmérséklete elérheti akár a 24-25 fokot is.

Ez az igazán kellemes, testet-lelket melengető idő jelenleg úgy néz ki, hogy egy, vagy két napra a jövő hét elején megváltozhat és őszapó bekopogtat egy kicsit. Hétfőn egy hidegfront érheti el a térségünket és akár jelentősebb eső is eshet, illetve visszaeshet a hőmérséklet is. Kedden már javulni kezd ismételten az idő, és szerdától visszatérhet akár jó néhány napra újra a meleg, száraz, nyári idő.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek