7 évnél régebbi cikk

Hétfőn esőkabát, kedden széldzseki, szerdától ismét rövidnadrág - Ilyen lesz az időjárás a héten
Fehérvár Médiacentrum fotójaHétfőn esőkabát, kedden széldzseki, szerdától ismét rövidnadrág - Ilyen lesz az időjárás a héten

Mindössze egy napra, de megmutatja magát az ősz. Szerencsére hamar túlesünk a letargián és a hét közepétől visszatér a hamisítatlan nyári idő olyannyira, hogy egyértelműen strandidő lesz hétvégén. A fehérvári programoknak (Lecsófőző vigasságok, Börgöndi Repülőnap) kiváló lesz a szombati, vasárnapi időjárás. Sőt, lehet, hogy nem csak a bogrács alá fűtünk be, de a nap is befűt nekünk. Inkább ez, minthogy hígabb legyen a lecsó az esőtől!

Markáns hidegfront éri el a hétfőre virradó éjszakára a Kárpát-medencét, amelynek hatására már a hajnali órákra beborul az ég és jelentős csapadék, eső, zápor várható. Esetleg ha dörögne, azon se csodálkozzunk, de nagy zivatarra nincs kilátás. Eső azonban lesz akár egész nagy mennyiségben is. Várhatóan 10-20 mm között lehet a lehulló csapadék mennyisége, de erre most szükség is van, hiszen két hete esett utoljára mérhető csapadék. Csupa por már minden, kiégni látszik meglepetésre az egész nyáron zöldellő fű is.

A hétfői eső után pár nap múlva ismét üde zöld lehet ismét a pázsit. A sok felhő, a csapadék és a megerősödő északnyugati szél hatására visszaesik a hőmérséklet a hétvégihez képest akár több, mint 10 fokkal. Szinte rá sem fogunk ismerni az időjárásra hétfőn. A legintenzívebb eső a hajnali, reggeli és kora délelőtti órákban lehet. ekkor mindenképp elkél az esernyő vagy esőkabát. Később szünet várható a csapadékban, sőt akár rövid időre a felhőzet is felszakadozhat, azonban délután ismét lehetnek rövidebb lefolyású, de akár intenzívebb záporok, esetleg dörgés, villámlás kíséretében. A délelőtti 16-17 fokról kora délutánra is csak 18-19 fokig melegszik a levegő, és ezt a széllel együtt , valamint az elmúlt napok kánikula közeli hőmérsékletei után bizony hidegnek fogjuk érezni.

Kiváló lesz az idő az idei Lecsófesztiválhoz szombaton:napsütés, meleg, száraz, nyárias idő ( Fotó: dpmsz.hu)

De ne búslakodjunk, mert ez a front amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan távozik is. Kedden már egyre többet láthatjuk a napot, de azért még lesznek hosszabban felhős időszakok is, de csapadék esélye már jóval kisebb, de teljesen azért nem lehet kizárni. Délután futó, gyenge zápor még kialakulhat, de bőrig ettől már valószínűleg nem fogunk ázni. A szél még élénk, időnként erős is lehet északi, északkeleti irányból, de már emelkedik valamelyest a hőmérséklet, amelynek csúcsértéke elérheti a 20-22 fokot.

Az igazi, jelentős, markáns időjárás javulásra szerdától számíthatunk. Ekkor már ismét kiépül felettünk a nyugodt, csendes, száraz, de meleg időt biztosító anticiklonunk. Az éjszakák kissé hűvöskések lehetnek (12-14 fok), de a nappalok kárpótolnak majd minket, hiszen eleinte csak alulról súroljuk a 30 fokot, majd a hétvégén el is érjük azt. Sőt, a gyenge légmozgásban és a sok napsütésben jóval melegebbnek is érezhetjük majd a levegőt.

Csapadékra szerdától már nem kell számítani, de éjszakánként a hétfői csapadék nyomán jellemző lesz az erős harmatképződés. És meddig tarthat ki a hét közepétől ismét beköszöntő nyár? Egyelőre úgy néz ki, hogy akár szeptember közepéig nem kell elővenni a szekrényből hétfőn csak egy napra előszedett, majd rögtön vissza is rakott pulóvereinket.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek