7 évnél régebbi cikk

És az megvan, hogy Barbie-nak komplett családfája van?
·Kultjáték·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaÉs az megvan, hogy Barbie-nak komplett családfája van?
·Kultjáték·Utolsó frissítés: undefined

Pedig van. Nem is akármilyen. Eléggé impozáns. És részletes. De komolyan!

Ahogy arról már a reggeli túlélőcsomagomban is beszámoltam, 57 éve a mai napon adták el az első Barbie-babát, melyet a Mattel Játékgyártó cég hozott forgalomba. Debütálása a New York-i American International Toy Fairen volt 1959. március 9-én. Kíváncsivá tett, hogy ez idő alatt mennyi változott a baba, hiszen ez azért ez egy eléggé jó korlenyomata a női ideálnak. Tulajdonképpen a 20. század meghatározó évtizedeiről beszélünk és valóban az aktuális ízlés szerint változott Barbie külseje. Vegyük először a 80-as, 90-es éveket.

Azért a 88-as, 89-es modell mai szemmel eléggé meredek, de kétségtelenül remek lenyomata a 80-as évek végének. A legérdekesebb azonban a kezdetekig visszanyúlni és megszemlélni az 50-es, 60-as éveket. Íme.

Fotók: mindennapjaink.hu

Valljuk be, hogy az 59-es modell haja és fülbevalója mindent visz, de a 62-es frizura se semmi. Ezen az oldalon más modellekkel is megismerkedhetünk, gyakorlatilag a kezdetektől össze van gyűjtve az összes évjárat. Máshol pedig a Barbie-baba komplett családfáját gyűjtötték egybe, amelyből én csak egy kis ízelítőt szeretnék adni, tekintettel arra, hogy azért nem számítok szakértőnek a témában.

Szóval Barbie-nak ugye vannak szülei. Az apja George Roberts, aki mérnök. Bár nincs túl sok információnk róla, annyit tudunk, hogy 1960-ban tűnt fel először egy Barbie-ról szóló könyvben. George egy kedves, ám kissé szigorú, de igazságos, okos ember. Szeret újságot olvasni és tévét nézni. Csomó minden érdekli: sportok, munka, filmek, még a divat is. Imádja a munkáját, nagyon aktív férfi. Körülbelül 45-48 éves lehet. Barbie a mindene.

Anyukája Margaret Rawlins Roberts. Ő is 1960-ban tűnt fel ugyanabban a könyvben, mint George. Háziasszony, folyton sürög-forog a konyhában. Van egy nővére, Millicent. A családját mindennél jobban imádja, jó édesanya. Szeret főzni, kötni, bár kissé rendmániás. Nagyon kedves, optimista, mindig mosolygó asszony.

Testvérei között van Skipper, aki Barbie legidősebb húga. 1961-ben tűnt fel először, külseje sokat változott az évek során. 

Egy rövid ideig volt egy ikerpár is a testvérek között. Ők Todd és Tutti, akik 1965-71-ig voltak a piacon.

Egy másik húga Stacie, akinek egy kissé zavaros a háttértörténete. Stacie 1990-ben tűnt fel és sokan úgy gondolják, hogy ő Tutti modernebb, idősebb verziója. Legelőször Kelly néven futott, de csak nagyon rövid ideig, eztán nevezték át Stacie-re. Van egy ikertesója, Todd. 

Jön egy újabb zavaros sztori, hiszen Barbie-nak van még egy Todd nevű öccse. Ez azt jelenti elvileg, hogy két Todd is van a Roberts család történetében és elvileg a két Todd nem ugyanaz a "személy".

Van még egy Kelly, illetve egy Chelsea. Ő szintén Barbie kishúga. Indokolt az egyes szám, hiszen itt is ugyanarról a babáról beszélünk, aki 1995-2009-ig volt jelen Kellyként (Európában Shelly néven futott), majd megváltoztatták a külsejét (idősebb karaktert faragtak belőle) és nevét lecserélték Chelsea-re.

És van még egy Kristine “Krissy” Jane, aki Barbie legkisebb húga és "még" csecsemő.

És még rengetegen vannak ezen kívül is a családban, számos unokatesóval is büszkélkedhet például a világ leghíresebb babája, de talán az ő felsorolásuk nélkül is sikerült képet adnom arról, hogy mennyire részletesen kidolgozott univerzumról (és persze marketingről) beszélünk akkor, amikor Barbie eredettörténetének járunk utána.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek