Partly cloudy11 °C
2019. február 18. hétfő Bernadett
Menü

Társastánc gyerekeknek: miért tesz jót az iskola utáni táncolás?

Társastánc gyerekeknek: miért tesz jót az iskola utáni táncolás?
Társastánc kiváló elfoglaltság iskola utáni különórára (Fotó: activekids.om)

Beiratkozás! Erről szólnak a szülői értekezletek, az iskolák faliújságai is tele vannak plakátokkal. Szülőként nagy felelősség eldönteni, milyen irányba terelgetjük gyermekeink jövőjét, mivel és hol töltik a szabadidejüket. Minden élmény, tapasztalat alakítja jövőjüket, közrejátszik abban, hogy milyen felnőtt válik belőlük. Miért a társastáncot válaszd a gyereknek?

Emlékszem, kislányként szüleim rendszeresen elvittek táncversenyt nézni. Ámultam a VOK lelátójáról az igazi emu tollas, minden színben pompázó standard táncruha-költeményeket, meg a falatnyi tapadós, csillogó kövekkel kirakott latin ruhacsodákat. Akkor úgy gondoltam, én is táncos akarok lenni. A család életvitele miatt erre nem került sor, de maradt a ruhák csodálata, ami végül a művészi - grafikus - pályára terelt. De az élet visszakanyarodott, csak a szerepek cserélődtek: én lettem szülő, a lányom iskolássá cseperedett.

Mikor elkezdtük keresni a tanítás utáni különórát, megakadt a szemem egy színes Felicita-plakáton a Felsővárosban. Telefon elő, szám mentése, majd tárcsázás. A vonal túloldalán kedves hang fogadott. Az egyesület vezetője, Szijjártó Krisztina segítőkészen sorolt el minden számunkra fontos információt, és invitált a soron következő órára. “Gyertek el, nézzétek meg, az első alkalom ingyenes, jó a csapat, nem kell semmi extra felszerelés, csak egy póló, szoknya, zokni.” Éltünk a lehetőséggel. Mondanom sem kell Fannim azonnal beleszeretett ebbe a sportba.

Társastánc gyerekeknek: miért tesz jót az iskola utáni táncolás?

Felicita növendékei az edzésen (Fotó: facebook.com/FelicitaKTSE)

Igen, sportolónak tartja magát, hiszen a tánc egy olyan sportág, mely művészet is egyben. Úgy gondolom manapság az alapműveltség elengedhetetlen része a tánc és persze a zene ismerete. Ez itt kettő az egyben, ráadásul illem és viselkedéskultúra is társul hozzá. Aki kipróbálja, a következő változásokat veheti észre a gyerekén:

- testtartása, izomzata jó irányba változik, hiszen a tánc minden izmot átmozgat, erősít 
- magabiztosabb lesz, kinyílik a személyisége, nő az önbizalma
- megtanul közösségbe beilleszkedni, ahol egy új csapat tagjává válik, akikkel közös élményeket szerezhet
- fejlődik a ritmusérzéke, megismeri a különféle zenéket
- a tánc segíti a nemek közötti interakciót

Társastánc gyerekeknek: miért tesz jót az iskola utáni táncolás?

Tánc: sport, művészet, viselkedéskultúra (Fotó: facebook.com/FelicitaKTSE)

Azt gondolhatnánk - sok szülő úgy véli -, másként kell gondolkodnunk fiús vagy lányos szülőként… pedig nem! A tánc nem csak lányok számára lehet érdekes, hiszen társastáncról beszélünk. Fiúknak is nagy kihívás lehet, nekik is megfelelő és elegendő mennyiségű mozgást biztosít. Fiúk és lányok megtanulnak együttműködni, együtt edzeni, kommunikálni, kapcsolatot teremteni. Alapvető viselkedéskultúrával ismerkednek meg, majd alkalmazzák a tánc során. A fiúk igazi férfiként viselkednek a parkettán, vezetik a táncosnővé vált lányokat. Felnőtt korukban a macsókat megszégyenítő férfias kisugárzással bírnak majd azok, akik táncórákra jártak iskolás korukban.

Az első pár edzés után lányom rábeszélte a negyedikes kisöccsét, hogy maradjon ott vele ő is az edzésen: “Csak a cipődet kell levenni és csináld te is a többiekkel, amit Kriszti mond”.  Mikor mentem értük, belestem az ajtón és a tükörben a következőket láttam: az én félénk, "nekem semmi sem tetszik", duzzogós, visszahúzódó kisfiam egy kislány kezét és derekát fogja, közben fejüket figyelmesen tartva, szemükkel az edzőt követik és lépdelnek körbe-körbe a táncteremben. Ennek az lett a vége, hogy őt is vittük rendszeresen, hiszen sokkal könnyebb a tesókat egy helyre hordani az anya-taxinak is suli után.

Társastánc gyerekeknek: miért tesz jót az iskola utáni táncolás?

Benim egy év táncolás után (Fotó: Stefán Ágnes)

Szempont az is, hol és mikor vannak az edzések, valamint hány éves kortól járathatjuk csemetéinket. A Felicita Kulturális és Tánccsoport Egyesület kezdő órái a Felsővárosi Közösségi Házban és/vagy az Öreghegyi Közösségi Házban zajlanak. Hét-nyolc éves korban lehet kezdeni, de a középiskolásokat is szeretettel várják, még számukra sem késő elkezdeni. A kezdő év során a tananyag a következő:

standard táncok: angol keringő, tangó, bécsi keringő, quickstep
latin amerikai táncok: samba, cha-cha-cha, rumba, paso doble, jive
divattáncok: diszkó, rock and roll, charleston…

Az itt tanultakkal később lehetőség nyílik fellépésekre, versenyekre járni. Az egyesület fő profilja a társastánc, tánciskolák szervezése gyermekek és felnőttek részére, versenytánc oktatása, esküvői és szalagavatós táncok betanítása, koreográfia készítés Székesfehérváron és környékén.

Anyaként számomra a legnagyobb büszkeség volt a tanév végén újra a VOK lelátóján ülni és nézni a Felicita év végi bemutatóját, kicsiket és nagyokat, kezdőket és profikat, a leendő és a már többszörös országos bajnokokat. És hogy mi következett a második Felicitás tanévben? Egyenest a dobogók legfelső foka. Következő cikkemben betekintünk a versenyzők munkájába. 

Társastánc gyerekeknek: miért tesz jót az iskola utáni táncolás?

VOK évvégi bemutatón a versenyzők (Fotó: facebook.com/FelicitaKTSE)

 A Felicita táncosai a hétvégi Lecsófőző Vigasság színpadán is fellépnek 14.30-kor. Addig is, lehet szörfölni honlapjukon és facebook oldalukon, valamint íme egy videó, melyen a látvány magáért beszél. Jó szórakozást!Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

Eseménynaptár

 • HÍRADÓ 1-kor 2019. február 18.
  HÍRADÓ 1-kor 2019. február 18.
 • Megújult a Köfém rendelő - megkezdődött a gyermekorvosi rendelés
  Megújult a Köfém rendelő - megkezdődött a gyermekorvosi rendelés
 • Találkozó, vásár - a mézet népszerűsítik Fehérváron
  Találkozó, vásár - a mézet népszerűsítik Fehérváron
 • Házasok gyermekvállalási támogatása - a férfiak, az özvegyek és az elváltak is igényelhetik
  Házasok gyermekvállalási támogatása - a férfiak, az özvegyek és az elváltak is igényelhetik
 • Elszaporodtak az aranysakálok Magyarországon
  Elszaporodtak az aranysakálok Magyarországon
 • Elfogták a zuglói gyilkost
  Elfogták a zuglói gyilkost
 • Megszűnik a Google+! Hogyan tovább?
  Megszűnik a Google+! Hogyan tovább?
 • Költőnk és kora – vetélkedő idén is József Attila munkásságáról
  Költőnk és kora – vetélkedő idén is József Attila munkásságáról
 • Levegőminőség - Székesfehérváron kifogásolt
  Levegőminőség - Székesfehérváron kifogásolt