7 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Mangalica fesztivál, Oldtimer Szuperkupa és tévében a Saul fia
·Programokhétvége·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaFehérvári programok a hétvégére: Mangalica fesztivál, Oldtimer Szuperkupa és tévében a Saul fia
·Programokhétvége·Utolsó frissítés: undefined

Újabb fehérvári programajánló a hétvégére, hiszen most is számos izgalmas, érdekes, szórakoztató, finom vagy éppen izzasztó program közül választhatunk. Fehérvár belvárosában kap helyet ugyanis a Mangalica fesztivál és az Oldtimer Szuperkupa rajtolása, a Critical Mass, de lesz Mága Zoltán koncert, amerikai foci, szombat este pedig reklámok nélkül vetítik a Saul fiát a tévében! Na nézzük meg mindezt közelebbről.

Szeptember 23-25.: Mangalica fesztivál
helyszín: Palotai Kapu tér, 9:00-22:00.

A hétvége jelszava: mangalica! Székesfehérvár programjai között immáron ötödik alkalommal kap kiemelt helyet a Mangalica fesztivál, ami az Alba Plaza és a Buszpályaudvar közötti Palotai Kapu téren különböző rendezvényekkel várja a kíváncsi szemeket, szórakozni vágyó lelkeket és természetesen az éhes szájakat. Lesz minden, mi mangalica: helyben sült egész malac és mangalica ételek, száraz termékek - többnyire egyenesen magától az előállítótól -, mint például szintén mangalicából készült kolbász, szalonna, szalámi, disznósajt, tepertő. Találkozhatunk az ország minden pontjáról érkező tenyésztőkkel, termelőkkel, akiknek bátran feltehetjük kérdéseinket, a disznósimogatónál pedig az élő malackákat is megüntyüri-püntyürizhetjük. Mivel azonban fesztiválról van szó, a malac-témához többféle körítés is járul.

A hazai termelők további saját készítésű termékekkel, köztük sajttal, házi lekvárral, szörppel, mézzel, olajjal, fűszerekkel megrakodva érkeznek a Mangalica fesztiválra, a kézműves utcában pedig kézművesek és iparművészek egyedi munkáit csodálhatjuk meg. A borok és pálinkák segítik, hogy a helyben készült és elfogyasztott mangalicafogás jobban csússzon, a különböző színpadi és könnyűzenei programokon pedig gyorsan le is mozoghatjuk az ideiglenesen felcsúszott dekákat. A részletes programról a Mangalica Fesztivál Facebook oldalán valamint hivatalos honlapján tájékozódhatsz.

Mangalica fesztivál Székesfehérváron (Fotó: programturizmus.hu)

Szeptember 24.: Total Chrono Classic Oldtimer Szuperkupa
időpont: 9:15
helyszín: Országalma

Kis időutazás játszik? Vagy csak szívesen legelteted pilácsaidat egy szép látványon, teszem azt egy régi autón? Akkor hétvégén, pontosabban szombaton már 9-kor legyél az Országalmánál, ugyanis 9:15-kor rajtolnak az oldtimerek! Bár a veteránautók úti célja idén is a Balaton déli partján fekvő balatonlellei rendezvénypark, az ebédnek azonban ezúttal Kaposvár ad helyszínt, így a Szuperkupa útvonala is új tájakon, Tolna és Somogy megyén vezet keresztül. A napot végül a megszokott, gátlásoktól mentes buli zárja a balatonlellei BL Yacht Klubban.  Na és honnan ez a sokat sejtetően csengő Total Chrono Classic név? A 2016-os Szuperkupa névadója a világ egyik legnagyobb kenőanyag-gyártója, a Total, akik több évtizednyi szakmai tapasztal a hátuk mögött segítik a fehérvári oldtimer szuperkupa megvalósulását. További részletek a programról, a nevezésről, az útvonalról és mindenről, amiről tudni érdemes az oldtimer szuperkupa hivatalos honlapján találhatóak. 


Film:  Saul fia reklám nélkül
időpont: szeptember 24., szombat, 21.50
helyszín: RTL Klub

Valaki már látta moziban, vagy otthon, valakinek azonban még kimaradt az élmény. Akárhogyis, szombaton első ízben sugározza a tévé Nemes-Jeles László Oscar-díjas filmjét, a Saul fiát. A történet 1944-ben, Auschwitzban játszódik, főszereplője pedig Saul Ausländer, aki egyike a koncentrációs tábor sonderkommandósainak. A más típusba tartozó foglyok csoportjának, a sonderkommandósok dolga volt a halálraítéltek beterelése a gázkamrákba, a holttestek krematóriumba szállítása, a termek kitakarítása és a hamvak eltüntetése. A megterhelő fizikai munka miatt nem volt sokkal jobb dolguk, ráadásul a "titok örzőit" végül ki is végezték, hogy új csapat vegye át a helyüket. Ennek az új csapatnak volt feladata az előző garnitúra kivégzése. Saul tehát ezt a posztot tölti be a táborban, egyre közeledik a kivégzésük ideje, azonban mikor Saul a holttestek közt felfedezni véli saját fiát, menekülés helyett fia testének kicsempészését és méltó eltemetését választja. A film naturalisztikus témájára igencsak rákontráz a megjelenítés: a történéseket Saul válla mögül látjuk, így a film nem csak megmutatja, de behúzza, bevonja a nézőt a haláltábor világába. 


Sport: Magyarország-Lengyelország amerikaifutball válogatott mérkőzés
időpont: szeptember 24., szombat, 14:00
helyszín: First Field (egykori MÁV-pálya)

Székesfehérévár új amerikai futball stadionjában, az Enthroners pályáján méri össze erejét a magyar és a lengyel amerikaifutball-válogatott szombaton, 14 órától. A lengyel csapat ugyan erős, jó fizikumú ellenfél, de magyarok szövetségi kapitánya, Grátz Vilmos szerint komoly esélyeink vannak a győzelemre. A magyar amerikaifutball-válogatott eddig két mérkőzésen szerepelt, tavaly a csehek és a szerbek ellen álltak ki, de akkor végül nem sikerült kiharcolni a győzelmet. Egy válogatott sikerességéért azonban szurkolói is sokat tehetnek, szóval menjünk drukkolni a magyaroknak, hogy megszerezzék történetük első győzelmét! A 15 éven aluliaknak a meccsre ingyenes a belépő, a helyszínen fehérvári lakcímmel rendelkező felnőtteknek 1000 forint, más településekről érkezőknek 2000 forint. A jegy elővételben is megvásárolható 1500 forintért a TD Store online felületén valamint üzletében.

Drukkoljunk szombaton Fehérváron a magyar amerikaifutball-válogatottnak
(Fotó: nemzetisport.hu)

Koncert: Boka és a Klikk
időpont: szeptember 24., szombat, 20:00
helyszín: Öreghegyi Közösségi Ház

Szombaton igazi live rock&roll bulival várja a tombolni vágyókat az Öreghegyi Közösségi Ház, ahol 20:00-tól a Boka és Klikk zenekar fogja szolgáltatni a talpalávalót. A 2011-ben alakult együttestől, a régi számaik mellett néhány klasszikust is hallhatunk új feldolozásban. Vendégek lesznek Kovács Gergő basszusgitáron, Kiss Balázs dobon és Forgács Róbert gitáron. A helyszínen vásárolt belépő ára 1200 forint. 


Közösség: Critical Mass
időpont: szeptember 24., szombat, 13:00
helyszín: Halesz park

A kerékpáros infrastruktúra fejlesztésére valamint a környezetvédelemre felhívó Critical Mass keretében ezen a hétvégén, szombaton Fehérvárt ellepik a kétkerekűvel garázdálkodók. A biciklisták a Halesz parkból indulnak, és a Budai úton át a Lövölde utcára kanyarodva haladnak a Horváth István utcán, Piac téren, Palotai úton, Mátyás király körúton, Várkörúton, Rákóczi utcán, Királysoron át, hogy a Seregélyesi úton lezárva a kört visszatérjenek a startot és a célt is jelentő Haleszba. Az esemény 13 órakor egy piknikkel, több felnőtt és gyerekprogrammal kezdődik, a felvonulás pedig 16 órakor indul, amire a kerékpározókon kívül várják a görkorisokat, rollerrel, gördeszkával, egyéb környezetkímélő járgánnyal, eszközzel közlekedőket. Az esemény hivatalos honlapján részletesebben elmerülhetünk a programokban.


Időutazás: éld át újra 1848-as Pákozd-sukorói csatát!
időpont: szeptember 24., szombat, 15:00
helyszín: Katonai Emlékpark, Pákozd

Hazánk egyetlen katonai emlékparkjában, a hadtörténeti múlttal rendelkező pákozdi Mészeg-hegynél található Katonai Emlékparkban, hetedik alkalommal rendezik meg a Honvédfesztivált. Szombaton a különböző katonai korszakok bemutatásán, a Székesfehérvár Helyőrség Zenekar térzenés műsorán, a kardforgató-bemutatókon és a pákozdi honvéd babgulyásfőző versenyen túl délután 3 órától 168 ifjú nemzetőr közreműködésével megelevenedik a pákozd-sukorói csata is! Hogy miért éppen 168 nemzetőr vesz részt benne? Mert 168 évvel ezelőtt volt maga a csata is. Az eseményen lesznek további bemutatók, koncertek és kiállítások is. A megnyitóra 10 órakor kerül sor, melyen Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes, a rendezvény fővédnöke mond köszöntőt. 


Komolyzene: Hangok és harangok Mága Zoltán jótékonysági koncert 

időpont: szeptember 25., vasárnap, 18:00
helyszín: Prohászka-templom

A Hangok és harangok zenei fesztiválsorozat végigjárja az ország legnagyobb templomait - így például bemutatkozik a Szegedi Dómban, az Egri Bazilikában, a Szolnoki Szentháromság Templomban -, és ezen a hétvégén Székesfehérvárra is megérkezik. A sztárvendégeket felsorakoztató koncert a Prima Primissima-díjas hegedűművész, Mága Zoltán vezetésével a Prohászka Ottokár templomban 18 órától veszi kezdetét. A belépés ingyenes, de jótékonysági koncert lévén adományokat gyűjtenek a Székesfehérvári Egyházmegye által megjelölt cél támogatására.

Hangok és harangok fesztiválsorozat Mága Zoltánnal (Fotó: faktor.hu)

Mozi: A hét mesterlövész
bemutató: szeptember 22. 
helyszín: Barátság mozi

Rose Creek kisvárosát egy iparmágnás tartja elnyomás alatt, így a kétségbeesett lakók a törvényenkívüliek segítségét kérik, köztük fejvadászokét, szerencsejátékosokét, mesterlövészekét, bérgyilkosokét. A hét mesterlövész feladata leszámolni az iparmágnással, azonban rájönnek, hogy nem csak a lakóktól kapott zsoldért kell harcolniuk. Az amerikai western-akciófilm az 1960-as film feldolgozása, ezúttal olyan sztárokkal bemutatva, mint Denzel Washington, Ethan Hawke és Chris Pratt. 


Őszi Velencei-tó-kör

időpont: szeptember 25., vasárnap, 10:00
helyszín: Agárd, Üdülők útja 2.

Használd ki a hétvégi szép időt egy kis sportolásra! Az amerikaifuball mérkőzés a nézőknek és szurkolóknak való, a Critical Mass a kerekeken gördülőknek. Viszont ha inkább a futás vagy kocogás-féle testmozgást választanád, akkor irány a Velencei-tó, ami kiváló felkészítő is az október 9-én zajló Budapest Maratonra. Mackónadrág, pulcsi nem árt, a kényelmes, lábat tartó futócipő azonban elengedhetetlen. Ha mégis a biciklit választanád, akkor íme egy videó, mire számíts:


Fehérváron túl: Káposztafesztivál
időpont: szeptember 24., szombat 8:00-18:00
helyszín: Csór, a falu főterén

Még egy program szombatra a csóri Káposztafesztivál, a családi és baráti társaságok főzőversenye, amin az elkészült káposzta alapú ételeket aztán meg is lehet kóstolni! A főzőversenyen túl lesznek szamuráj játékok, állatsimogató a Vadasparkból, régészkedés, gyékényfonás, szülő-gyermek focimeccs. A főzőversenyre a nevezési díj 2000 forint, mely tartalmaz 1 kg savanyú vagy 2 fej édeskáposztát, tüzifát, valamint 1 db kötényt. Na de miért éppen Káposztafesztivál van Csóron?  Csór egykor híres káposztatermelő vidék volt, ez a rendezvény pedig ennek a múltnak állít emléket, és ha máskor nem is, de évente egyszer megidézi ezt a hagyományt. A további részleteket, jelentkezési módokat az esemény Facebook oldalán találhatod. 

 

Csóri Káposztafesztivál (Fotó: regiohir.hu)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek