7 évnél régebbi cikk

Karafiáth Orsival és Simon Mártonnal érkezik a Fehérvári Irodalmi Napok
Fehérvár Médiacentrum fotójaKarafiáth Orsival és Simon Mártonnal érkezik a Fehérvári Irodalmi Napok

És nemcsak velük. Jön még többek között Kemény Zsófi és Babiczky Tibor, de itt lesz Ladik Katalin is. A program az irodalmi és művészeti élet minden szeletét felvonultatja, lesz Slam Poetry, Esterházy-délután, Gasztrodélután és Kocsmaszínház is.

Szeretem a kortárs irodalmat és azokat a fiatalokat, akik a költészet és az előadóművészet határmezsgyéjén mozognak. Ők a slammerek, az egészen hivatalos megfogalmazás szerint a szabad tematikájú, ritmusos vers és próza művelői. A kifejezésre olyan magyarítások ajánlottak, mint a versrepper, az ütemszavaló, a szélmesélő, vagy az énekmondó. (Személyes kedvencem a szélmesélő, de azért egy-két slammert megkérdeznék arról, hogy mi a véleményük ezekről a magyarításokról.)

Azért hoztam fel a témát, mert hamarosan, egészen pontosan szeptember 28-án, szerdán kezdődik a Fehérvári Irodalmi Napok, amelynek programjában a város különböző kulturális színterei mutatkoznak be, így lesz Slam Poetry Fehérvár is.  A verseny vendége és egyik zsűritagja Simon Márton lesz, aki nem az egyetlen ismert név a vendégek között. Mások mellett Kemény Zsófival, Babiczky Tiborral, Ladik Katalinnal és Karafiáth Orsolyával is össze lehet majd futni a Fehérvári Irodalmi Napokon, amelynek részletes programja megtalálható a rendezvény Facebook oldalán. A kortárs irodalom mellett az ötnapos fesztiválon bemutatkoznak a 20. és a 21. századi képzőművészetek és gasztronómiai hagyományok is.

Kemény Zsófi (Kép: recorder.blog.hu)

Remek programnak ígérkezik az Esterházy-délután, amely filmvetítéssel egybekötött felolvasás és beszélgetés lesz az idén elhunyt Esterházy Péterről, de érdekes lehet a Gasztrodélután is, ahol Arany "Gold" Zoltán gramofonzenéje mellett felolvasást tartanak Kerékgyártó Istvánból, Kukorelly Endreből és Soltész Bélából. A délután műsorvezetője Babiczky Tibor, szakácsa (!) Kerékgyártó István.

Én biztosan ott leszek a programok valamelyikén a slam poetry mellett ugyanis nem titkoltan a kötőnők tartoznak a gyengéim közé. A Fehérvári Irodalmi Napokat egyébként szeptember 28-tól október 2-ig rendezik meg és hogy senki ne maradjon le semmiről egy Facebook event is segít eligazodni a programok között.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek