7 évnél régebbi cikk

Új Opera böngésző: az ingyenes VPN-nel teljesen titkosítva használhatod az internetet
Fehérvár Médiacentrum fotójaÚj Opera böngésző: az ingyenes VPN-nel teljesen titkosítva használhatod az internetet

Néhány napja megjelent az új Opera böngésző. A piac sokadik szereplője egy olyan újítással rukkolt elő, ami könnyen újra a legnépszerűbbek közé húzhatja őket. Ha ez nem is, de az mindenképpen borítékolható, hogy a lényegesen nagyobb konkurensek is rövidesen lemásolják majd a korszakalkotó ötletet: ingyenes VPN-t minden böngészőbe! De mi is az a VPN?

Bevallom őszintén megrögzött Chrome használó vagyok. Nem azért mert mániám a Google, de nekem pont az a visszafogottság, 1 bitesség jön be, amit a Chrome ezen a téren profin kínál bárkinek, aki a mindennapi Facebookját és reggeli híréhségét szeretné kielégíteni az interneten. Mondhatni semmi extra. Pont ez benne a jó - nekem.

Nem mintha a többi netes böngésző nem pont ebbe az irányba indult volna el, talán pont a Chrome által elindított úton. Persze, mint mindenből, a böngészőkből is már-már túlkínálat van a piacon. Mindenkinek meg van a maga jól becsípődött böngészője. Kinek a Firefox, kinek az Explorer (használ még valaki ilyet?) vagy lehetne a kisebbeket is sorolni, mint pl. a Microsoft újdonsága, az Explorer nyugdíjazására kitalált Edge nevezetű jövevény, de ott van a futottak még kategóriában a Safari, a Vivaldi meg az Opera is. Esetleg még említhetnénk a Maxthont, de hallott már valaki egyáltalán róla?

Bármennyire is részben munkaeszközöm a böngésző, ritkán szoktam odáig jutni, hogy megcsaljam a böngészőmet. Tavasszal volt egy kósza gondolatom, mikor megjelent az Opera volt munkatársainak új böngészője a Vivaldi. Annyi jót és érdekeset írtak róla, gondoltam adok neki egy esélyt. Így utólag kár volt. Ellenben  kíváncsiságomat most egy másik újdonság csigázta fel.

Az Opera, mely piaci részesedés szempontjából nem tartozik a nagyok közé (bár azért akad hívője bőségesen), most egy olyannal rukkolt elő, amire azt mondtam, hogy gyerünk, feltelepítem. Persze ez az újdonág is az éppen aktuális trendeket követi. Ki ne hallott volna már arról, hogy titkosítottan is lehet üzenetet váltani egymással. Én nem tudom mire fel ez a hatalmas titkolózás és afelől is vannak kétségeim, hogy mennyien használják ezeket a funkciókat, de egyértelmű tény, hogy ezzel (is) próbálják a szoftvergyártók magukhoz csalogatni a felhasználókat. A Viber és a WhatsApp már korábban bejelentette, hogy a rajtuk keresztüli üzenetváltás az üzenetet küldő és az azt fogadó fél között totálisan titkosított formában halad a szervereken keresztül és hogy abból senki külső próbálkozó semmit nem tud visszafejteni. A minap éppen a Facebook jelentette be, hogy ők is bevezetik a Messengerben a titkosítást. A napokban történik a Messenger frissítési folyamata, aki letöltötte már az új verziót annak már működik is a funkció. De hasonló újításokkal jelent meg a héten a Google legújabb csevegője az Allo is, aminek szintén a titkosítás az egyik újdonsága.

És most már itt a böngészőkben is a hatalmas újítás!

Gondolt egyet az Opera, és ők is titkosítanak. De nem az üzengetést szeretnék elrejteni a kíváncsi szemek elől, hanem a böngészőn keresztül történt összes tevékenységünket, az utolsó billentyűleütésig. Gyanítom hónapokon belül követni fogja őket a konkurencia is és meg fognak jelenni ezek a funkciók más böngészőkben is. Gondoltam hát, próbáljuk ki! Bár én köztudottan nem gyarapítom az üldözési mániások táborát, de azért kíváncsi voltam, hogy mit és hogyan is tud az Opera.

Már a telepítést követő első indításnál hatalmas piros ponttal indul a dolog. Az Opera legfrissebb verziója már ekkor felkínálja, hogy netezhetünk akár reklámmentesen is, ha szeretnénk. Ezt eldönthetjük saját magunk. (A reklámblokkolás kérdéséről korábban itt írtunk: Nem akarsz reklámokat nézni a neten? Telepítsd az AdBlockot! Vagy mégse?) Én maradtam a reklámfogyasztók táborában. Nekem bejön, ha éppen olyan dolgokat tolnak a szemem elé, persze diszkréten, ami még érdekelhet is. De a titkosítás a nagy aduász pillanatnyilag!

Amúgy ránézésre az új Opera megszólalásig hasonlít a Chrome-ra. Hogy ez előny-e vagy sem, az szubjektív, de hátrányára nem válik, az biztos. Mielőtt aktiválnánk a titkosítást (VPN) a böngészőben, érdemes különválasztani két fontos dolgot. A privát böngészést és a titkosítást. Maga a privát böngészés (vagy Chrome-ban az inkognitó mód) még nem azonos a titkosítással. Ezt sokan nem tudják, de talán még azt sem, hogy mit is tud a privát böngészés. Webböngészés közben folyamatosan nyomon követhető, hogy mit csinálunk: milyen weboldalakat nyitunk meg, milyen linkekre kattintunk és így tovább. Sok internetezőnek fontos, hogy ezeket a nyomokat elfedje, a gépre települt sütiket eltüntesse, és egyáltalán, ne hagyjon olyan nyomot, amelynek alapján könnyen vissza lehet követni, ki is ő és milyen oldalakat nézegetett a neten. A privát mód használata során a böngészőnk semmit nem tárol el abból, amit mi csináltunk. Ilyenkor nincsenek böngészési előzmények, nincsenek előre felkínált kitöltési opciók egy űrlap kitöltésénél és az általunk megnyitott honlapok sem tesznek a gépünkre jelölő állományokat (cookie-kat), hogy már jártunk ott. Ez lassan már alap funkcióként elérhető minden böngészőben. Amivel az Opera többet tud a konkurenseknél, az ezeknek az információknak a titkosítása, elrejtése.

VPN, titkosítás a böngészőben

Ez a három betűből álló rövidítés (Virtual Privat Network) adja az Opera böngésző különlegességét. A lényeg, hogy ezzel a virtuális magánhálózattal - melyet az Opera ingyenesen biztosít minden felhasználójának - elfedhetők, titkosíthatók a korábban már említett digitális nyomaink, melyet a böngészés közben hátrahagyunk. Ráadásul a fejlesztők nem is akármilyen, hanem egy szinte feltörhetetlen 256 bites AES titkosítási algoritmussal végzik a titkosítást. Amúgy régebben is léteztek hasonló lehetőségek a magukat nagyon mélyen az informatikába ásók számára, de korábban ezért egyrészt fizetni kellett, másrészt nem volt könnyen elérhető, csak külső telepített szoftverekkel volt használható.

A titkosítási funkció az Opera beállítás menüjének Adatvédelmi részében egyszerű kattintással aktiválható, utána a böngésző címsorában a honlap címek előtti VPN jelre kattintva ki is kapcsolható vagy beállítható, hogy mely ország VPN szerverén keresztül szeretnénk használni a titkosítást. Tényleg egyszerűen, minden bonyolítás nélkül elérhető bárki számára a funkció. Az asztali verzióval egy időben jelent meg az Opera mobil eszközökre szánt böngészője is. Így mostantól már Androidon és iOS-en is lehetőségünk van a titkosított böngészésre.

Nincsenek bennem vegyes érzelmek. Ügyes az Opera új böngészője. Tetszik a reklámblokkolás beépített lehetősége és annak kapcsolhatósága, szimpatikus a Chrome-ra hajazó megjelenése és bár vannak bennem kétségek a titkosítás szükségességével kapcsolatban, ez a plusz csak hab a tortán. Lehet, mégis böngészőt váltok? Annyi azért hozzátartozik a titkosításhoz, hogy a VPN-t bekapcsolva, kicsit mintha megtorpanna a honlapok betöltődésének sebessége. Merthogy azért azzal tisztában kell lennünk, hogy a VPN szervereken keresztüli böngészés kicsit lassabb, mint a titkosítás nélküli böngészés, ámbár az Opera azt ígéri, hogy a VPN szerverek sebessége elegendő lesz akár HD videók megnézésre is.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek