2018. október 24. szerda Salamon
Menü

Elektroterápia: nem sokkol, hanem gyógyít!

Elektroterápia: nem sokkol, hanem gyógyít!
Elektroterápia a gyógyulásért (Fotó: nagytorna.hu)

Az elektromos áramtól már egészen pici korunkban óvtak a szüleink – és mi is igyekszünk távol tartani gyermekeinket a konnektortól és minden olyan berendezéstől, amely (véleményünk szerint) kárt okozhat a szervezetben, sejtekben az ember és az áram „megrázó” találkozása miatt. Éppen ezért érdekes felfedezést jelenthet sokak számára az elektroterápia szakterületének és gyógyító hatásának megismerése.

A Fizikoterápia, mint a fájdalomcsillapítás egyik eszköze című cikkben már beszéltem arról, hogy a fizikoterápiás kezeléseken kizárólag úgy lehet részt venni, ha az illetékes szakorvos (reumatológus, ortopéd) beutalójával jelentkezik a paciens a rendelőben. Azt is tisztáztuk, hogy a fizikoterápia a természet energiáit használja fel a gyógykezeléshez. Fő feladata, hogy a kóros tüneteket mérsékelje, megszüntesse. A fizikoterápiás rendeléseken többfajta kezeléseket végeznek, úgymint: dia-dynamik kezelések, ultrahang, interferencia, szelektív ingeráram kezelés, iontoforézisek, kowarschik, illetve leszálló galván idegfájdalmak kezelése, vakum kezelés, tens, traubert, sonodynator, kryotherápia…

Most az elektroterápia területén fogunk bóklászni egy kicsit, hogy jobban megismerjük az ide vonatkozó kezeléseket. Az elektroterápia a fizikoterápia része, és általában egy komplex terápia egyik rész-elemeként foghatjuk fel.

Kiemelt hatásai között szerepel a fájdalomcsillapítás – különböző típusú fájdalmak különböző típusú elektroterápiás módszerekkel kezelhetők -, izomlazító és görcsoldó hatás, antiödémás hatás, trófikus hatás. Ez utóbbit a vérbőség (hiperémia) váltja ki, és eredményessége abban keresendő, hogy több fizikoterápiás eljárás esetén plusz energia áramlik a szervezetbe, amit aztán a sejtek felhasználnak. Összefoglalva és leegyszerűsítve az eddig leírtakat, az elektroterápiát sokan azért szeretik, mert a beszűkült izületi mozgásterjedelmet növelni lehet vele, valamint a szövetek keringése, anyagcseréjének javítása is elérhető.

Elektroterápia: nem sokkol, hanem gyógyít!

A fizikoterápiás rendeléseken többfajta kezeléseket végeznek (Fotó: Temesvári Márta)

Mindezekből adódóan akkor alkalmazzák ezeket a kezeléseket, amikor valakinek műtét utáni fájdalmai vannak, csonttörés miatt érzékenyek a végtagjai, túlterhelés érte a szervezetét; de ilyen módszerhez fordulnak sokan stressz, menstruációs fájdalom, vizelet-inkontinencia esetén is.

Hogyan kell elképzelni egy elektroterápiás kezelést? Mindenekelőtt szükség van megfelelő készülékre, amely az adott típusú áramot szolgáltatja. Elektroterápia esetén elektromos árammal célzottan stimulálják azt az izmot, amelynek szüksége van a rásegítésre. Általában kiegészítő kezelésként alkalmazzák, de önmagukban is hatásosak ezek a kezelések, mivel erősítik az elgyengült izmokat, és felgyorsítják a gyógyulás folyamatát.

Elektroterápia: nem sokkol, hanem gyógyít!

Elektroterápia esetén elektromos árammal célzottan stimulálják az adott izmot
(Fotó: Temesvári Márta)

Az elektromos áram felhasználása történhet direkt vagy indirekt módon. Az első esetben a hálózati áramot átalakítják olyan árammá, amely a kezeléshez szükséges. Több típusa létezik, például a szelektív ingeráram kezelés, amelyről a következő részben írok majd, mert ez a kedvencem: ebben az esetben árammal stimulálják az adott izmot, amely összehúzódást vált ki. Ezt akkor használják, ha a legyengült izomzat regenerálása a cél. Eddig körülbelül 60 (nem túlzás) ilyen kezelésen vettem részt, amikor lebénult a jobb lábfejem, és nagyon hatásos volt! Ezért is szeretnék róla legközelebb bővebben beszélni.

Ide tartoznak még a TENS-kezelések, amikor a fájdalmas területek felé helyezik az elektródákat, hogy csökkentsék vele a fájdalmat. Cél ilyenkor az idegsejtek, idegrostok stimulálása. Az impulzusok alacsonyak, bőrön keresztül történik az ingerlés. A stabil galvánkezelésnél a galvánáram fájdalomcsillapító hatását használják fel izom- és idegfájdalmak esetén. Diadynamik kezelésnél az idegfájdalmakat csillapítják. Ez főként perifériás keringési zavarok gyógyításánál, degeneratív izületi és gerincbetegségeknél hatásos. Két komponenst  tartalmaz: bázisáramot és galvánáramra helyezett dózisáramot (ami egy lüktető egyenáram). Görcsoldásra is nagyon jó, valamint teniszkönyökre, derékfájdalomra, izomfájdalomra, izomsorvadásra is.

A képen látható kezelés során jeges DD-t kap a beteg: Juditnak be van gyulladva a bokaizülete, amelyre jéggel kombinált kezelést írt elő a szakorvosa. A jégre azért van szükség – mint megtudtam Évától, a gárdonyi fizikoterápia egyik dolgozójától - , mert minél hidegebb a bokára helyezett textil, annál magasabb áramot tudnak elérni. Rándulás, ficam után is ezt a módszert szokták alkalmazni. Kétszer hat perces kezelést írnak ki többnyire – beutaló mindig szükséges!

Elektroterápia: nem sokkol, hanem gyógyít!

Juditnak be van gyulladva a bokaizülete, amelyre jéggel kombinált DD kezelést kap
(Fotó: Temesvári Márta)

Iontoferezis esetén a bőrön keresztül gyógyszereket juttatnak a szervezetbe. Sérülés vagy túlerőltetés miatt kialakult izomfájdalmaknál jó eredmények érhetőek el. A testbe való bejutást ionok segítségével végzik. Az indirekt elektroterápiánál a hálózati energiát más típusú energiává alakítják át, például mechanikai vagy hőenergiává. Ide tartozik az ultrahang, amely esetében az izomzat vérellátása fokozódik a hő- és biológiai hatások miatt, így a fájdalom csökken. Ezt széles körben szokták használni, nagyon közkedvelt módszer. Kombinált ultrahangnál gyógyszert, kenőcsöket juttatnak a testünkbe, hogy még jobban fokozódjanak a biológiai hatások.

A képen Olgi épp ultrahang kezelést végez Györgyön, akinek nyaki meszesedése van, pedig rengeteget mozog, állatokat is tart, mezőgazdasággal is foglalkozik, sportolt is – kézilabdázott – régen. Neki genetikailag alakult ki ez a problémája. Rendszeresen jár kezelésekre, és nagyon jó eredményekről számolt be.

Elektroterápia: nem sokkol, hanem gyógyít!

Olgi épp ultrahang kezelést végez Györgyön, akinek nyaki meszesedése van
(Fotó: Temesvári Márta)

Mint Olgi mesélte: az ultrahangnak mélyizom-lazító, gyulladáscsökkentő, mikrokeringés-fokozó hatása van. Reumatikus problémáknál, meszesedéseknél alkalmazható, izomgörcsnél, porckorong-problémánál, mozgásszervi betegségeknél. Kúraszerűen írják elő, tíz alkalmas kezelést kap egyszerre a beteg, amelyet általában két hét alatt járnak le. A kezeléseket félévente lehet megismételni. A változás kb. két hét után tapasztalható. Persze, a gyógyulás függ attól, hogy milyen az izület, a beteg hogyan áll hozzá a problémához, mennyire van betegségtudata.

Fel kell hívnom a figyelmet arra is, hogy nagyon sok elektroterápiás készüléket lehet már vásárolni – "hála" a sok ügynöknek. Ezek egy része nem hatásos, a nem kamu gépeknél pedig az a probléma merülhet fel, hogy a velük való kezelést nem mindig tanulja meg helyesen a gyógyulni vágyó beteg, és csak ront végül az állapotán.

Mindig tájékozódjunk kellőképpen az adott műszerről, keressük fel szakorvosunkat, kérjünk tőle tanácsot, és csak ellenőrzött keretek között kezdjük el a terápiát! Még jobb, ha fizikoterápiás szakrendelőben kezeltetjük magunkat…

A sorozat összes cikkét ide kattintva olvashatod el: Testszobrászat

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Elhunyt Ujfalussy Gusztáv Ottó ciszterci szerzetes
  Elhunyt Ujfalussy Gusztáv Ottó ciszterci szerzetes
 • Kórházban is megtanulhatjuk az újraélesztést
  Kórházban is megtanulhatjuk az újraélesztést
 • Vakvezető kutyából is hiány van
  Vakvezető kutyából is hiány van
 • Óraátállítás - még nem döntött a kormány
  Óraátállítás - még nem döntött a kormány
 • Megérezte a járattörléseket a Ryanair
  Megérezte a járattörléseket a Ryanair
 • Egyre több Ladát vesznek
  Egyre több Ladát vesznek
 • Felelős gazdik - feltételekhez kötnék a kutyatartást
  Felelős gazdik - feltételekhez kötnék a kutyatartást
 • Nem az ellátást kell fizetni!
  Nem az ellátást kell fizetni!

Eseménynaptár

 • Már most érezhető a brexit negatív hatása
  Már most érezhető a brexit negatív hatása
 • Hálózatkutatás magyar vezetéssel
  Hálózatkutatás magyar vezetéssel
 • Középvállalati fejlesztési program - több mint 200 vállalkozás érintett
  Középvállalati fejlesztési program - több mint 200 vállalkozás érintett
 • Zenekadémia - újra megszólalt a Voit-orgona
  Zenekadémia - újra megszólalt a Voit-orgona
 • Brexit - már csak egy akadálya van
  Brexit - már csak egy akadálya van
 • Egyre többen kötnek utasbiztosítást belföldön is
  Egyre többen kötnek utasbiztosítást belföldön is
 • Fimünnep premier előtti vetítésekkel
  Fimünnep premier előtti vetítésekkel
 • Tisztul a levegő
  Tisztul a levegő
 • Kárpátalja - eljárás indult a magyarellenes plakátok miatt
  Kárpátalja - eljárás indult a magyarellenes plakátok miatt
 • Pocokinvázióra figyelmeztet a Nébih
  Pocokinvázióra figyelmeztet a Nébih
 • Németh Szilárd - most is érezhető a rezsicsökkentés
  Németh Szilárd - most is érezhető a rezsicsökkentés
 • Október 23. - gyűjteni kell az emlékeket
  Október 23. - gyűjteni kell az emlékeket
 • Október 23. - ünnepi megemlékezés és utcaszínház
  Október 23. - ünnepi megemlékezés és utcaszínház