7 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Fehérvári Irodalmi Napok, Móri Bornapok és moziban a Mélytengeri pokol
Fehérvár Médiacentrum fotójaFehérvári programok a hétvégére: Fehérvári Irodalmi Napok, Móri Bornapok és moziban a Mélytengeri pokol

Október első hétvégéjén aztán folyik minden: a bor, a sör, a zene, az irodalom! Móron sok programmal és persze az Ezerjó borral készülnek a Móri Bornapokra, a Fehérvári Irodalmi Napokon verseket, prózákat, beszélgetéseket és felolvasásokat hallgathatunk kifulladásig, de lesz még Zene világnapja, fotókiállítás, folytatódik a jégkorongbajnokság, Budapesten pedig gőzerővel tombol az Oktoberfest!

Szeptember 28-október 2.: FIN - Fehérvári Irodalmi Napok
helyszín: Székesfehérváron több helyszínen

Székesfehérvárra betört az irodalom! Első körben rendezik meg ugyanis a Fehérvári Irodalmi Napokat - innentől kezdve csak FIN -, melyen számos hazai íróval, költővel megismerkedhetünk és betekintést nyerhetünk a kortárs irodalom sokféle ágazatába. A beszélgetések mellett lesznek könyvbemutatók, felolvasások, irodalmi zenés estek, táncestek, szombat este pedig az irodalomban egyre inkább teret hódító versformával, a Slam Poetry-vel és annak képviselőivel találkozhatunk. A programsorozat nagydurrjairól a Karafiáth Orsival és Simon Mártonnal érkezik a Fehérvári Irodalmi Napok cikkünkben írtunk, a pontos tartalomról és helyszínekről pedig az esemény Facebook oldalán tájékozódhatsz. 


helyszín: A Szabadművelődé

Szeptember 28-október 2.: Móri Bornapok
helyszín: Mór, Kapucinus tér

Négy napos hejehujával érkezik a Móri Bornapok ezen a hétvégén, melyen a tavalyival ellentétben újra megválasztják az éves Borkirálynőt és udvarhölgyeit, akik képviselik Mór városát a következő rendezvényig. Lesz minden, mi szem-szájnak ingere: finom borok, lacikonyha pecsenyéi, felvonulások, sport, kultúra, kinyitja kapuit a látogatók előtt a móri Képző- és Iparművészeti Szabad Iskola Alapítvány, a Fúvószenekar hazai és külföldi tagjai pedig tizenegyedik alkalommal rezegtetik meg hangszereiket. A komoly- és népzene mellett lesznek könnyűzenei előadók, együttesek, fellép a Halott Pénz és Kiss Ádám is - bár ez utóbbi inkább stand-upolni fog, kevésbé énekelni. A részletes programról az Október első hétvégéjén újra jön a Móri Bornapok és a XI. Fúvószenekari Fesztivál cikkünkben írtunk.

Vásár: II. Fejér Megyei Termelői Mustra és Vásár
időpont: szeptember 30-október 1.
helyszín: Jancsárkert

Szeretnél találkozni az ország legnagyobb tökével? Két lehetőséged is van. Egy: olvasd el a Kinek van a legnagyobb töke az országban? című cikkünket. Kettő: látogass el a II. Fejér Megyei Termelői Mustrára a Jancsárkertbe, ahol a 152 kilós tök mellett többet is megtudhatsz az idei évről, ami nem mellesleg a hüvelyesek éve. Előre babok, borsók, paszulyok!

Zene: A Zene Világnapja
időpont: szeptember 30., péntek, 18:00
helyszín: Alba Regia Sportcsarnok

Ha ma este hatkor a Gáz utcában, a kosárcsarnok környékén jársz, ne lepődj meg, ha nem a sportcipők csikorgását hallod, hanem énekhang szűrődik ki az Alba Regia Sporcsarnokból. Nem a kosárlabdázók kezdtek el énekelni - hiszen a szezon csak jövőhéten kezdődik -, hanem a zene világnapját ünnepli városunk apraja-nagyja. A muzikális ünnepségen az Alba Regia Szimfónikus Zenekar mellett ott lesz a Tilinkó zenekar, a Fehérvár Dob Zenekar és városunk legtöbb kórusa is. A violinkulcs legyen veled! 

 

Koncert: Final Stair-koncert
időpont: október 1., szombat 20:00
helyszín: Nyolcas Műhely

Újra egy külföldi banda, ezúttal a német Final Stair lép fel a Nyolcas Műhelyben, szombat este. Az európa turnéjának egyik állomásaként, a pénteki budapesti bulijuk után az együttes Fehérvárra is ellátogat, és dallamos rockzenével töltik meg a Nyolcas Műhelyt. A vendégeik lesznek a nemrég tehetségkutatót nyert budapesti-fehérvári The Royal Freak Out, a szintén budapesti The Trousers, illetve a The Rebels zenekarok. 

Kiállítás: 8 nap fotókiállítás
időpont: október 1., szombat 18:00
helyszín: Vörösmarty Színház

Schreck Mónika székesfehérvári fotóművész alkotásaiból nyílik kiállítás ezen a hétvégén a Vörösmarty Színház Galériájában. Na de mit is érdemes tudni a művésznőről és a műveiről? Schreck Mónika családjában nem ő az egyetlen fotóművész, több generáción átívelő foglalkozás ez a családfán, már édesapja Gelencsér Ferenc is fotóművészként alkotott.  2006-ban Mónika családjával Hongkongba költözött - jelenleg is itt él -, ami művészetére is hatással volt, hiszen a változás mindig új kihívást és inspirációt jelent egy művész életében. Fotói között kiemelt helyet kapnak a portrék, a meglepő élethelyzetek, a másik vonala művészetének pedig a környezetre, az  épített és természeti elemek vizuális ritmusaira, kontrasztjaira épül. A kiállítás november 3-ig látogatható.

Egy portré és egy tájkép Schreck Mónikától (Fotó: monikaschreck.smugmug.com)

Sport: Fehérvár AV19-Linz EBEL-mérkőzés
időpont: október 2., vasárnap 19:30
helyszín: Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnok

Szokás szerint a hétvégén két mérkőzés vár a Fehérvár AV 19 jégkorongcsapatára: pénteken Grazban vendégszerepelünk, de vasárnap már hazai pályán szoríthatunk a Linz elleni meccsen Sofiéknak. Jelen állás szerint a vasárnapi meccs igazi felsőházi rangadó lesz, hiszen a Volán a bajnokság ötödik helyén áll, a Linz pedig a második. Persze ez még bőven változhat, amíg a addig eljutunk.
A Linz legutóbbi meccsének összefoglalója:

Mozi: Mélytengeri pokol
bemutató: szeptember 29.

Úgy tűnik ez az év a valós történeteken alapuló filmekről szól. A Sully - Csoda a Hudson-folyón és a Snowden után ezen a héten a Mélytengeri pokol című katasztrófafilm kerül bemutatásra. A sztori központi elemét a Deepwater Horizon nevű olajfúró toronynál történt esemény adja, melyet minden idők legnagyobb ökológiai katasztrófájaként tartanak számon. 2010. április 20-án Louisiana államtól nem messze,a  Mexikói-öbölben létesült olajfúró felrobbant, a 126 fős legénységből 11-nek a halálát, a többieknek súlyos sérüléseket okozva. A katasztrófa után csak öt hónappal sikerült megállítani a szivárgást, addig azonban 4,9 millió hordónyi kőolaj ömlött a tengerbe  Mark Whalberg alakítja az olajfúró torony vezető elektrotechnikusát, akinek szemén keresztül követhetjük az eseményeket. A filmben feltűnik még Kate Hudson, Kurt Russel és John Malkovich is.  

Fehérváron túl: Oktoberfest Budapesten
időpont: szeptember 28-október 2.
helyszín: Budapest, Felvonulási tér

Egy sör nem sör. Két sör fél sör. Négy sör egy sör. De egy sör nem sör. Ha te is ezen elvek szerint éled az életed, akkor ott a helyed a vasárnapig tartó budapesti Oktoberfesten, ahol rajtad és aranyszínű habos barátodon kívül ott lesz még több mint ötven fellépő és némi jófajta kolbász is. A csúcsok csúcsa az lesz, amikor többezer söráztatta torokból egyszerre csendül fel a Coco Jambo Mr. President szombat este 20 órától kezdődő fellépésén. A legfontosabb, amit ne felejts el: magyar ember sörrel sose koccint! A részletes programot az esemény honlapján találhatod. 

Figyelem: a videó 2015-ös a borítóképe pedig 18 karikás.

 

Az fmc.hu szerkesztősége ezúton is kellemes melldomborítós hétvégét kíván!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek