2018. július 23. hétfő Lenke
Menü

Biztonságos biciklizés: a szemléletformálás a legfontosabb

Biztonságos biciklizés: a szemléletformálás a legfontosabb
(Fotó: Bácskai Gergely)

2007 óta minden ősszel megrendezik a Critical Mass kerékpáros felvonulást Székesfehérváron, és bár egyre gyarapodó kerékpározható hálózattal gazdagodik a város, a mozgalom még mindig nem érte el célját. A Magyar Kerékpárosklub helyi szervezetének vezetője szerint akkor érünk célba, ha egy kisgyermekes szülő gyermekével együtt biztonságosan szelheti át a várost két keréken.

Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, további kerékpárút-fejlesztésekre, jelzőtáblákra, biciklitárolók létesítésére van szükség, de mindenekelőtt a legfontosabb a közlekedők szemléletformálása és KRESZ-ismereteinek bővítése.

Legyen életszerűbb a közlekedés!

"Bár egyre nő a kerékpárral biztonságosan járható útfelületek nagysága, a "sehonnan sehova vezető", kerékpárral közlekedhető szakaszok száma sem csökken, ami azt jelenti, hogy az egyes szakaszok között hiányzik az életszerű, biztonságos összekötés, átvezetés.” – véli Zsihovszky Gábor. A kerékpárosklub helyi szervezetének vezetője szerint van olyan szakasz, ahol a már korábban meglévő átvezetés került megszüntetésre, például a Deák Ferenc utca és a Horvát István utca körforgalmánál, mely kereszteződés a hamarosan kialakításra kerülő intermodális központ kialakításánál gondot okozhat. A Fő utcán is életszerűbb lenne csupán azokat büntetni, akik nagy sebességgel kerékpároznak. Fejlődés egyébként tapasztalható, hiszen egyre több egyirányú utcát nyitnak meg a kerékpárosok számára, ahol a "Behajtani tilos – kivéve kerékpárral" táblákat is kihelyezték.

Biztonságos biciklizés: a szemléletformálás a legfontosabb

Biztonságosabb-e az úton közlekedni?

Országos és helyi szinten is az a kerékpárosklub véleménye, hogy a kerékpár jármű, és mint ilyen, az úttesten a helye. "Egyrészt azért, mert a gépjárműutakkal párhuzamos közös gyalogos- és kerékpárutakon nagyobb a konfliktus a gyalogosok és a kerékpárosok között, másrészt azért, mert az ilyen kerékpárút és az autóút kereszteződéseiben negyven százalékkal gyakoribb a baleset” – sorolja a tapasztalatokat Zsihovszky Gábor. Utóbbinak általában az elsőbbségadási kötelezettség megszegése vagy a sebességkorlátozás túllépése az oka. Gábor szerint nem a gyalogátkelőhelyeken szabálytalanul áttekerő és ott balesetet szenvedő bringásokra kéne koncentrálni, hanem azon szakaszokra, ahol a gépjárművezető nem ad elsőbbséget a kerékpárosnak. – "Ilyen például a Prohászka templomtól a Deák-Horvát-körforgalomig tartó szakasz, ahol két-három havonta történik baleset.”

A kerékpárosklub helyi szervezetének vezetője szerint a Széchenyi úti vasúti felüljáró alatt kialakított kerékpársávnak sem az a problémája, hogy közvetlenül az autóforgalom mellett halad, hanem az, hogy nem megfelelő az út kivitelezése: "Mind a tervezés, mind a kivitelezés a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. kezelésében történt, így nem volt alkalma a kerékpáros szakmai és érdekvédelmi szervezeteknek javaslatokat tenni a kerékpár-specifikus megoldásokkal kapcsolatban.”

A klubvezetőtől azt is megtudtuk, hogy folyamatosan együttműködnek a város közlekedési mérnökeivel, és javaslataik meghallgatásra találnak az útfejlesztések során: "Az országban harmadikként sikerült leegyeztetnünk, hogy a körfogalmakban az útpálya közepén kerüljön kialakításra a kerékpárosnyom, ennek segítségével elérhető, hogy a kerékpáros az útpálya közepén haladva folyamatosan a gépjárművezető látóterében maradjon, és ne kerüljön a visszapillantó-tükrök holtterébe.” Ugyanis ha közös útfelületet használ a gépjármű és a kerékpár, folyamatosan egymás figyelmének középpontjában vannak. A biztonságot ebben az esetben mindkét fél KRESZ-ismerete adja, és az, hogy tekintettel vannak egymásra. A kerékpárutak kialakítása tehát kevés, a fejekben is rendet kell tenni.

A kulcs a szemléletformálás

Ismeretterjesztő anyagok készítése és terjesztése, kampány, melynek jelmondata: "Együtt közlekedünk!" – ezek azok az eszközök, amiket rendszeresen használ a Magyar Kerékpárosklub. A közös székesfehérvári ismeretterjesztő kampányra már kaptak ígéretet a sajtó, a rendőrség és a városvezetés részéről. Tehát hamarosan a nagyközönség is találkozik ezekkel a szemléletformáló anyagokkal. Tartanak úgynevezett "bebringázásokat", ahol gyakorlott túravezetők segítségével először elméletben végigveszik az egyes útszakaszokon való, KRESZ-előírásoknak megfelelő közlekedést, majd ténylegesen elindulnak a túravezető mögött, és a gyakorlatban is szembesülnek vele, hogyan is kell az adott szakaszon biztonságosan közlekedni.

Zsihovszky Gábortól azt is megtudtuk, hogy az egyesület célja, hogy az iskolákban is tanítsák a kerékpáros közlekedés szabályait. A szabályok ismerete mellett az autósok szemléletformálása is cél, és az sem elhanyagolható probléma, hogy bár egyre több parkoló létesül, biciklitárolóból nagy hiány van a városban. Pedig ha nincs hová letenni, nem fognak kerékpárral útnak indulni az emberek.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

 • Vörösmarty tér - forgalomkorlátozások a környéken
  Vörösmarty tér - forgalomkorlátozások a környéken
 • Zárva lesz több megyei kormányablak
  Zárva lesz több megyei kormányablak
 • HANGfoglaló - ismét segítik a feltörekvő zenészeket
  HANGfoglaló - ismét segítik a feltörekvő zenészeket
 • Nevelőszülői hálózat - tovább bővül, több pénz jut rá
  Nevelőszülői hálózat - tovább bővül, több pénz jut rá

A hét embere

Eseménynaptár

 • Brexit: nem létezik olyan megállapodás, amely pótolhatná az EU-tagság előnyeit
  Brexit: nem létezik olyan megállapodás, amely pótolhatná az EU-tagság előnyeit
 • Felújítják a Vörösmarty tér burkolatát - forgalomkorlátozások lesznek hétfőtől
  Felújítják a Vörösmarty tér burkolatát - forgalomkorlátozások lesznek hétfőtől
 • Pécsi kollégiumi férőhelyekre pályázhatnak a fehérvári diákok
  Pécsi kollégiumi férőhelyekre pályázhatnak a fehérvári diákok
 • Tízezer orvos hiányzik Németországból
  Tízezer orvos hiányzik Németországból
 • Még mindig háromórás a várakozási idő Röszkénél
  Még mindig háromórás a várakozási idő Röszkénél
 • Őriszentpéteren rendezik az őrség legnagyobb fesztiválját
  Őriszentpéteren rendezik az őrség legnagyobb fesztiválját
 • Idén először szerveznek családi Erzsébet-táborokat Zánkán
  Idén először szerveznek családi Erzsébet-táborokat Zánkán
 • Szakértő: a hatékonyabb elhárítás miatt fordulnak elő a lübeckihez hasonló egyéni akciók
  Szakértő: a hatékonyabb elhárítás miatt fordulnak elő a lübeckihez hasonló egyéni akciók
 • img
  img
  Vörösmarty Rádió
  Vörösmarty Rádió 11 új fényképet töltött fel.
 • Kampány indul a fiatalok digitális biztonsága érdekében
  Kampány indul a fiatalok digitális biztonsága érdekében
 • Szalagkorlátnak ütközött egy gépkocsi az M7-es autópályán
  Szalagkorlátnak ütközött egy gépkocsi az M7-es autópályán
 • Újra járnak a vonatok Decs és Szekszárd között
  Újra járnak a vonatok Decs és Szekszárd között
 • Még mindig spórolnak az utasbiztosításon a magyarok
  Még mindig spórolnak az utasbiztosításon a magyarok