2017. október 17. kedd Hedvig
Menü

Szelektív ingeráram kezelés: csak a neve borzasztó, a gyógyhatása fantasztikus

Ez a gép a szíve a szelektív ingeráram kezelésnek (Fotó: Temesvári Márta)

Képzeljük el, hogy fekszünk egy tökéletes hőmérsékletű, meleg szobában, csendben, nyugalomban, szemeinket lehunyjuk, s közben a (félig) lebénult lábfejünk masszírozását élvezzük. Ezt az idillikus képet az alsó végtagra vonatkozó jelző valószínűleg egy kicsit beárnyékolja, de tegyük hozzá azt is, hogy ebben a relaxációs állapotnak is beillő helyzetben egy gyógyulási folyamat részesei vagyunk. A projekt neve pedig: szelektív ingeráram kezelés.

Igen! Ezt a számomra kellemes, sőt kimondottan élvezetes - mások szerint sokszor inkább a fájdalom felé közelítő - elektroterápiás kezelést harangoztam be előző Testszobrászat posztomban.

Mint ahogyan már korábban tisztáztuk: az elektroterápia a fizikoterápia része, és általában egy komplex terápia egyik részelemeként foghatjuk fel. Általában gyógytornával egészítik ki a kezelést, illetve vannak olyan fürdők, ahol a termálvíz gyógyhatását is felhasználják a gyógyuláshoz. Az Agárdi Gyógy- és Termálfürdőben például nemcsak a környékről, hanem az ország számos részéről érkeznek betegek, hogy részt vegyenek a komplex kezeléseken, és lazuljanak egy kicsit a forró vízben.

Bevallom, én is sokat áztam a legforróbb vizű medencében, miután részt vettem az elektromos kezeléseken, a gerinctornán - s alaposan meg is masszíroztattam magamat. Mindezt rehabilitációs céllal, orvosi előírásra! No, de ne irigykedjen senki: gerincműtét után - ami nekem is volt - hosszú idő telik el, mire (szó szerint!) talpra áll az ember. Pláne, ha korábban lebénult a lába is, ami a szike jótékony hatására se akar tökéletesen működni! Olyankor nincsen más megoldás -miután az ember alaposan elsiratta magát és gödör alján már nem tud lejjebb kaparni, hanem középre halmozza az oldalfalakról leomló földet, s azon szépen kimászik -, menni kell mindenhova, ahol csak feltűnik a gyógyulás lehetséges csillaga, és küzdeni folyamatosan, kitartóan, amíg a célunkat el nem érjük!

Az egyik ilyen fényes égitest, amely reménnyel kecsegtet, sőt, tényleg hatásos, a szelektív ingeráram kezelés. (Hogy visszakanyarodjunk az alap-témához.) Ilyenkor direkt áramfelhasználásról beszélhetünk: a hálózati áramot átalakítják olyan árammá, amely a kezeléshez szükséges. Vagyis: árammal stimulálják az adott izmot, amely összehúzódást vált ki. Ezt akkor használják, ha a legyengült izomzat regenerálása a cél. De a kezelés egyben fájdalomcsillapító, görcsoldó és izomlazító is.

Impulzusárammal olyan izmokat is kezelnek, amelyek denerváltak, azaz vesztettek beidegződésükből (bénulás esetén például). Ennek eredője az, hogy megsérül az izomhoz futó ideg (ez történhet sérv vagy baleseti trauma miatt), és a beteg nem képes az izmot megfeszíteni, vagy csak nagyon gyengén. Ennek többfajta következménye lehet: kiemelt ezek közül a sorvadás!

Előkészülve a szelektív ingeráram kezelésre (Fotó: Temesvári Márta)

Ha már úgyis beleszőttem ebbe a cikkbe saját élményt is, akkor talán nem zavaró, ha ezt a részt is kiegészítem azzal, hogy nálam például a lábfejem elülső része (ujjak és az alatta lévő párnák), valamint a külső él maradt érzéketlen és mozdulatlan hosszú-hosszú hónapokig, ami miatt gyakran elvesztettem az egyensúlyomat, elestem, mert nem éreztem, hogy mikor hova lépek. (Magyarul: a csetlés-botlás tipikus esetét mutattam be folyamatosan.)

Az ingeráram-terápia a lebénult izmokat szelektíven ingerli, és egészen addig folytatják a kezeléseket, amíg az izom nem képes a teljes mozgáspályán megvalósítani az ízület mozgatását. (Az ötös skálán a hármas szintnek megfelelő fokozatot már megfelelőnek mondják.) A kezelést nemcsak perifériás bénulásnál és az izomsorvadás megelőzésére használják, hanem a gyenge izmok erősítésére is.

Mivel a saját kezelésem esetében is a fürge láb volt a cél: hát ugorjunk vissza e szöveg elejére, oda, ahol épp azt képzeltük el, ahogyan nyugodt állapotban pihenünk egy ágyon. S hol máshol, mint egy fizikoterápiás rendelőben?

A lábunkon elektródák, a térdünk alápolcolva (a kényelem végett), miközben veszettül ráng az adott izom az áram hatására. Na, jó, nem kell ám annyira durva rángatózást elképzelni! A beállított fokozat függ attól is, mit bír el a páciens, mikortól érez fájdalmat. Először csak csipkelődést érzünk, apró szurkálódásokat, majd beindul az izom mozgatása! Erről írtam azt imént, hogy olyan, mintha masszírozna!

A lábunkon elektródák, a térdünk alápolcolva, befüggönyözve egy ágyon - luxus a köbön! (Fotó: Temesvári Márta)

Az elektródákat nem szabad sérült vagy gyulladt bőrfelületen használni, és hasznos testápolóval kenegetni azt a területet, ahová a tappancsokat felhelyezték, mert kiszárítja a bőrt (kiszívódik a nedvesség az áram miatt). Szólni kell a kezelést végző szakembernek, ha fájdalmat vagy égést érzünk, hiszen nem az a cél, hogy szenvedjünk! Megjegyzem: senkiről se tudok, aki megsérült volna, mert nagyon lassan tekerik fel az áramot az egészségügyi szakemberek, de azért nem árt, ha az apró betűs részre is felhívom a figyelmet, mert ugye fontos az alaposság, ha már cikket ír az ember…

A testben és a bőrfelületen nem érhet fém az áram útjába (a piercinget is ki kell szedni innen-onnan, és a többi ékszer sem maradhat: fő a biztonság!), pacemakerrel rendelkező egyént pedig egyáltalán nem szabad kezelni!

És ahogyan a meditáció esetében, úgy a szelektív ingeráram kezelésnél is elmondhatjuk, hogy 10 perc nyugalom szinte csodákra képes, a rendszeres alkalmazás pedig helyreállítja a sérült részeket a testben és a lélekben egyaránt.

A sorozat összes cikkét ide kattintva olvashatod el: Testszobrászat

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

 • Skóciát sem kímélte a rendkívüli időjárás
  Skóciát sem kímélte a rendkívüli időjárás
 • Több bevándorlót kiutasítanak Brüsszelből
  Több bevándorlót kiutasítanak Brüsszelből
 • Nem hiába haltatok meg!
  Nem hiába haltatok meg!
 • Szijjártó: a szomszédos országok közül Szerbiával van a legjobb kapcsolata Magyarországnak
  Szijjártó: a szomszédos országok közül Szerbiával van a legjobb kapcsolata Magyarországnak

A hét embere

 • A farkasok együttműködőbbek egymással, mint a kutyák
  A farkasok együttműködőbbek egymással, mint a kutyák
 • Folytatódik a toborzás Fejérben
  Folytatódik a toborzás Fejérben
 • Ónodi-Szűcs: a biztonság és a hatékonyság területén jelenthet előrelépést az e-egészségügyi rendsze
  Ónodi-Szűcs: a biztonság és a hatékonyság területén jelenthet előrelépést az e-egészségügyi rendsze
 • Értékek a világban
  Értékek a világban
 • Ápolótól a vezető jegyvizsgálóig - 1500 állásajánlat a fehérvári állásbörzén
  Ápolótól a vezető jegyvizsgálóig - 1500 állásajánlat a fehérvári állásbörzén
 • Egyetem + Diploma
  Egyetem + Diploma
 • Megszűnik a családi házak kötelező kéményellenőrzése
  Megszűnik a családi házak kötelező kéményellenőrzése
 • Ő nem Salvador lánya
  Ő nem Salvador lánya

Eseménynaptár

 • Fakereskedőkre csapott le az adóhivatal
  Fakereskedőkre csapott le az adóhivatal
 • Program indul az iskolai lemorzsolódás ellen
  Program indul az iskolai lemorzsolódás ellen
 • Kávé fokhagymából
  Kávé fokhagymából
 • Már fogadják a betegeket a kiskunfélegyházi egynapos sebészeten
  Már fogadják a betegeket a kiskunfélegyházi egynapos sebészeten
 • Fokhagymából készült kávét fejlesztett ki egy japán nyugdíjas
  Fokhagymából készült kávét fejlesztett ki egy japán nyugdíjas
 • Katasztrófától tartanak Puerto Ricóban
  Katasztrófától tartanak Puerto Ricóban
 • A vásárlók számlájával játszott egy dohányboltos
  A vásárlók számlájával játszott egy dohányboltos
 • A kormány 300 milliárd forintot biztosít az élelmiszeripar fejlesztésére
  A kormány 300 milliárd forintot biztosít az élelmiszeripar fejlesztésére
 • Meghosszabbították a külföldi felsőoktatási intézményeknek szabott határidőt
  Meghosszabbították a külföldi felsőoktatási intézményeknek szabott határidőt