7 évnél régebbi cikk

Egyszerű gyógymódok megfázás kezelésére: intézd el gyorsan azt a náthát!
Fehérvár Médiacentrum fotójaEgyszerű gyógymódok megfázás kezelésére: intézd el gyorsan azt a náthát!

Nem lehet már tagadni, végleg megérkezett az ősz. E tény elleni hadakozást segítő vénasszonyok nyara és indián nyár is múlóban van, a hőmérő higanyszála egyre inkább kúszik lefelé azzal az ígérettel, hogy közeledik az év leghidegebb évszaka, a tél. A lehűlés hatására jellemzően ekkor üt be a megfázás szezon, így most mutatunk pár tippet, hogyan kúráld ki magad minél gyorsabban.

Iskolás koromban, mondjuk egy témazáró előtt külön áldásként könyveltem el, ha elkaptam valami bacit. Az otthon melege, az ágy kényelme akkor jóval vonzóbbnak tetszett, mint a matekóra. És valljuk be előfordul, hogy a munkában is jól tud jönni egy rövidebb betegszabi. Vannak azonban az életben olyan helyzetek, amikor kevesebb örömmel köszöntjük a tüsszögést, orrfolyást és fejfájást, például ha éppen egy régóta várt esemény előtt talál be a nátha - ez lehet egy prezentáció, fontos találkozó, éves buli, szalagavató vagy netalántán egy sok rákészülést megelőző dolgozat. Ekkor már inkább sürgetnénk, semmint halogatnánk a gyógyulást. Íme tehát néhány gyors és egyszerű gyógymód, amivel könnyen helyrehozhatod magad a szükség idején.

A megelőzés

Az őszi szezonban már fokozottan ügyelnünk kell egészségünkre, ezáltal érdemes több figyelmet fordítani a megelőzésre is. Szervezeted, immunrendszered erősítése végett egyél sok gyümölcsöt, zöldséget. A hagymafélék köztudottan a legkiválóbbak a betegségek elkerülésére. Például, ha fokhagymát eloszlatsz egy szelet pirítós kenyéren nem csak egészséges, de mennyei reggelit vagy vacsorát készíthetsz. A vitaminban gazdag gyümölcsök közül a citrom, kivi és a narancs a legjobb választás.

Vitaminokban gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával erősítsd a szervezeted
(Fotó: deromos.com)

Ha már érzed, hogy gáz lesz

Van úgy, hogy felébredsz egyik reggel, és már az első kóválygós lépéseknél rájössz, hogy valami nincs rendben. Fáj a fejed, kapar a torkod, esetleg már köhögsz is, a közérzeted sem a legjobb, és észreveszed, hogy a környezetedben lévők csak szemlesütve mernek hozzád szólni. Ilyenkor szokott hőemelkedéssel végződni a nap. Ha viszont időben elkapod a jeleket, még visszafoghatod a dolgot. Ezen a ponton már szükséges a megfelelő C-vitamin adagolás, a több folyadékbevitel víz, gyümölcslé, forró tea és leves formájában. Ezen kívül fogyassz több mézet, a legalapvetőbb torokgyógyszert, és ha van lehetőséged, egy forró fürdőt sem árt venned, amivel kiölhető néhány lappangó bacilus. De már egy arcra helyezett forró borogatás is meggátolhatja állapotod további romlását. 

Eheted önmagában, kenheted pirítósra, keverheted fokhagymával, citrommal, teheted teába
(Fotó: mamiverse.com)

Amikor már megtörtént a baj

Egy egész napi rosszullét után olykor csak este jön a megvilágosodás, hogy ez bizony nem egynapos sztori lesz. Ilyenkor már érdemes több figyelmet fordítani a lefekvés előtti szertartásra. Lefekvés előtt öltözz fel melegen, bújj az ágyba, igyál meg egy nagy bögre forró teát vagy levest, végül elalváshoz vegyél be egy "pirint" és takarózz be teljesen. Még ha úgy érzed magad, mint egy ropogósra sülő buci a kemencében, akkor is sapka, kapucni, sál, póló, pulcsi, hosszú nadrág, meleg zokni kötelező! Fontos ugyanis, ki tudd izzadni a betegséget. Meglátod, másnapra kicsit jobban leszel. Ezen kívül kipróbálhatod még a sós vizes gargalizálást is, hangulatod javítására pedig vegyél kedvenc édességedből, ami már fél út a gyógyuláshoz.

 

A gyors gyógyuláshoz vezető legegyszerűbb út az izzadás (Fotó: flickr.com)

Végül még egy dolog: ha betegséget sejtünk, már a megelőzés, a gyanakvás és a megtörténés periódusaiban is Habozd, dörzsöld, öblítsd! Van még egy ellenszer a megfázásra, ezt a bárpult, bárszekrény kínálatában találhatod. Az alkohol ugyanis kiváló fertőtlenítőszerként működik a betegség idején, persze csak megfelelő mennyiségben. Egészségedre!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek