7 évnél régebbi cikk

A Teleki lett a legjobb fehérvári gimnázium, amit nem sokkal lemaradva a Tóparti követ
·Oktatásgimnázium·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaA Teleki lett a legjobb fehérvári gimnázium, amit nem sokkal lemaradva a Tóparti követ
·Oktatásgimnázium·Utolsó frissítés: undefined

A száz legjobb gimnázium között idén két fehérvári szerepel: a Teleki és a Tóparti. A két iskolát néhány hely választja el egymástól. Az első helyen a budapesti Fazekas végzett, a legjobb tízben pedig csak két vidéki gimnáziumnak jutott hely.

A HVG összeszedte a legjobb magyar gimnáziumokat, rangsorolta őket, és megnevezte az első 100 helyezettet. Az első kérdés azonban, ami ilyenkor az olvasóban felvetődik, hogy mégis mi alapján lehet rangsorolni az oktatási intézményeket? Azt a szerkesztők is megállapítják, hogy a szempontrendszer, amit felállítottak, csak egy a sok közül, mégis úgy tartják, hogy az általuk összeállított kiadvány a legmagasabb tudásszint elérését igazoló iskolákat igyekszik bemutatni.

A módszertan, amellyel a készítők dolgoztak hét részrangsor helyezésszámait átlagolja, felállítva ezzel az összesített rangsor. A hét részterület, amit a szerkesztők figyelembe vettek, a következők:

- az országos kompetenciamérés matematikai és szövegértési eredményei;
- négy érettségi tantárgy (magyar nyelv és irodalom, matematika, történelem, idegen nyelv) átlageredményei;
- és a felvételi átlagpontszámok alapján készült rangsor.

Ezeket az értékeket összesítve a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola a 42. helyet tudta megszerezni a 100-as listán. Az elérhető adatok szerint az intézményben 74 százalékos az emelt szintű matematikaérettségi átlaga, míg a magyaré 66 százalék, az emelt szintű töriérettségit pedig átlagosan 68 százalékosra írják az itt tanuló diákok. További előnye az iskolának, hogy négy és hat évfolyamos gimnázium is működik benne, valamint az Arany János Tehetséggondozó Programban is tevékenyen részt vesz.

Tóparti (Fotó: Pápai Barna)

Nem sokkal lemaradva a Teleki mögött, a Tóparti a 47. helyet szerezte meg a TOP 100-as rangsorban. Ebben a középiskolában a diákok átlagosan 74 százalékot értek el az emelt szintű matematikaérettségin, a magyarén 76 százalékot, míg az szintén emelt szintű törin átlagosan 73 százalékot. A Tóparti további érdemei között említik, hogy az öt évfolyamos, nyelvi előkészítő, illetve a hat évfolyamos gimnáziumi képzés mellett megtalálható a művészeti szakképzés is az intézményben.

Van még egy fehérvári középiskola, amely ugyan az összesített rangsorba nem került bele, a környezetvédelem-vízgazdálkodás szakmai összesítésében az előkelő 4. helyet sikerült megszereznie. Ez az intézmény a HVG táblázata szerint az I. István Szakgimnázium, mivel azonban környezetvédelemmel, illetve vízgazdálkodással Székesfehérváron a Bugát Pál Szakgimnázium foglalkozik, a lap valószínűleg erre gondolt. A tévedés onnan eredhet, hogy korábban az intézmény neve Belvárosi I. István Középiskola Bugát Pál Tagintézménye volt, a listát összeállítók ezt az elnevezést rövidíthették rosszul.

Első 10 helyezettből 8 iskola a fővárosban működik, a 4. helyen azonban egy (hozzánk közel eső) veszprémi intézmény, Lovassy László Gimnázium végzett.

TOP10

1. Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
2. Budapest V. Kerületi Eötvös József Gimnázium
3. Budapest I. Kerületi Toldy Ferenc Gimnázium
4. Budapest XIV. Kerületi Szent István Gimnázium
5. ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium (Budapest)
6. Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola (Budapest)
7. ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium (Budapest)
8. ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium (Budapest)
9. Lovassy László Gimnázium (Veszprém)
10. Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek