7 évnél régebbi cikk

A diószedők
·Blogősz·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaA diószedők
·Blogősz·Utolsó frissítés: undefined

Amikor beköszönt a szeptember vége, a fehérvári utcákon megjelennek a diószedők. Nem egységes társadalmi csoportról van szó, de könnyen felismerhetők: feltűnően nézelődnek, nagyon lassan sétálnak, esetleg úgy csinálnak, mintha hosszasan telefonálnának. Ha úgy érzik, tiszta a terep, már kapják is elő a rozzant nejlonszatyrot, a márkás táskát vagy előtolják a bokor mögül a koszos babakocsit, hogy csordultig pakolják a házak előtti fákról lehullott dióval.

A legtöbben gyorsan dolgoznak, nehogy valaki észrevegye őket. Ha viszont megrezzen a házban a függöny, véletlenül kilép valaki a kapun, mint akik jól végezték dolgukat, angolosan tovarebbennek. Néha legalább annyi becsület van bennük, hogy legalább utána(!) megkérdezik, egy kis zacskóval szedhetnek-e... Erre persze mi mást mondana a jóhiszemű tulaj, mint igent. Elvégre szép dolog segíteni embertársainkon, még akkor is, ha annak jobb kabátja vagy drágább biciklije van!

Aztán amikor a diószedők a második hatvan literes zsákot is telepakolják, esetleg egy hosszú bottal még elkezdik rázni a fát, akkor már a türelem, a jóhiszeműség és a felebaráti szeretet is cérnavékonyra fogy. Ezt a diószedők rögtön megérzik! Jobb esetben az orruk alatt alig hallhatóan elrebegnek egy köszönömöt, és már célba is veszik a következő diófát. Ők nem csinálnak semmi törvényelleneset, mert nem másznak be a kerítésen. Egyszerűen csak észreveszik a közterületen heverő pénzt. Hogy a háztulaj is szeretett volna télen diós süteményt enni? Az mellékes. Miért nem volt gyorsabb? Miért nem zavarta el a diószedőket rögtön? Vagy miért nem ültetett diófát a kerítésen belülre?

Utólag kár ezen morfondírozni, mert azok a fránya diólevelek borzasztó ütemben hullanak az utcán, és valakinek azt is össze kell gyűjtenie…

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek