7 évnél régebbi cikk

És az megvan, hogy Elvis valójában nem is emlékezett meg az 56-os magyarokról?
Fehérvár Médiacentrum fotójaÉs az megvan, hogy Elvis valójában nem is emlékezett meg az 56-os magyarokról?

Mivel az Ed Sullivan, a Sullivan Show házigazdája volt.

Az eset pontosítására Nyáry Krisztián irodalomtörténész hívta fel a figyelmet egy Facebook posztjában. Ebben emlékeztet, hogy 2004-ben adták le a TV2 Naplójában azt a riportot, amely szerint a műsor készítői Magyarországon soha nem látott felvételekhez jutottak hozzá. Ezeken a felvételeken a Sullivan Show azon adása volt látható, melyben Elvis is fellépett és dallal állt ki az 56-os magyar forradalom és szabadságharc mellett. Éneklése közben az eseményekkel kapcsolatos képeket vágtak be. Ez látható is az alábbi videóból.

Csakhogy ez így nem igaz. Egyrészt a dalt nem Elvis írta, ez egy ismert gospel, amit Mahalia Jackson adott elő először húsz évvel korábban. Ráadásul a számot Sullivan ki is akarta húzni a repertoárból, de Elvis ragaszkodott hozzá, hogy előadhassa. Nem a magyarok miatt, hanem mert az anyukájának ez volt az egyik kedvenc dala. Mindez még azonban nem is lenne gond, csakhogy az sem igaz, hogy a dal alatt a forradalomról vágtak volna be képeket. Az eredeti felvételen (lásd alább) ugyanis semmi ilyen nem látható. Szolidaritást tehát a show házigazdája vállalt a magyarokkal, a fiatal Elvis inkább új dalainak előadásával volt elfoglalva.

Mindez persze semmit nem vesz el Elvis Presley érdemeiből, ahogy Nyáry Krisztián is írja "csípőmozgásával óriási szögeket vert a kommunizmus koporsójába." Ed Sullivan-nek pedig így utólag is köszönet jár, hiszen akkoriban még kettejük közül ő volt a híresebb, s ily módon sok pénztárcát megnyithatott azzal, hogy megemlékezett 56-ról.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek