7 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: óraátállítás, fehérvári halloweeni bulik és jön DiCaprio filmje a klímaváltozásról
Fehérvár Médiacentrum fotójaFehérvári programok a hétvégére: óraátállítás, fehérvári halloweeni bulik és jön DiCaprio filmje a klímaváltozásról

Elérkeztünk október utolsó hétvégéjéhez, ami mára egyet jelent a Halloweennel és a halottak napjával. Így tehát a fehérvári szórakozóhelyek mindegyike készül egy halloweeni bulival, a halottak napi hangversenyre pedig Medveczky Ádám vezénylésével kerül sor. Ezentúl lesz még moziünnep a Barátság moziban, színház rajongók örülhetnek az V. Paál István fesztiválnak, a sport fanatikusai pedig szurkolhatnak a magyar amerikaifutball-válogatottnak a Belgium elleni mérkőzésen. Készültünk még két budapesti programmal is, DiCaprio dokumentumfilmjét is érdemes lesz megnézni és teszünk arról, hogy ne feledkezz meg az óraátállításról se.

Tél: Óraátállítás 
Mikor? Október 30., vasárnap hajnali 3-ról 2-re.
Hol? Otthon, munkahelyen.

A hétvégén kezdődik a tél. Na jó, azért hóra, jégviharra és ónos esőre most még talán nem kell számítanunk, de a téli időszámítás kezdetére mindenképpen. Vasárnap kell ugyanis átállítani az órát nyári számításról télire, így bár elérkezik az év leghidegebb időszaka, de legalább egy órával többet alhatunk. Szóval téli álom indul! További információt a Mikor kell átállítani az órát? Eláruljuk a tél kezdetének időpontját cikkünkben találhatsz, amiből kiderül az is, mikor kezdődik újra a nyár.

Tévé: Leonardo DiCaprio dokumentumfilmje a klímaváltozásról
Mikor? Október 30., vasárnap 21:00.
Hol? National Geographic Channel.

Mikor Leonardo DiCaprio 2015-ben megkapta a jól megérdemelt Oscart, a következő beszédet mondta a díj átvételekor: "A Visszatérő film az ember és a természet kapcsolatáról szól, arról a világról, amelynek 2015 az emberemlékezet óta a legforróbb éve volt. A forgatás során a bolygó legdélibb pontjára kellett utaznunk, hogy havat találjunk. A klímaváltozás valós. Éppen most zajlik. [...] Össze kell fognunk és véget kell vetnünk a halogatásnak. [...] Ne tekintsük ezt a bolygót magától értetődőnek." Ebből a magból született a dokumentumfilm, mely többek között Martin Scorseese közreműködésével jött létre, és amelyben olyan interjúalanyokat kérdez a sztár, mint Barack Obama, Bill Clinton, Ferenc pápa, Ban Ki-Mun, az ENSZ főtitkára, valamint a NASA vezető kutatói. DiCaprio amellett, hogy rávilágít a klímaváltozás okaira megoldásokat is kínál a problémára az Özönvíz előtt című filmjében. 

Ünnep: Halottak napi hangverseny
Mikor? Október 30., vasárnap.
Hol? Felsővárosi Szent Sebestyén templom.

Mozart Requiemjét, vagy annak történetét még talán azok is ismerik, akik annyira nem mélyedtek el a komolyzene világában. Mozart utolsó, befejezetlennek tartott művét most az Alba Regia Szimfonikus Zenekar és más Fehérvár kórusok szólaltatják meg a hazai Kossuth-díjas karmester, Medveczky Ádám vezénylésével. Jegyek kaphatók a Vörösmarty Színház jegyirodájában, az esemény Facebook oldalát itt találhatod. 

Sport: Magyarország vs. Belgium amerikai futball mérkőzés
Mikor? Október 29., szombat 14:00-17:00.
Hol? Székesfehérvár, Takarodó út 3.

Újabb válogatott mérkőzésre készülhetnek az amberikaifocit űzők, illetve a játékosoknak szurkolók, mivel szombat délután történelmének negyedik meccsére készülhet a magyar amerikai futball-válogatott. Az előző mérkőzésen szoros küzdelemben 23-22-re sikerült megvernünk Lengyelországot, most pedig Belgium ellen kell kivívnunk a győzelmet. Szóval játszanak a játékosok, drukkoljanak a drukkerek! 15 éves kor alatt a belépés ingyenes, fehérvári lakcímkártyával a helyszínen vásárolt jegy 1000 Ft, máshonnan érkezőknek 2000 Ft. További információ a mérkőzés Facebook eseményén. Az alábbi videóban a belga válogatottat láthatjuk.

 

Mozi: Mozinet Filmnapok a Barátságban
Mikor? Október 28-31.
Hol? Székesfehérvár, Barátság mozi.

A hétvégén Fehérvárra is megérkeznek a Cannes-ban bemutatott legfrissebb alkotások és a közelmúlt sikerei. Ez öt filmet jelent, az idei versenyprogramból négy is érkezik. A repertoárban lesz minden, ami feszegeti a művészfilm határait: koreai erotikus thriller, francia-német abszurd vígjáték, finn szerelmi történet, iráni kapcsolati dráma. Az öt filmről és a program további részleteiről a Barátság mozi honlapján olvashatsz. 



Színház: V. Paál István fesztivál
Mikor? Október 28-30.
Hol? Szabadművelődés Háza.

A színházkedvelők táborát erősíted, de már szeretnél új arcokat is látni? A hétvégén akkor a Szabadművelődés házában a helyed, ahol most lesz az országos amatőr színjátszó találkozó. Összesen 14 darabot mutatnak be, az ország több pontjáról, valamint a határon túlról is érkeznek színjátszók, a darabok között pedig több fehérvári előadást is láthatsz a Szabad Színház és a Prospero színkör bemutatásával. A színházi darabok mellett szakmai beszélgetésekre is sor kerül, a részletes programot a fesztivál Facebook oldalán találhatod, a belépés ingyenes. 

https://

Buli: Halloweeni partydömping Fehérváron.
Mikor? Október 29., 30., 31.

Fehérvár népszerű szórakozóhelyei fergeteges bulival várják a halloweeni őrjöngésre és rémisztgetésre vágyókat. Október 29-én a Paraba mellett az Albabar is igazi halloweeni partival készül, ez utóbbira ráadásul, ha teljes jelmezes készültséggel érkezel, akkor egészen hajnali 1-ig díjtalanul beléphetsz! Október 30-án az Árpád fürdő is különféle programokkal, hangulattal készül az alkalomra, október 31-én pedig tovább ijesztgethetsz, tombolhatsz a Fezen klub, a Dodge Garden illetve a Nyolcas Műhely halloweeni buliján.  

Fehérváron túl

Sztár: Bud Spencer és Terence Hill moziünnep.
Mikor? Október 30., vasárnap.
Hol? Budapest, Corvin mozi.

Bud Spencer-Terence Hill  filmdömping lesz Budapesten, a Corvin moziban vasárnap. A klasszikus duó valamennyi filmjét levetítik egymás után, köztük lesz a Kincs, ami nincs, az És megint dühbe jövünk, illetve a Nincs kettő négy nélkül. A vetítések mellett, pontosabban azokat megelőzően beszélgetésekre is sor kerül, az est fénypontja pedig az lesz, amikor este 9-kor Terence Hill személyesen, videóüzenetben üdvözli a magyar rajongókat. A filmekről és a kísérőprogramokról a Corvin mozi ajánlójából tájékozódhatsz. Természetesen kedvenc pofonosztónk kedvence, a hagymásbab sem fog elmaradni. 

Fesztivál: Budapesti Töklámpás Fesztivál
Mikor? Október 29., szombat 19:00-21:00.
Hol? Budapest, Hősök tere.

Ha holnap, tehát szombaton Budapesten leszel, akkor ne hagyd ki a Töklámpás fesztivált. A Hősök tere ugyanis 19 óra után világító tökökben fog pompázni. Amennyiben te is aktív résztvevője szeretnél lenni az eseménynek, vigyél magaddal egy kifaragott tököt, és tedd a téren egy neked tetsző pontra. Vigyél még 1-3 konzervet is, amit a szervezők a Gyermekétkeztetési Alapítványon keresztül fognak eljuttatni a rászoruló gyermekeknek. A program ingyenes, a további részletekről az esemény Facebook oldalán olvashatsz. A videó a 2012-es fesztiválon készült. 

 
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek