7 évnél régebbi cikk

Ezért nézd meg mindig, hogy behúztad-e a kéziféket
Fehérvár Médiacentrum fotójaEzért nézd meg mindig, hogy behúztad-e a kéziféket

Szerencsére Magyarországon nincsenek jéghegyek, ritkák a havas hegyi utak és autópályán sem szokás csak úgy megállni. Így ritkán következnek be olyan balesetek, mint amik Izlandon, Oroszországban és Svájcban történtek a napokban.

Vannak azok az autós balesetek, amik a sofőr szórakozottságából következnek be, de szerencsére senki nem sérül meg. Jó esetben, ezekről még fotó vagy videó is készül és így a világon mindenki nevet/szörnyülködik rajta, kivéve azt, akivel történt. Van ez így. A napokban több ilyen balesetről készült felvétel is befutott az internetre, a hasonlóság az volt bennük, hogy mindegyik a kézifék behúzásának hiánya miatt történt.

Kezdésnek itt van egy Izlandon kiránduló fiatal pár kalandja, akik elfelejtették az automata sebességváltós autót P-fokozatba (p, mint parking, azaz parkolás) tenni, így aztán a D-ben (d, mint drive, azaz vezetés) maradt autó szépen lassan becsusszant az olvadó jéghegyek közé Jökulsárlón. Azon felül, hogy a fiatalok minden értéktárgya a kocsiban volt, semmilyen káresemény nem történt, senki nem sérült meg. Ja, de a kocsinak persze kapáltak. 

Aztán itt van ez a svájci videó, amit az autópályán rögzítettek a közelmúltban. A kocsi tulajdonosa nem húzta be a kéziféket, az autó meg elindult. Nyilván ilyenkor a legokosabb az egyébként  csúszós, nedves úton 120 km/h-vel (Svájcban ez a maximális sebesség autópályán) tekerő kocsik és kamionok között szlalomozva futkározni az önjáró autó után. Nem. A kocsit vágül egy közlekedési tábla állítja meg, a sofőrnek csodával határos módon a haja szála sem görbült meg.

Az utolsó, egyben leglátványosabb kalandja annak az orosz autósnak volt, aki egy hegyi úton felfelé haladva megállt, hogy az előtte elakadt autóstársnak segítsen kikecmeregni a hóból. Csak ugye a kézifék... Szerencsére a kocsiban volt biztonsági kamera, így az egész eseménysorozatot végig tudjuk követni onnantól, hogy a terepjáró komótosan megindul lefelé, majd jön a reménykedő nagy futás, a feladás és a szentségelés pillanata, végül pedig a kocsi fejre állása.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek