7 évnél régebbi cikk

Durván szélsőséges időjárásunk lesz a héten
Fehérvár Médiacentrum fotójaDurván szélsőséges időjárásunk lesz a héten

Elérkeztünk november második hetéhez, de a szokatlan időjárás miatt a karácsonyi hangulat még csak egy-egy pillanatra legyint meg minket. Egyszer esik, máskor fúj, egyszer kisüt a nap, máskor borús az ég. Egyik nap megfagyunk, másik nap megsülünk a kabát alatt. Országszerte ezen a héten is izgalmas napok elé nézünk az időjárás szempontjából, a reggeli öltözködés lassan már kihívás lesz. Annyit elárulunk: a héten már némi hó is megérkezik hazánkba.

Vasárnap értetlenkedve nézhettünk ki az ablakon. Napközben a vastag felhőtakaró mögül hétágra sütött a nap (ez ilyen napi csodaszámba ment), a hőmérséklet pedig indokolttá tette, hogy egyszál pulóverben is jól érezzük magunkat egy rövidebb séta erejéig. Hangsúlyoznám itt, hogy november második hetében járunk. Estére viszont megérkezett az apokalipszis esővel, tornádó erejű széllel, csavarodó fákkal. Ez lenne 2016 ősze?

Hétfőtől már kezdődik a lehűlés, és bár sok napsütésben lesz részünk a nap folyamán, a hőmérséklet - a vasárnapi 12-14 fokhoz képest - csak 7-12 fokig emelkedik. A keddhez viszonyítva azonban ez még mindig tavasziasnak tűnik. 

Kedden ugyanis ismételten leszakad az ég, csapadékos időre kell számítanunk, a hidegfront miatt viszont a Bakonyban és az Alpokalján már havazhat is. Kedden országszerte már csak 5-11 fokos maximum hőmérséklettel számolhatunk.

Itt megjegyeznénk, hogy az első hó már lehullott: vasárnap a Kőszegi-hegységben, 700 méter fölött az esőt havazás váltotta fel. Egyébként már múlt héten is utaltak jelek a fehér csapadék eljövetelére, pénteken már a Pilisben, a Börzsönyben és a főváros egyes részein is szállingózó hópelyhekről érkeztek a hírek. 

Szerdán szintén váltja majd egymást az eső és a több órás napsütés, az előbbivel elsősorban az orszák keleti, délkeleti tájain lehet találkozni. A hőmérséklet tovább csökken, a hét közepén hazánkban 4-9 fokot mérhetünk.

Székesfehérváron hasonlóan telik november második hete: keddi és a pénteki nap, valamint a hétvége ígérkezik csapadékosnak, a hétfő, a szerda és a csütörtök az előrejelzések szerint csak felhős időjárást tartogat. Városunkban is tapasztalhatjuk majd az erős lehűlést, hiszen a hétfői 9 fok csak vasárnap tér vissza, addig pedig kedden, szerdán és pénteken 6, csütörtökön pedig 5 fokot (éjszaka -3-at!) mutathat a hőmérő higanyszála.  

Ennek a furcsa időjárásnak bizony meg vannak az okai, ezekre és ezek megoldásaira Leonardo DiCaprio mutatott rá a nem rég bemutatott, klímaváltozással foglalkozó filmjében. Ha Nem láttad Dicaprio Özönvíz előtt című dokumentumfilmjét? Nézd meg nálunk magyarul - VIDEÓ.

Erős lehűlés, esős-napos időjárás (Fotó: Időkép)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek