7 évnél régebbi cikk

Újfajta szórakozás terjed a neten: a Facebookon mozizás
Fehérvár Médiacentrum fotójaÚjfajta szórakozás terjed a neten: a Facebookon mozizás

Ahogy várható volt, a felhasználók rövid idő alatt kitalálták, hogyan nem szeretné a Facebook, hogy használjuk az egyik legnépszerűbb szolgáltatását. A Facebook Live-ot egészen biztosan nem arra találta ki Mark Zuckerberg, hogy filmeket közvetítsünk rajta mindenkinek, aki szereti.

Egyelőre tehetetlennek tűnik a Facebook az egyre inkább terjedő online film-közvetítés ellen. A módszer igen egyszerű és segítségével pár perc alatt bárkiből online mozigépész válhat: 
- csinálj egy Facebook rajongói oldalt valami olyan névvel, amiből könnyen kisilabizálható, hogy itt filmeket lehet majd online nézni;
- válassz ki egy filmet és a Facebook Live segítségével kezdd el streamelni, azaz közvetíteni azt a rajongói oldaladon;
- szerezz nézőket, akik lájkolják az öt perce készült oldaladat, hogy a követező filmnek is legyenek garantált nézői;
-dobáld be az élő adás linkjét nagy létszámú Facebook-csoportokba.

Ezzel a módszerrel néhány nap alatt akár 10.000-nél is több követőt össze lehet gereblyézni a Facebookon. Persze ezek a fanpage-ek (rajongói oldalak) olyan gyorsan tűnhetnek el, ahogy létrejöttek: elég hozzá egy lelkes amatőr jogvédő, aki jelenti, hogy mi is folyik valójában ezeken az oldalakon és máris lecsap a Facebook-kommandó. A filmeket törlik az archívumból (ahova az élő adás után kerül, hogy utólag is visszanézhető legyen) és rosszabb esetben a kemény 10 perces munkával életre hívott oldalunk is a virtuális enyészeté lesz.

Csak az elmúlt 48 órában két ilyen oldallal és a rajtuk éppen nézhető filmekkel futottunk össze a hírfolyamunkban: Movie Live és ÉlőAdás

A legnagyobb filmstúdiók az elmúlt évtizedben többé-kevésbé sikeresen számolták fel a mozitermekben készített kalózfelvételeket. A torrentoldalakon az évezred elején tapasztalt mennyiséghez képest lényegesen csökkent a telefonnal vagy kamerával készített felvételek száma. A szakújságírók és bloggerek szerint csak idő kérdése, hogy mikor kezdik el a felhasználók élőben közvetíteni a mozifilmeket, ezzel újabb fejfájást okozva a moziknak és a filmforgalmazóknak.

A Facebook Live szolgáltatást április 6-án tette mindenki számára elérhetővé a világ legnagyobbnak nevezett közösségi oldala.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek