2018. szeptember 20. csütörtök Friderika
Menü

Seuso kedd és rejtélyes bőrkabátosok

Seuso kedd és rejtélyes bőrkabátosok
A Seuso kedden Nádorfi Gabriella Pereczes Ferenccel és Strasszer Istvánnal beszélgetett. (Fotó: Kiss László)

Folytatódott a Seuso kedd programsorozat. A Szent István Király Múzeum és a Fehérvár Médiacentrum közös rendezvényén ezúttal Pereczes Ferenccel és Strasszer Istvánnal beszélgetett Nádorfi Gabriella. A két férfi személyesen ismerte a kincsekért meggyilkolt Sümegh Józsefet. Rejtélyes bőrkabátos férfiakról, érdekes és nem feltétlenül tiszta üzletekről is meséltek. Az esten egy új tény is napvilágot látott: a tanúk elmondása alapján ezek a férfiak már a halála előtt követték Sümegh Józsefet, sőt meg is verték és megfenyegethették.

Pereczes Ferenc már több alkalommal elmondta, hogy szerinte Sümegh József – akit 1980-ban holtan találtak egy kőszárhegyi pincében – az ő útmutatása alapján akadt rá a lelőhelyre Szabadbattyán határában. A fehérvári asztalosmester most is felidézte az évtizedekkel ezelőtti történetet, miszerint kutyasétáltatás közben talált rá a lelőhelyre a hetvenes években, ahol aztán később ásatás is volt. Ő ezt követően is kijárt a leletekhez. Azon is mérgelődött, hogy minden ott maradt betakaratlanul, és látszottak a romok. Ezt követően mutatta meg Sümegh Józsefnek a területet, amit aztán később feldúltan talált meg, feltörve az egykori villa padlózatát. Látott nyomokat is, és talált egy lámpást.

Pereczes Ferenc elbeszélését új, eddig még nem halott részletekkel egészítette ki: „Többször volt nálam Sümegh Jóska. Félt a nejem tőle, mert olyan zűrös dolgokkal foglalkozott. Odahozta a félig kész orosz kanalakat hozzám, meg aranyrögöket... Folyamatosan üzletelt az oroszokkal. A nejem pedig azt mondta, hogy ne jöjjön oda a Jóska hozzám, mert bármikor börtönbe vagy bajba kerülhetek. Kora tavasszal megjelent nálunk két ember, egy erősebb és egy vékonyabb férfi, bőrkabátban. A nejemet megfenyegették: adjuk elő az összes római kardot. Aztán elmentek, és többet nem kerültek elő. De mérget vennék rá, hogy ezek voltak azok, akik a Jóskát megverték. Mert én láttam a Jóskán, hogy félt, célozgatott is rá. Az pedig biztos, hogy megverték. Az a két ember, akik odajöttek, azok voltak szerintem, akik agyoncsapták. És szerintem ezek csalták, fenyegették ki a Jóskától a kincset is. Úgy gondolom, hogy oroszok voltak. A két férfi közül az egyik meg sem szólalt, valószínűleg nem tudott magyarul. A másik férfi meg egy olyan orosz személy lehetett, aki perfekt beszélt magyarul.” – mondta Pereczes Ferenc.

Seuso kedd és rejtélyes bőrkabátosok

Ezen állításokat javarészt megerősítette az est másik vendége, Strasszer István is. A férfi azon kevesek közé tartozik, akik látták a kincset Magyarországon. Meg is smirglizte a Pelso tálat, ennek nyoma a mai napig látható. Strasszer István ugyanis Sümegh József szomszédja, barátja volt.

„Meg tudom erősíteni, hogy megverték a Jóskát, és nagyjából az időpont is stimmel, amit Pereczes Ferenc mondott. Hogy követték, az is biztos, sőt Polgárdiban is mindig két emberről beszéltek. Én nem láttam őket, de mindenki arról beszélt Polgárdi-Ipartelep környékén, hogy két bőrkabátos férfi követi a Sümegh Jóskát. És ott volt a két lábnyom a hóban. Azt, hogy kik lehettek, nem tudta senki, nem ismerték őket. Mondtak többféle dolgot, amiről én most nem szeretnék beszélni. Sokféle nemzetiségűre gondoltak, csak éppen nem magyarokra. A Sümegh Józsi nagyon sokat üzletelt az orosz katonákkal. Voltak nála ezüst étkészletek, de csak úgy sorjázatlanul. Legalább ötven darab, meg aranyrög, fülbevaló, ékszer. Mind az oroszoktól. Azt is láttam, hogy gyakran megfordultak nála a szomszéd házban magas rangú katonák. Oroszok, magyarok is. Jöttek, mentek – én meg láttam, mert ott laktam a szomszédban. Volt arra utaló jel is, hogy valami bevételre számít a Jóska. Mondta is nekem: lesz nekem nagy házam nemsokára…” – idézte fel emlékeit Strasszer István.

Seuso kedd és rejtélyes bőrkabátosok

Egy biztos, a Pereczes Ferenc és Strasszer István által elmondottak alapján a történet egy újabb fordulattal folytatódhat.

A cikkhez kapcsolódó tévéfelvételt november 15-én láthatják 20 óra 20 perctől a Fehérvár Televízióban, a Seuso kedd következő előadása pedig november 22-én lesz a Csók István Képtárban. Ott 17 órától Tóth Tibor [tiboru], a Konteóblog szerzője lesz a vendég.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Motoros óvodások lepik el pénteken Székesfehérvár belvárosát
  Motoros óvodások lepik el pénteken Székesfehérvár belvárosát
 • HÍRADÓ 1-kor 2018. szeptember 20.
  HÍRADÓ 1-kor 2018. szeptember 20.
 • Hazai tinisztárok kampányolnak a méhnyakrák megelőzéséért
  Hazai tinisztárok kampányolnak a méhnyakrák megelőzéséért
 • Elítélték a röszkei terrorper vádlottját
  Elítélték a röszkei terrorper vádlottját
 • Te hogyan eszed a bundás kenyeret?
  Te hogyan eszed a bundás kenyeret?
 • Szombaton ismét Critical Massre várják a székesfehérvári kerékpárosokat
  Szombaton ismét Critical Massre várják a székesfehérvári kerékpárosokat
 • Mérgező kábítószert találtak a Liszt Ferenc-repülőtéren
  Mérgező kábítószert találtak a Liszt Ferenc-repülőtéren
 • Orbán Viktor szerint nincsen szükség külföldi határvédőkre
  Orbán Viktor szerint nincsen szükség külföldi határvédőkre

Eseménynaptár

 • Budapesten a legdrágább egy lakás
  Budapesten a legdrágább egy lakás
 • Jelentősen nőttek a bérek
  Jelentősen nőttek a bérek
 • Varga: folytatódik a bérek növekedése
  Varga: folytatódik a bérek növekedése
 • EU-csúcs - Orbán javalatot adott át Ausztriának
  EU-csúcs - Orbán javalatot adott át Ausztriának