7 évnél régebbi cikk

8+1 szám Leonard Cohentől, a Hallelujah írójától
Fehérvár Médiacentrum fotója8+1 szám Leonard Cohentől, a Hallelujah írójától

Énekes, dalszerző, költő. A kanadai Leonard Cohen péntek hajnalban távozott e világból, de életművét hátrahagyta nekünk és az utókornak. Az erőteljes lírai dalszövegeiről elhíresült Cohennek a Hallelujah című vallásos témájú dala mára a világ legtöbbször feldolgozott zenéje lett. A zenész-költő-szövegíró koncertet adott Magyarországon, egyik zenéjére magyar szöveg is született, regényei magyarul is megjelentek. Következzen hát 8 szám és számos érdekesség a 82 évesen elhunyt Cohenről.

Cohennek a Hallelujah című közkedvelt daláról mostanság is készült egy újabb feldolgozás a Pentatonix előadásában, ami igencsak nagy népszerűségnek örvendett az interneten. De most hallgassuk meg Leonard Cohen számát Leonard Cohentől.


Cohen zenei pályafutásának korai szakaszában dallamai és hangszerelései erősen a country zenére épültek, a '70-es évektől a pop és kabarzene stílusai hatnak rá. A country stílus és annak eszmei háttere azonban a későbbiekben is érezhető volt zenéin. 


A '80-as évektől egyre többet hallhatjuk mély basszus tónusú énekhangját szintetizátor és női vokál kíséretével. A jelenet az Egy asszony illata című filmből való. 


Cohen már az egyetem alatt elkezdett foglalkozni a költészettel, az első verseskötete is ekkoriban jelent meg. A '60-as években verseket és prózákat írt.


Regényei magyarul is megjelentek A kedvenc játék és Szépséges lúzerek címmel, melyeket szintén a '60-as években írt.


Leonard Cohen több filmhez is írt zenét, például a Született gyilkosok című filmben három dalát is hallhatjuk (The Future, Wating for Miracle,  Anthem). 


Dalai érzelmi töltetük és összetettségük miatt gyakran a zeneszöveg és a költészet határán mozognak. Leggyakoribb témái a vallás, a bonyolult személyes kapcsolatok és az elszigetelődés. 


1996-ban buddhista szerzetessé szentelték, felvette a Jikan nevet, aminek jelentése: csöndes. 


Legutolsó albuma, a You want it darker három héttel ezelőtt, október 21-én jelent meg.


Leonard Cohen 2009. augusztusában Magyarországra is ellátogatott, és sikeres három órás koncertet adott a zsúfolásig megtelt Papp László Sportarénában. Egyik számának magyar feldolgozása is született: Cohen zenéjére Dusán írt magyar szöveget (nem fordítást). Ez nem más, mint a Volt egyszer egy tánc Zorántól. 

Hát ezekkel a számokkal búcsúzunk a fantasztikus Leonard Cohentől. Nyugodjon békében. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek