7 évnél régebbi cikk

Brazil jiu-jitsu: barna övet szerzett a móri Pintér Tibor
Fehérvár Médiacentrum fotójaBrazil jiu-jitsu: barna övet szerzett a móri Pintér Tibor

Tíz évet kellett várnia arra a móri Pintér Tibornak, hogy megkaphassa barna övét Max Carvalhótól, a magyarországi mestertől. A móri harcos többszörös magyar bajnoknak számít: GI-ben kétszer, no GI-ben egyszer vehette át a száz kilogramm felettiek osztályában az aranyérmet. Több MMA-meccsen is győzedelmeskedett, és az EB-re is kijutott Lisszabonba.

Pintér Tibort valószínűleg nem kell bemutatni a  Fejér megyében élőknek. Ha valaki azt mondja, hogy „Brazil Jiu-jitsu”, akkor mindenkinek ő jut eszébe, hiszen hosszú éveken át oktatta e sportot szülővárosában, Móron - ahol jelenleg is él -, valamint Székesfehérváron. Tanítványai számos versenyen diadalmaskodnak - legyen az BJJ vagy MMA - , s ő maga is több díjjal büszkélkedhet. Pár nappal ezelőtt pedig megkapta a hőn áhított barna övet is.

„Mindig érdekeltek a küzdősportok, már gyerekként is szerettem az ezzel kapcsolatos filmeket, könyveket.” - mesélte Pintér Tibor - „Több stílust kipróbáltam az évek során, ezek közül néhányat jelenleg is gyakorlok. A brazil jiu-jitsut 10 évvel ezelőtt kezdtem el, amiről már az első edzés után tudtam, hogy ez lesz számomra az igazi, ezt kerestem egész életemben. Az akkori ketrecharc mérkőzések videói, újságcikkek, és egy barátom hatására mentem el először edzésre, ami akkor már egy éve működött Budapesten.”

A móri sportoló még a pontos dátumra is emlékszik: 2006. október 27-e volt, egy péntek délután. Az alagsori helységben, ahol az edzést tartották, talán 10-20 férfi edzett.

„Bemelegítés, erősítés, technikák és küzdelmek jöttek. És ahogy fogatlan tigrisként küzdöttem ott az életemért a verejtékben fürödve - fojtások és feszítések csapdájában vergődve - már tudtam: ez bizony szerelem lesz egy életre. Az edzést egy brazil fiatalember tartotta, aki akkor barna öves volt. (Mint általában a japán eredetű stílusokban, itt is különböző színű övek jelzik a gyakorló aktuális tudásának szintjét.)”

Tíz évet kellett várnia Pintér Tibornak (jobbra) arra, hogy megkapja a barna övet Max Carvalhótól (balra)

Az edző Max Carvalho volt, aki 1998-ban, 18 évesen ismerkedett meg a jiu-jitsu-val. Amikor akadémiát keresett, a lakóhelye közelében találta meg Recifében a Gracie Barra Pernambuco állambeli akadémiáját, amely a Rio de Janeiro-i Gracie Barrához tartozik. Megismerkedett Zé Radiolával, aki Carlos Gracie Jr. mester tanítványa volt. Max Carvalho hamarosan rengeteg versenyen vett rész Brazília-szerte és sokszoros bajnok lett. Zé Radiola 2004 kora őszén kérte fel Max Carvalhót, hogy jöjjön Európába, és vezesse itt a Gracie Barra Budapest akadémiát. Ezt a helyet kereste fel Tibor is tíz évvel ezelőtt.

„Az edzések magas színvonaláról sokat elmond, hogy az egész országból jöttek oda tanulni olyanok is, akik saját sportágukban már kiemelkedő eredményekkel, mesterfokozatokkal rendelkeztek.” – folytatta a visszaemlékezést Tibor.

A BJJ egy nagyon hatékony rendszer, amit a '90-es években Amerikában szárnyait bontogató, és ma már a profi ökölvívás népszerűségével vetekedő MMA sport tett ismertté. (MMA = mixed martial arts ~ kevert harcművészetek.)

Tibor szerelme pedig annyira erősnek bizonyult a BJJ iránt, hogy nemcsak tanulta e sportot, hanem hamarosan tanította is. Az elmúlt egy évtizedben sok tanítványa volt, s közben többféle szabályrendszerben eredményesen versenyezett ő maga is. Az utóbbi években a verseny és az oktatás sajnos kissé háttérbe szorult a munkája, és  a megfelelő edzőterem hiánya miatt.

Idén novemberben, majdnem napra pontosan tíz évvel az első edzés után pedig megkapta most ő is a barna övet, ami az utolsó a fekete öv, vagyis a mester fokozat előtt.

Gratulálunk!

A sorozat összes cikkét ide kattintva olvashatod el: Testszobrászat 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek