7 évnél régebbi cikk

Egy szemléletváltás küszöbén: a fehérvári diákok örömmel segítenek a rászorulókon
Fehérvár Médiacentrum fotójaEgy szemléletváltás küszöbén: a fehérvári diákok örömmel segítenek a rászorulókon

Példaértékű. Talán ezzel a szóval lehetne a leginkább jellemezni azt a jótékonysági akciót, amit a héten a Tóvárosi Általános Iskola diákjai vittek véghez. A tanulók csütörtökön két autóval érkeztek a székesfehérvári Krízis Központ parkolójába, a csomagtartók tartós élelmiszerekkel, konzervekkel megrakott zacskókat rejtettek. A nagy mennyiségű adományt a rászorulók és hajléktalanok kapják.

Hétfőn vette kezdetét az az adománygyűjtő akció, melynek eredményeképpen számos városban élő hajléktalan jut ételhez. Mindez a Tóvárosi Általános Iskola tanárainak és diákjainak köszönhető, akik kitalálták, megszervezték és véghez vitték a jótékony célú tervet. Az egy dolog, hogy önzetlen segítséget nyújtanak a rászorulóknak, de a tanárok és a diákok örömmel vettek részt az akcióban. Ez nem csak szavaikban, de tetteikben és arckifejezésükben is igazolást nyert. Mindezt most képekben és szavakban mi is megmutatjuk, ezzel talán másokat is ösztönöve az odafigyelésre és segítségnyújtásra, legyen szó egy jótékonysági akcióról vagy a mindennapokban előforduló élethelyzetekről.

- A televízióban láttam egy riportot, ami arról szólt, hogy egy pesti iskola szendvicseket gyűjtött a hajléktalanok számára.  Aztán Attilával felvettük a kapcsolatot, ő azt kérte, hogy inkább tartós élelmiszer legyen, azzal több emberen tudnak segíteni. Végül számunkra is ez kedvezőbb volt, mert ezáltal több napon keresztül lehetett hozni az ételt. Azt mondhatom, hogy az iskola egy emberként állt az akció mellé. Volt, aki csak egy kis májkrémes dobozt tudott hozni, de volt olyan is, aki szatyorral jött, úgyhogy azt mondhatom, hogy le a kalappal a gyerekek előtt. Bízom benne, hogy ez hagyomány lesz az iskolában és több ilyen jótékonysági akciót tudunk szervezni - mondta Petőné Marton Gyöngyi, a diákönkormányzatot segítő pedagógus. 

A Tóvárosi Általános Iskolából Schnee Zoltánné igazgatónő (jobbra), Petőné Marton Gyöngyi pedagógus (balra), bal szélen Zsabka Attila, a Krízis Központ vezetője (Fotó: Pápai Barna)

- Nem mi szoktuk megkeresni az iskolákat, ők keresnek minket - kezdte Zsabka Attila, a székesfehérvári Kríziskezelő Központ vezetője. - Ahogy tavaly a Szent Imre Általános Iskola, úgy most a Tóvárosi Általános Iskola tanárnője jelentkezett, hogy szeretnének gyűjteni nekünk - a hajléktalanoknak értelemszerűen - élelmiszert. Abban egyeztünk meg, hogy a tartós élelmiszerek, félkész élelmiszerek, konzervek nagyon jók lennének, mert ezekből tudunk adni az utcákon élőknek is. Nem akarok most közhelyekkel élni, de a gyerekeken látszik, hogy örülnek annak, hogy segíthetnek. Ez egy óriási dolog, hiszen erről otthon, a családban beszélni fognak, az apa és az anya büszke a gyerekükre és ez egy jó érzést ad az embernek. Lehet, hogy ezek az akciók egy idő után feledésbe merülnek, de meghatározhatják, jó értelemben befolyásolhatják, alakíthatják a gyerekek gondolkodásmódját. 

Az intézmény vezetője még hozzátette: bár ruhaadományból akad bőven, a tél közeledtével használt férfi cipőkre, bakancsokra nagy szükség lenne. Szóval mi azt mondanánk, hogy egy elnyűtt vagy megunt cipőnek találni jobb helyet a szemetesnél. 

 

Az intézmény vezetője, Zsabka Attila beszélget a gyerekekkel (Fotó: Pápai Barna)

A Tóvárosi Iskola jelenlévő diákjai rakodtak, pakoltak, cipekedtek, közben mosolyogtak. Mikor megkérdeztük őket a jótékonysági adománygyűjtéssel kapcsolatban, mindannyian majdhogynem ugyanazt válaszolták: örömmel segítettek. Lássuk, pontosan mit is gondolnak a fiatalok az önzetlen segítségnyújtásról.

"Úgy kezdődött, hogy Gyöngyi néni felvetette, mi lenne, ha csinálnánk egy adománygyűjtést. Mi persze rögtön benne voltunk, elkezdtük hirdetni az osztályokban, megszerveztük, végül elhoztuk." - Hegyi Noémi Anna, a diákönkormányzat elnöke

"Jobban érezzük magunkat, mert tudtunk segíteni." - Dominika

"Büszke vagyok az osztályomra, hogy ilyen sok élelmiszert tudtunk összegyűjteni. Ahogy ezt megtudták, rögtön a következő nap már hozták is a konzerveket." - Adrienn

"Konzerveket gyűjtöttünk, májkrémet, olyan dolgokat, amikről tudtuk, hogy szüksége van a rászorulóknak." - Mónika

"Semmilyen ellenérzés nem volt bennünk, örömmel segítettünk. Sokkal jobb, hogy segítünk nekik, jobban is érezzük magunkat." - Orsolya 

"Most először volt ilyen gyűjtés, de nagyon bevált. Valószínűleg jövőre is folytatni fogjuk, jó lenne, ha legalább évente lenne egy ilyen." - Dorina

"Örülök neki, hogy segíthettem." - Marcell

"Én is jobban érzem magam, hogy tudunk segíteni." - Marcell

A diákok három napig gyűjtötték az élelmiszert, a negyediken pedig elhozták a Krízis Központba (Fotó: Pápai Barna) 

Sok kicsi sokra megy (Fotó: Pápai Barna)

A Tóvárosi Iskola diákjai már segítettek másoknak. És te? (Fotó: Pápai Barna)

 A jótékonysági akcióról a Fehérvár TV is készített riportot.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek