7 évnél régebbi cikk

December 6-ig több helyen is találkozhatsz Joulupukkival, a finn Mikulással
Fehérvár Médiacentrum fotójaDecember 6-ig több helyen is találkozhatsz Joulupukkival, a finn Mikulással

Fehérvárra ugyan nem jön, de a közelben több helyen is összefuthatsz Joulupukkival. Az eredeti finn Mikulás csütörtökön érkezett Magyarországra és december 6-ig itt is marad.

Ha december eleje, akkor hétszentség, hogy jön a Mikulás Magyarországra. A többség csak az ablakba rakott, fényesre pucolt csizmácskák tartalmából győződhet meg arról, hogy már megint eltelt egy év, néhányan azonban személyesen is kezet rázhatnak az öreggel. A köztéren bóklászó Mikulások közül a legjobb felszerelése (és marketingje) az egyenesen finnországi otthonából hazánkba  érkező eredeti finn Mikulásnak van. És ha mást nem is, ezt az egy szót biztosan tudja minden magyar finnül: Joulupukki. Ő lenne az, aki immár a 15. egymást követő évben gondolta úgy, hogy a hónap első napjait a magyar gulyáslevessel gyerekekkel tölti el. Tegnap a rénszarvasos szánnal Finnair gépével érkezett meg a Liszt Ferenc Repülőtérre, így:

Az öregnek lesz dolga bőven, hiszen a következő napokban a hivatalos és nyilvános programjai mellett számos kisebb, de legalább annyira fontos látogatáson vesz részt. Székesfehérvárra sajnos nem jut el (hivatalosan legalábbis), de alig 45-60 pernyi autóútra városunktól több ponton is felbukkan jövő keddig. Ezeken a helyeken kell fokozott Joulupukki-előfordulásra számítani, a Finnagora oldalán közölt teljes program szerint:

December 1., Budapest, Liszt Ferenc repülőtér, 11 óra
December 2., Ajka, Szabadság tér 12., 16 óra 
December 3., Veszprém Megyei Kórház, gyermekosztály, 15 óra
December 4., Budapest Four Seasons Hotel brunch, 12 óra
December 5., Győr, Budai út 1-3., 17 óra
December 6., Budapest, Vörösmarty tér, Karácsonyi vásár, 16 óra

Ha esetleg lecsúsznánk Joulupukkiról, semmi gond: finnországi otthonában, Rovaniemiben a szezon során akármikor meglátogathatjuk. A Santa Park egészen január 8-ig nyitva tart és némi szeretetért - no meg 33 euróért -cserébe beugorhatunk az öreg szakállashoz egy jóféle habos kakaóra. Itt már csak egy apróságot nem értünk: ha Joulupukki január 8-ig ott van a sarkkörön, akkor ki jött most ide Magyarországra?

Apróságokon inkább ne is akadjunk fenn, inkább zárjuk ezt a cikket azzal, hogy közösen megnézzük, milyen körülmények között él a Mikulás Finnországban:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek