7 évnél régebbi cikk

3 jól használható trükk, hogy oldódjon az ünnepekkel is érkező stressz
Fehérvár Médiacentrum fotója3 jól használható trükk, hogy oldódjon az ünnepekkel is érkező stressz

Az ünnepek csodásak, feltöltőek, örömteliek.... - és stressz-források. Ha fogy az idő, és nem csökken a tennivalók listája, könnyen elveszítjük a türelmünket, felcsattanunk és figyelmen kívül hagyjuk a többiek érzéseit. Hajlamosak vagyunk azt érezni, hogy hol van mások problémája a mienkéhez képest? Ha ennek még hangot is adunk, máris egy jó kis összezördülés küszöbén találjuk magunkat. Éppen ezért most mutatunk három trükköt a feszültségek oldására.

Fogadd el, hogy mindenkinek joga van a saját érzéseihez, akkor is, ha te máshogy látod a helyzetet. Nyisd ki a füled és a szíved, és halld meg, amit a másik üzen az érzéseiről. Aztán ahelyett, hogy vitatnád azokat, inkább igyekezz a nevén nevezni őket! Például: „látom nincs kedved abbahagyni a játékot.” „Mérges vagy, mert inkább itthon maradnál. ”

Sokszor már azzal kihúzhatjuk a helyzet méregfogát, hogy megértjük - még ha nem is értünk egyet vele -, hogy miért viselkedik épp úgy a másik. Tudom, ez nem mindig megy könnyedén, főleg, ha éppen pattanásig feszültek az idegeink. De gyakorlat teszi a mestert. Igaz? Az empátiát, az érzelmek nevén nevezését bármikor lehet gyakorolni. Sőt! Érdemes is, hiszen nyugodt, tét nélküli helyzetben, harmonikus lelkiállapotban a legkönnyebb elkezdeni ezt a fajta figyelmet.  Ha szánsz időt a gyakorlásra – ez jó kis játék is lehet – egy idő után nyomás alatt is menni fog majd. Tarts ki! Megéri!

Harmonikusabb lelkiállapotban kezdj el változtatni a nézőpontodon (Fotó: artsonline)  

Gretchen Rubin Boldogságterve nyomán mutatunk három trükköt, hogy az ünnepekkel  néha együtt járó feszültség oldódjon.

1  A kategorikus elutasítás helyett legyél diplomatikus

A csemeték élete - és a felnőtteké is - tele van tiltó szabályokkal. Tanulmányok szerint a felnőttek 85%-ban negatív jelzéseket küldenek a gyerekek felé. A „most nem lehet” helyett mennyivel szebben hangzik az, hogy „később tudunk erre sort keríteni”  vagy „majd vacsora közben kitaláljuk, hogyan lehet megoldani”.

2 Használd a varázspálcád

Elképesztően hatékony ha kifejezzük, mi is szeretnénk megoldani a helyzetet akkor is, ha nem tudjuk még, hogyan fogjunk hozzá. Sokszor a tény, hogy értjük és elfogadjuk a másikat, jelentősen csökkenti a frusztrációt, amit az okoz, hogy nem tudunk változtatni a helyzeten. Oldd fel a feszültséget játékosan és "vedd elő a varázspálcád"! Például: „ Ha lenne varázspálcám/ha én lennék Óz stb., most meleget varázsolnék, hogy ne kelljen kabátot venni.”

3 Ismerd el, ha egy feladat nehéz

Emlékszel még, milyen nehéz volt megtanulni bekötni a cipőt vagy bevágni a szorzótáblát, esetleg ripsz-ropsz átváltani a kilogrammot dekagrammra ? Vedd észre, ha a csemetéd is ebben a cipőben jár! Miért tetéznéd az amúgy is feszült helyzetet azzal, hogy azt bizonygatod: nem is jelent kihívást a feladat? Mennyivel örömtelibb, sőt néha viccesebb ha elmeséled, hogy Te is szenvedtél ezzel anno. A haladók bohóckodhatnak is egy kicsit hozzá. 

Sokszor csak egy kis finomhangolás, egy apró trükk, no meg elhatározás és egy nagy levegő szükséges ahhoz hogy megváltoztassuk a jól ismert és unásig ismételt vita forgatókönyvét, vagy a hiszti-vonat menetrendet. Próbáld ki! Csak nyerhetsz rajta.

A sorozat többi részét itt megtekintheted: Coach

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek