Cloudy-1 °C
2018. december 19. szerda Viola
Menü

A világ egyik legfinomabb, de egyelőre névtelen karácsonyi itala

A karácsony kiváló lehetőséget nyújt gasztronómiai kísérletekre, még az olyan konyha-analfabétáknak is, amilyen én vagyok. Az alapszabály egyszerű: legalább egy, de inkább két klasszikus karácsonyi alapanyag legyen a receptben, és máris jó lesz a végeredmény. Ezt az íratlan törvényt szem előtt tartva találtam fel a világ egyik legfinomabb, de egyelőre névtelen karácsonyi italát.

Vagyis félig-meddig van neve: szalontej, de ezt a két legfontosabb összetevőből fabrikáltam. Szóval ha bárkinek van jobb ötlete, az ne fogja vissza magát, és javasoljon haladéktalanul. A receptúra nem túl bonyolult, kétféleképpen is el tudom mondani. Kezdem a bővített kiadással, ami a vizuális típusúaknak kedvez, a végén pedig majd mondom a rapid verziót, amit bárki el tud magával vinni bárhova, és kézfejre írva is elfér. Tehát akkor:

A világ egyik legfinomabb, de egyelőre névtelen karácsonyi italának receptje

Keríts egy asztalt, amin elkészíted a világ egyik legfinomabb, de egyelőre névtelen karácsonyi italát. Egy ilyen például megteszi:

A világ egyik legfinomabb, de egyelőre névtelen karácsonyi itala

Hogy hangulatosabbá tedd az egész műveletet, az ünnepnek megfelelő dekorációval készülj.

A világ egyik legfinomabb, de egyelőre névtelen karácsonyi itala

Mondom, az ünnepnek megfelelő dekorációval...

A világ egyik legfinomabb, de egyelőre névtelen karácsonyi itala

Akkor jöjjenek a hozzávalók: szükséged lesz egy bögrére, egy bögrényi tejre és egy szaloncukorra. Utóbbi lehetőleg marcipános legyen, vagy valamilyen krémes. Zselés semmiképpen.

A világ egyik legfinomabb, de egyelőre névtelen karácsonyi itala

De lehet, hogy jobban jársz, ha rögtön két szaloncukrot készítesz oda, mert ez tényleg a világ egyik legfinomabb  karácsonyi itala.

A világ egyik legfinomabb, de egyelőre névtelen karácsonyi itala

Lehet, hogy a két szaloncukor is kevés lesz...

A világ egyik legfinomabb, de egyelőre névtelen karácsonyi itala

Igény esetén további ünnepi dekorációval érdemes feldobni az asztalt. 

A világ egyik legfinomabb, de egyelőre névtelen karácsonyi itala

Az előkészített tejet bontsuk fel, majd magabiztos csuklóval töltsük tele a bögrét.

A világ egyik legfinomabb, de egyelőre névtelen karácsonyi itala

Melegítsük tűzforróra a bögre tejet (mikró és tűzhely egyaránt jó megfejtés - utóbbinál még a bögrébe kerülés előtt hevítsük a tejet). Ha kész csomagoljuk ki a szaloncukrot, és hanyag mozdulattal pottyantsuk a forró tejbe. Óvakodjunk, hogy a forró ital ne érintkezzen a bőrünkkel, így elkerülhetjük a felületi sérüléseket!

A világ egyik legfinomabb, de egyelőre névtelen karácsonyi itala

Ragadjuk meg a bögréhez tartozó kanalat, kevergessük bőszen a forró tejet és az alján olvadozó szaloncukrot. Ha úgy érezzük, bátran küldjünk az első után egy második szaloncukrot is, garantáltan fokozza majd az ízhatást.

A világ egyik legfinomabb, de egyelőre névtelen karácsonyi itala

Amikor már csak egy apróka darab cukor (marcipán, krém stb.) van a bögre alján, kóstoljuk meg a világ egyik legfinomabb, de egyelőre névtelen karácsonyi italát.

A világ egyik legfinomabb, de egyelőre névtelen karácsonyi itala

Útválasztóhoz érkeztél: ha nem ízlik, most hagyd abba a fogyasztását. Amennyiben viszont bejön, akkor fenékig!

A világ egyik legfinomabb, de egyelőre névtelen karácsonyi itala

Egészségedre!

Végül ahogy ígértem, íme a világ egyik legfinomabb, de egyelőre névtelen karácsonyi italának rövid receptje: melegíts meg egy pohár tejet, dobj bele egy szaloncukrot, keverd el és idd meg.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

Ez is van

Eseménynaptár

  • Nem kell sokat várni az emeletes vonatokra
    Nem kell sokat várni az emeletes vonatokra
  • Megújul az 500 forintos
    Megújul az 500 forintos
  • Kiállítás nyílik Michael Schumacherről
    Kiállítás nyílik Michael Schumacherről
  • Januárban szavaznak a Brexitről
    Januárban szavaznak a Brexitről