7 évnél régebbi cikk

Ha ezeket a tanácsokat betartod, nem kell félned az ünnepi rosszulléttől
Fehérvár Médiacentrum fotójaHa ezeket a tanácsokat betartod, nem kell félned az ünnepi rosszulléttől

A karácsony és általában a téli ünnepkör egyben a bőséges lakmározás ideje is. A különleges fogások jóízű élvezete mindenkinek kijár, azonban ilyenkor hajlamosak vagyunk a mértéktelenségre. Több zsíros, szénhidrátban dús ételt, süteményt, édességet fogyasztunk. Az ünnepi „túlevés” következtében aztán fájó gyomorral feszengjük végig a vendégséget, a családi összejöveteleket. Egy kis odafigyeléssel azonban elkerülhető a rosszullét!

Az egyik legfontosabb elv a mértékletesség. Szedjünk kis adagokat, ha minden finomságot megkóstolunk. Együnk lassan, mert gyomrunknak időt kell adni, hogy elegendő mennyiségű gyomornedvet termeljen. Ezzel csökkenthetjük a gyomorrontás veszélyét is. Házigazdaként, amikor készülünk az ünnepi menü összeállítására, előnyben részesíthetjük a halételeket. Könnyen emészthető, teljes értékű a fehérjetartalmuk. A szálka nélküli halakból a gyerekeknek is adhatunk. A halat elkészíthetjük levesnek, rántva, natúr, grillezve vagy éppen tepsiben sütve.

A karácsonyi menü részeként salátákat is tálalhatunk a húsételek mellé. Az édességeket sem kell száműzni az asztalról, de vajas krémek helyett használjunk inkább pudingokat vagy főzött krémeket. Főzésnél és sütésnél részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű liszteket, és ha lehet, inkább kevesebb zsiradékot és cukrot igénylő süteményeket válasszunk. Tegyünk az asztalra gyümölcsöt is! A napi utolsó étkezés pedig lehetőleg szerényebb legyen. Vacsorára készíthetünk egy könnyű levest vagy salátát. Az ünnepek alatt a mozgásról se feledkezzünk el, egy séta a friss levegőn sokat javíthat közérzetünkön!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek