2018. február 25. vasárnap Géza
Menü

Virslit tesztelt az FMC, és nem volt benne köszönet

Virslit tesztelt az FMC, és nem volt benne köszönet
Fülöp, a lekenyerezhető zsűritag (Fotó: Horváth Reni)

Lesújtó volt a véleménye a megfizethető árú, középkategóriás virslikről a Fehérvár Médiacentrum alkalmi zsűrijének. Munkatársaink a szilveszteri virslivásárláshoz szerettek volna segítséget nyújtani, a tesztelés során azonban inkább az derült ki, hogy mit ne vegyünk, semmint az, hogy mit lenne érdemes. De legalább azt nem kell kijelentenünk, hogy a kutyának sem kellett a virsli, a szerkesztőségünkbe látogató Fülöp ugyanis befalta az elé tett kóstolókat.

„Emberi fogyasztásra alkalmatlan.” Ez volt az a mondat, ami a legtöbbször elhangzott a Fehérvár Médiacentrum virslitesztje során. A zsűri nagyot csalódott a kóstolt virsliket illetően, még a legjobb is csupán azt a nem éppen hízelgő kritikát tudhatta magáénak, miszerint „elbűvölő volt az íztelensége”. Volt olyan darab, amit a zsűri halízűnek titulált, de akadt olyan is, ami küllemre ugyan csábító volt, ízre azonban az utolsók között végzett. A legrosszabb falatról hallgatólagos konszenzus született, amikor is az a zsűritagok többségénél nem a gyomorban, hanem a kukában kötött ki.

Sok jó szót tehát nem kaptak az általunk választott termékek, ami mindenképpen meglepő, hiszen megfizethető árú, középkategóriás, ismert márkájú virsliket teszteltünk. Az egyik hipermarket kínálatából választottunk hét különböző előrecsomagolt, kis kiszerelésű (négy-öt darabos) terméket, melyek fogyasztói ára 200-400 forint közé esett. A virsliket azután az ajánlott elkészítési javaslat szerint főztük (pontosabban melegítettük) négy percig. Az önként jelentkező zsűritagok kedvéért kenyérrel, némi ketchuppal és mustárral találtuk azokat, s mint utóbb kiderült, szükség is volt a szószokra, mivel azok legalább egy kis ízt adtak az egyébként „íztelenségükben elbűvölő” falatoknak.

Virslit tesztelt az FMC, és nem volt benne köszönet

Vörösmarti Erika és Fiers Gábor, az FMC alkalmi zsűrijének két tagja. Ekkor még nem tudták, mi vár rájuk

A négytagú zsűrinek 0-tól 5 pontig terjedő skálán kellett értékelnie a virsliket, miután azonban két márka 1, s másik kettő is csak 4 pontot kapott, úgy döntöttünk, hogy egészében értékeljük a választékot. Ezért sem hirdettünk győztest, hiszen a legjobb falat is csak annyira volt jó, hogy azt nem kellett konkrétan rossznak nevezni. Az egyetlen jó hír talán, hogy a szerkesztőségünkbe látogató Fülöp kutya mindegyik termék neki szánt falatját elfogyasztotta, úgyhogy legalább ezen a teszten nem buktak meg

Mindezeket figyelembe véve azt tudjuk tanácsolni kedves olvasóinknak, hogy ha jó virslit szeretnének enni szilveszterkor, akkor ne a 200-400 forintos árkategóriából, hanem az afölöttiből válogassanak. A siker persze még ekkor sem garantált, az esélyek viszont jelentősen javulnak.

A NÉBIH tesztje

A mi tesztünkkel párhuzamosan a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) is vizsgálta a virsliket. Az ő esetükben a laborvizsgálatokon minden termék megfelelt, bőven akadt viszont jelölési hiba, az érzékszervi vizsgálatokon pedig egy virslinél merült fel kifogás.

A NÉBIH munkatársai összesen huszonegy terméket vizsgáltak, azok fehérje-, víz-, zsír-, só- és nitrittartalmát is megmérték. Az eredmények alapján mikrobiológiai szempontból valamennyi minta megfelelt, illetve a minőségi vizsgálatok során sem merült fel kifogásolnivaló. A gluténérzékenyek számára pedig megnyugtató a hír, hogy a tesztelt gluténmentes virslik valóban gluténmentesek voltak.

Virslit tesztelt az FMC, és nem volt benne köszönet

Az FMC tesztje során talán csak Fülöp volt egyedül elégedett

Az érzékszervi bírálat során egy mintánál állapítottak meg kellemetlen szagot a szakemberek, ezért a gyártó ellen a NÉBIH eljárást is indított.

A kedveltségi vizsgálat során laikus és szakértő kóstolók pontozták – többek között – a virslik alakját, burkolatát, színét, illatát, ízét és állományát. Az ő véleményük szerint első helyen a Pick mangalicavirsli végzett, második lett az Aldi frankfurti virslije, míg harmadikként zárt az Aldi koktél frankfurti virslije.

Megjegyzendő, hogy az első két virsli fogyasztói ára 700-900 forint közé esik, míg a harmadiké 400 forint fölé, így ezek a márkák a mi tesztünkben nem szerepeltek.

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

Eseménynaptár

 • Potyautast fogtak a brüsszeli reptéren
  Potyautast fogtak a brüsszeli reptéren
 • Hóátfúvás miatt továbbra sem járható három mellékút Vas megyében
  Hóátfúvás miatt továbbra sem járható három mellékút Vas megyében
 • A mexikói elnök lemondta washingtoni látogatását
  A mexikói elnök lemondta washingtoni látogatását
 • Választás 2018 - Félidőben a jelöltállítás
  Választás 2018 - Félidőben a jelöltállítás
 • img
  img
  Vörösmarty Rádió
  Mai "Gazdikeresőnkben" Az ASKA Menhelyén élő kutyákat szeretnénk otthonhoz juttatni.
 • Öt kilogramm efedrint találtak a pénzügyőrök Röszkén
  Öt kilogramm efedrint találtak a pénzügyőrök Röszkén
 • Jótékonysági előadás a Hermann László Zeneiskolában
  Jótékonysági előadás a Hermann László Zeneiskolában
 • Tállai András: eddig csaknem kétszer annyian kérték sms-ben adóbevallásukat a NAV-tól, mint tavaly
  Tállai András: eddig csaknem kétszer annyian kérték sms-ben adóbevallásukat a NAV-tól, mint tavaly
 • Áradások pusztítanak az Egyesült Államokban
  Áradások pusztítanak az Egyesült Államokban
 • Dunaújváros ad otthont au idei Fejér Megyei Diáknapoknak
  Dunaújváros ad otthont au idei Fejér Megyei Diáknapoknak
 • Nagyon megterheli a szervezetet az érkező nagy hideg
  Nagyon megterheli a szervezetet az érkező nagy hideg
 • Nőközpontot alakítanak ki Keszthelyen
  Nőközpontot alakítanak ki Keszthelyen
 • Az AWS képviseli idén Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon Lisszabonban
  Az AWS képviseli idén Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon Lisszabonban