2018. február 25. vasárnap Géza
Menü

Napsütéssel, hideggel és köddel érkezik a szilveszter, január első hetén már hó is lehet

Napsütéssel, hideggel és köddel érkezik a szilveszter, január első hetén már hó is lehet
(Fotó: 7springs.com)

Alapvetően napos idővel búcsúzik az óév, szilveszter éjjelén azonban többfelé képződhet sűrű köd és a meleg ruhára is szüksége lehet azoknak, akik a szabad ég alatt köszöntik az új esztendőt. Január első hetében viszont már havazás is előfordulhat.

Szombaton túlnyomóan napos időre készülhetünk a térségben, szél sem rontja majd a hőérzetünket, a délutáni órákra 2 és 4 fok közé melegszik a levegő. Szilveszter éjszakáján azonban jó eséllyel képződhet köd, mely a fagyos levegőben zúzmarát is képezhet, így akik autóba ülnek, fokozott óvatossággal vezessenek - csúszhatnak az utak és a látótávolság is hirtelen lecsökkenhet. A meleg öltözék sem árt, ha a szabadban köszöntjük az új esztendőt, éjszaka ugyanis -5, -7 fok is lehet. Újév napján is jó eséllyel kisüt a nap, de a délelőtti órákban még előfordulhatnak párás, ködös területek. Délutánra ismét elérheti a hőmérő higanyszála a +4 fokot.

Hazánk nagy részén is napos idővel indul a hétvége. Ugyanakkor északkeleten és nyugat-Dunántúlon is tartósan megmaradhat az éjjel képződő köd, és itt akár napközben is negatív értékeket mérhetnek, másutt többnyire 1 és 4 fok közé melegszik fel a levegő a napsütés hatására. Újév napján több helyen kisüthet a nap, viszont már nagyobb területen maradhat meg tartósabban az éjjel képződött zúzmarás köd. Éjjel -4 és -10, vasárnap napközben -2 és +5 fok között alakul a csúcshőmérséklet, ezúttal is a ködös tájak lesznek a hidegebbek. Fronthatás most nem terheli szervezetünket.

Jövő héten megérkezhet az idei tél első jelentősebb hótakarója, kedden ugyanis egy kiterjedt csapadékmező érkezését várjuk, melyből akár több centiméter hó is hullhat, különösen a déli megyékben.

Európa nyugati és középső részén most általában kevés a felhő, sokat süt a nap, csendes, téli idővel búcsúzik az óév. Nem így Skóciában és a Skandináv félszigeten, ahol egy frontrendszer hatására sok a felhő és szeles, esős az idő. Az igazi tél viszont továbbra is Európa keleti területeire szorul vissza, ott többfelé havazik. Ezzel szemben a Földközi-tenger keleti részén még nyárias zivatarok is  előfordulnak, igaz 10-15 foknál ott sincs melegebb.

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

Eseménynaptár

 • Hóátfúvás miatt továbbra sem járható három mellékút Vas megyében
  Hóátfúvás miatt továbbra sem járható három mellékút Vas megyében
 • A mexikói elnök lemondta washingtoni látogatását
  A mexikói elnök lemondta washingtoni látogatását
 • Választás 2018 - Félidőben a jelöltállítás
  Választás 2018 - Félidőben a jelöltállítás
 • img
  img
  Vörösmarty Rádió
  Mai "Gazdikeresőnkben" Az ASKA Menhelyén élő kutyákat szeretnénk otthonhoz juttatni.
 • Öt kilogramm efedrint találtak a pénzügyőrök Röszkén
  Öt kilogramm efedrint találtak a pénzügyőrök Röszkén
 • Jótékonysági előadás a Hermann László Zeneiskolában
  Jótékonysági előadás a Hermann László Zeneiskolában
 • Tállai András: eddig csaknem kétszer annyian kérték sms-ben adóbevallásukat a NAV-tól, mint tavaly
  Tállai András: eddig csaknem kétszer annyian kérték sms-ben adóbevallásukat a NAV-tól, mint tavaly
 • Áradások pusztítanak az Egyesült Államokban
  Áradások pusztítanak az Egyesült Államokban
 • Dunaújváros ad otthont au idei Fejér Megyei Diáknapoknak
  Dunaújváros ad otthont au idei Fejér Megyei Diáknapoknak