2018. augusztus 21. kedd Sámuel
Menü

Stevia, avagy jázminpakóca: édesebb és egészségesebb a cukornál, mégsem ismerjük

Stevia, avagy jázminpakóca: édesebb és egészségesebb a cukornál, mégsem ismerjük
Stevia, azaz jázminpakóca (Fotó: botaniex.com)

Az új esztendőbe átlépve sokan tesznek fogadalmakat arra vonatkozóan, hogy mit fognak másként csinálni 2017-ben? A legtöbben szívre tett kézzel mondogatják, hogy több sportot iktatnak majd az életükbe, és több figyelmet szentelnek az egészséges táplálkozásnak. Ennek jegyében mellőzik majd a cukrot, és ennek égisze alatt előtérbe kerül a stevia is.

A múltkor bőszen fejtegettem a Testszobrászat sorozatban, hogy miért káros a cukor, és milyen alternatívái vannak. A legutóbbi „édes cikk” végén megígértem, hogy a Biokertészet rovatban a steviáról bővebben is szót ejtek majd. S mivel az adott szó kötelez (legalábbis korrekt embereknél): jöjjön ez az egyébként átlagosnak tűnő kis növény, amelyet jázminpakócaként is emlegetnek.

A stevia az őszirózsafélék családjába tartozik. (Ez elsőre eléggé érdekesnek tűnik, de így van.) Észak- és Dél-Amerikában is őshonos. A közel 260 fajt számláló nemzetség egyik legíresebb tagja a jázminpakóca, amely leveleit édesítésre használják. A benne lévő szteviol glikozid ugyanis 300-szor (!) édesebb, mint a cukor!

Anyukám a stevia porból egy késhegynyit tesz csak a kávéjába, és ezt is sokszor eltúlozza. Amit onnan tudni, hogy e művelet után bőszen öntögeti tovább a csészéjébe az édesítetlen kávét, hogy felhígítsa az édes lét, s mint a mesében, előkerül egy idő után a nagyobb csésze, aztán még egy kis édesítő, aztán egy sokkal nagyobb bögre, hozzá még egy kis kávé, aztán még egy kis stevia - amíg a poharak terjedelme és a türelem be nem határolja ezt a végeláthatatlan folyamatot. Én speciel irtózom a steviás kávétól, mert valamilyen émelyítő mellékízt érzek már abban a pillanatban, ahogy a torkomon elkezd lefolyni, de sokan nem olyan kényesek, mint én… Nagyobb mennyiségben fogyasztva viszont már többen is felfedezik a kesernyés utózöngét, amely az édesgyökérre emlékeztet.

(A boltokban forgalmazott stevia termékek szárított stevia levélből, őrleményből állnak, különböző kivonatok, porok, oldatok, tabletták kaphatók.)

Persze, nemcsak a kávé édesítésére használhatjuk a jázminpakócát, hanem főzéshez is, mivel hatóanyaga nem bomlik le a melegítéstől. (Ellenben az aszpartámmal. Az édes ízért felelős szteviol glikozidok sütés, PH-változás esetén se bomlanak le.)

Anyukám főként paradicsomos ételeket ízesít vele. (A paradicsomlevesnél például egyáltalán nem érezni utóízt.) Mivel zöld színű maga a növény, így tökéletesen lehet alkalmazni borsóleves, borsófőzelék esetében is.

És akkor térjünk rá magára a növényre!

A legegyszerűbb, ha palántát veszünk. Legalábbis mi úgy szoktuk. Tavasszal, amikor a paprika- és paradicsompalánta beszerző körútra megyünk, akkor nézelődünk stevia után is. A kertészetekben 600 Ft körüli áron értékesítik, ezért inkább a piacra járunk, ahol 200 Ft-ért árulnak egy tövet. Egyszer egy nagyáruházban, amely már megszűnt Fehérváron, nagyon gyöszös palántákat láttunk 599 Ft-ért. Mivel senki se vitte el - érthető okból - a punnyadt növényeket, leárazták, és végül nyolc palántát vettünk 599 Ft-ért, amiből hét megeredt, tehát ki lehet azért fogni, és nem reménytelen a kókadó, sorvadó stevia felélesztése sem!

Tavasztól késő őszig zöldellhet a kertünkben, mivel éves növény. Ugyanúgy kell gondozni, mint a bazsalikomot: az utolsó előtti levelet lecsípjük, és a levéltőben majd újabb ágak bújnak ki, szépen bokrosodik. A lecsípett leveleket megszárítjuk (a szárítási műveletről már többször írtam, például a csalán esetében is), kávédarálóban porrá őröljük.

Semmi extra teendő nincsen vele. Néha megkapáljuk, körülötte kigazolunk, kell neki víz is persze, ha nem esik az eső, és mivel permetszert nem használunk, néha kap egy kis tejet

Ezt az édes levelű növényt egyébként már a dél-amerikai indiánok is felfedezték, mint édesítőszert. Európába az 1800-as években került, szélesebb körben pedig a második világháború környékén terjedt el a cukorhiány miatt. Érdekességként megjegyzem, hogy 2011 telétől engedélyezi csak az EU a növény édesítőszerként való használatát. Japánban is közkedvelt növény: az édesítőszer piacon 40 százalékos az aránya a steviás termékeknek.

Mire jó a stevia azon kívül, hogy természetes édesítőszer?

A stevia glikémiás indexe nulla, vagyis nem emeli meg a vércukorszintet - tehát cukorbetegek is fogyaszthatják. (Serkenti az inzulintermelést!) Ugyanezen okból kifolyólag a fogyókúrázók is előnyben részesíthetik, mert nullkalóriás.

Levelében nagyon sok ásványi anyag megtalálható: magnézium, cézium, kálium, foszfor, cink, vas, mangán, kobalt. Tartalmaz A, E, C, P vitamint, nikotinsavat, aminosavakat, pektineket, béta-karotint, különleges illóolajokat.

Ásványi anyag tartalma miatt segítséget jelenthet a szájbetegségek gyógyítására, a fogszuvasodás megelőzésére. Vannak országok, ahol szájöblítőkben, fogkrémekben is megtalálhatjuk emiatt. Antibakteriális hatása van. Meggátolja több vírus és káros baktérium szaporodását. Gombaölő hatása miatt a Candida kezelésében is hatásos megoldás: ilyenkor teaként fogyasszuk! Hatékonyan alkalmazható megfázás, influenza ellen is.

Csökkenti a magas vérnyomást, a normális vérnyomást pedig változatlanul hagyja. Javítja a szövetek oxigénellátását.

Stevia, avagy jázminpakóca: édesebb és egészségesebb a cukornál, mégsem ismerjük

A Pepsi True és a Coca-Cola Life is cukor nélkül, kizárólag stevia felhasználásval készül
(Fotó: Flickr/Mike Mozart)

Javítja a bélműködést, az emésztést, normalizálja az anyagcserét, a fermentációs rendszerek működését. Csökkenti az éhségérzetet, az édesség utáni vágyat, segít a dohányzás és az alkoholfüggőség legyőzésében.

Kiválóan alkalmazható az acne, dermatitis, eczema vagy a seborrhoea legyőzésében. Külsőleg való alkalmazása során a bőr korai öregedése ellen is jó, mivel fiatalossá, rugalmassá teszi azt. Horzsolásokra, sebekre is csepegtethetünk stevia oldatot, hogy hamarabb meggyógyuljon! Már a guarani indiánok is használták több száz évvel ezelőtt a növényből kinyert folyadékot sebgyógyításra, bőrbetegségek kezelésére.

Összegezve: az újévi fogadalomba bátran vegyük bele a steviát is!

 A sorozat összes cikkét ide kattintva olvashatod el: Biokertészet

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

  • Tüntetnek az almatermelők
    Tüntetnek az almatermelők
  • Szúnyogirtás - Dunaújváros és környéke
    Szúnyogirtás - Dunaújváros és környéke
  • Hőségriadó - ismét elrendelték
    Hőségriadó - ismét elrendelték
  • Sport nagyhét - forgalomkorlátozások
    Sport nagyhét - forgalomkorlátozások

A hét embere

Eseménynaptár

  • Augusztus 20. - Washingtonban is volt megemlékezés
    Augusztus 20. - Washingtonban is volt megemlékezés
  • Kevés a mezőgazdasági munkás is
    Kevés a mezőgazdasági munkás is
  • Virágkarnevál - ráadás felvonulás Debrecenben
    Virágkarnevál - ráadás felvonulás Debrecenben
  • A hőségre figyelmeztetnek az időjósok
    A hőségre figyelmeztetnek az időjósok
  • Lesz elég víz Budapesten
    Lesz elég víz Budapesten
  • Bepanaszolják szomszédai Venezuelát Hágában
    Bepanaszolják szomszédai Venezuelát Hágában
  • Nem szabad a vécébe dobni a kontaktlencséket
    Nem szabad a vécébe dobni a kontaktlencséket
  • Orosz importtilalom a szerb őszibarackra
    Orosz importtilalom a szerb őszibarackra
  • Tűzijátékkal zárult a Királyi Napok
    Tűzijátékkal zárult a Királyi Napok