7 évnél régebbi cikk

Hegedűs 2 László Melója munkát keres
·Kult222222·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaHegedűs 2 László Melója munkát keres
·Kult222222·Utolsó frissítés: undefined

A köztévé tematikus csatornáján bukkantam az ünnepek alatt egy szerethető kisfilmre. Az M2-n láthattuk a Nagyi meséi – Meló munkát keres című alkotást, ahol aztán a stáblistán Fehérvárhoz kötődő készítőket találtam, hiszen az animációs filmet Hegedűs 2 László és Hegedűs Hanna Léna rendezte. A film mesélője Molnár Piroska.

Mi történik egy sárkánnyal, ha a befizetetlen számlák hegyekben állnak? Hogyan találhat munkát?

A sárkányok hatalmas és ijesztő lények. A tűzokádáson és az ijesztgetésen kívül nemigazán értenek semmihez. Meló nem ilyen volt. Míg társai többnyire barlangban vagy elvarázsolt kastélyban éltek, ő egy panelház kilencedik emeletének 38 m2-es lakásában élt. Az asztalán pedig hegyekben álltak a befizetetlen számlák. Elhatározta, hogy munka után néz. Többszöri próbálkozás után végre egy szemétégetőben alkalmazzák. Itt olyat csinálhat, amihez igazán ért, és még hasznos is.” – ez szerepel az animációs film rövid ismertetőjében. Szerencsére nekünk nemcsak a rövid ismertető áll rendelkezésünkre, hiszen fehérváriak az alkotók, így személyesen is megkerestem Hegedűs 2 Lászlót, hogy többet megtudjunk a filmről.

Nagyi meséi – Meló munkát keres 

- Régi kapcsolatod van a filmgrafikával, az animációs filmekkel. Talán az sem túlzás, hogy mindez az egész családodat „behálózta”, de egy kicsit összegezzük mindezt a kezdetektől. Mióta tart a varázs?

- Több évtizedes már ez a kapcsolat, de akkor kezdjük az elején. 1975-ben a Pannónia Filmstúdió rám bízta – az akkor még NSZK-nak nevezett ország által gyártott nagy sikerű – Egér a Marson című gyermekrajzfilm sorozat magyar epizódjainak filmgrafikáit. Ez több mint egy évig készült. A rajzfilmstúdió a legjobb teljesítményeket évente szakmai díjjal is jutalmazta. Ezt az elismerést az Egér a Marson rajzfilmsorozat is megkapta. Ezt követte a Magyar népmesék kezdő epizódjainak háttereinek elkészítése, amire Jankovics Marcell kért fel. A filmgrafikáim meghatározták a mesék vizuális világát, ami ezt követően, mások által készítve elkerülhetetlenül egyre másabb lett. Az egyiket – A só című epizódot – elkészítettük diafilmben is, ami a Magyar Diafilmgyártó Vállalatnál az év diafilmje lett. A magyar népmesék első négy epizódja után Jankovics Marcell a Fehérlófia egész estés rajzfilm háttértervezésének elkészítésére kért fel, amit feleségemmel, Debreczeni Katalinnal együtt egy éven át készítettünk. Később Lázár Ervin meséjéből, Két reggel címmel készítettem el egy rajzfilmet, ami ma is nagyon aktuális, nemcsak a gyerekek, hanem főleg a felnőttek számára. Székesfehérvárra való költözésünk után sem adtuk fel az animációs filmmel való kapcsolatunkat. Én egyedi filmekkel pályáztam a Magyar Mozgókép Alapítványnál. 1993-ban hivatalosan is, mint filmrendező a Magyar Filmművészek Szövetségének, 2015-ben pedig a Magyar Filmakadémiának a tagja lettem. Összességében negyven éve, hogy animációs filmek megvalósításával is foglalkozom.

- Ha már a gyermekek és az animáció szóba került, feleséged nagyon régóta tart szakkört itt Székesfehérváron.

- Valóban, a feleségem, Debreczeni Katalin a gyerekek animációs filmmel való oktatását vállalta fel. Húsz éve tart szakköri foglalkozást általános és középiskolás gyerekeknek, most évek óta a Művészetek Háza ad otthont az Animonó Filmkészítő Műhelynek. Az elkészült kis filmekkel szerepeltek már Németországban, Indiában, Pakisztánban, Csehországban. A hazai, gyerekfilmeseknek rendezett fesztiválokon is rendszeres résztvevők. Több díjat hoztak a Gyerekszem Filmfesztiválról és a Diákfilmszemléről is.

- A lányod is tevékenykedik ebben?

- Hanna Léna szintén a Művészetek Házában vezeti a Start kreatív csoportot és a Grafikai műhelyt. Kiállításokon, pályázatokon vesznek részt munkáikkal, többen sikeresen felvételiztek művészeti iskolákba.

- Nemrégiben az M2 csatornán futottam bele az egyik filmes munkádba. Mit kell tudni a Nagyi meséiről?

- Az ötlet megszületése a lányunk, Hanna Léna diplomájához kötődik, amikor a Képzőművészeti Egyetem aulájában kiállított diplomamunkájának megvédésére felutaztunk Budapestre, akkor a többi diplomamunkát nézegetve, megakadt a szemünk egy vidám gyerekkönyv tervben szereplő figurán. Gondoltuk, hogy ez rajzfilmben életre keltve még mulatságosabb, kedvesebb lehetne. Összeültünk, elkészítettük a képes forgatókönyvet és beadtuk az MTVA Mecenatúra pályázatára, amit az Emberi Erőforrások Minisztériuma is támogatott. Az első epizódnak Meló volt a címe, ez akár jelképes is lehetne ránk nézve, mivel a folytatásra nincs elegendő támogatás. Sajnos az a tapasztalat, hogy a pályázatokra beérkező filmtervek támogatási igénye többszörösen meghaladja a szétosztható anyagi keretet, amit többnyire az animációs filmstúdiók és fővárosban élő pályázók kapnak meg, így a sorozat megvalósítása bizonytalanná vált, de reméljük, hogy a Nagyi meséinek nem ez lesz a vége.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek