7 évnél régebbi cikk

Így kerül a magyar időjárás a zsebünkbe
Fehérvár Médiacentrum fotójaÍgy kerül a magyar időjárás a zsebünkbe

Annyi mindenre képesek mobiljaink és annyi érzékelő van beléjük integrálva, hogy lassan már egy komplett barométer is válhatna belőlük. De ha éppen még a falra nem is akaszthatjuk hagyományos helyett, azért mini-időjósnak simám kinevezhetjük. Persze itt most nem a telefonokba miniatürizált érzékelőkre gondolok (bár igaz légnyomás érzékelő és hőmérséklet szenzor már akad egy-egy elvetemültebb darabban), hanem sokkal inkább a szoftverek, alkalmazások lehetőségeire.

A világ tele van jobbnál jobb és csicsásnál csicsásabb felülettel és kinézettel versengő időjárás előrejelző és naplózó alkalmazással. Akár Android, akár iOS, hemzsegnek az áruházak a letölthető alkalmazásoktól. Vannak jobbak és vannak nagyobb marketing potenciállal rendelkezők a listán. Akadnak olyanok, melyek a Facebookon is felbukkannak reklám gyanánt, hogy nosza ezt töltsük le, ennél jobb tuti nincs. Ha új telefont veszünk azon is tuti lesz legalább egy e témával foglalkozó app előre telepítve. Rájöttek a gyártók és a programfejlesztők is, hogy az időjárás mindenkit érdekel. Én is látom ismerőseim, családtagjaim telefonjain, hogy mennyi különböző lehetőség próbál a kegyeinkre törni. Még a Windows is a 8-as verzió óta külön időjárás csempével bombáz minket az asztalon, sőt a legújabb Windows 10-ben is akad már letölthető időjárás alkalmazás.

Az időjárás mindenkit érdekel. Ha nincs miről beszélni a liftben a szomszéddal, ez akkor is bejön. Hmm, milyen hideg lett! Persze, most van itt az ideje! - és szerencsére kinyílik a lift ajtó.

Szóval adja magát a téma: IDŐJÁRÁS

Lehet vaskalaposnak tartotok, de én ha tehetem mindenből igyekszem a helyit, a hazait keresni. Jó, mindenből nem lehet, de törekedni azért erre csak nem bűn? Úgy vagyok ezzel a témával, hogy nekem több ezer kilométer távolságból, egy vagy két óceánon túlról senki se akarja megmondani, hogy reggel mire felkelek milyen időjárás fogad majd. Szerencsére erre azért igen jók a lehetőségeink, mert ugyan kis ország vagyunk, de bírunk legalább kettő olyan - a királyitól eltekintve - időjárás portállal, melyek javarészt saját szenzorokkal és radarhálózattal dolgoznak, munkatársaik pedig jól képzett meteorológusokból állnak. Név szerint az egyik a Köpönyeg, a másik pedig az Időkép. Egyik sem ma kezdte. Mindegyik több, mint tíz éve ad nekünk lehetőséget arra, hogy megtudjuk reggelre mennyire fagy be a kocsi szélvédője, vagy éppen hány centi a Balaton jege, de ha éppen nyár lenne, akkor hány fokos is a Balcsi?

Én ha számítógép előtt ülve az időjárásra vagyok kíváncsi, akkor tuti vagy az Időkép.hu, vagy a Köpönyeg.hu-ról tájékozódom. Eddig szinte 100%-os beválási aránnyal. Jó, ne hagyjuk ki a listából a királyi időjóst se (met.hu), de nekem a portál felépítése és a rajta fellelhető infók, no meg a közösségi lehetőségek kihasználása szempontjából egyértelműen a fenti két időjárás portál viszi a prímet. És akkor  még nem is említettem azt az opciót, amiért is egyáltalán belekezdtem a mostani írásomba.

Barométert a zsebekbe!

Mindkét említett portálnak, az Időképnek is és a Köpönyegnek is van ugyanis mobilos alkalmazása, melyek azon túl, hogy tájékoztatnak minket az időjárási aktualitásokról, egy sor olyan funkcióval kecsegtetnek, melyek a kényelmen túl még hasznosak is. De tényleg! Widgetről már mindenki hallott, ezek azok a kicsi, kezdőképernyőre kihelyezhető információs sávok melyek olyan nagyon dizájnosan adnak infót az aktuális időjárási helyzetről. Akár geolokációs helyzet meghatározás (GPS) alapján is, már ha ezt engedélyezzük neki. De ez csak a külcsín. Jól néz ki, animációt is tud, pontos. De a lényeg a programon belül lakozik.

Több szintű előrejelzéseket, tendenciákat mutat nekünk. Térképeken láthatjuk a szélirányokat, radarképeken követhetjük a zivatarzónákat, akár percről perce is és láthatjuk, hogy milyen a hőmérséklet különbség az országban. És ezek még csak az alapok. Így, télvíz idején pontos infót adnak befagyott tavaink jégvastagságáról, az esetleges hóréteg vastagságáról, tippeket adnak, hogy hőérzet szempontjából mire számíthatunk, nyáron pedig a Balaton és a Velencei-tó hőmérsékletét is követhetjük segítségükkel, vagy akár a pollenjelentést is térkép alapján. De a számomra legérdekesebb, hogy az applikáció használói önkéntes alapon kis közösséget alkotva maguk is tudnak infót küldeni saját településük időjárásáról.

Kifejezetten érdeklődve szoktam olvasgatni a kommenteket, okfejtéseket egy-egy a TV által beharangozott havazás előtt, hogy annak mekkora a bekövetkezési esélye és ha elindul egy-egy hó-hullám, akkor az éppen hol tart és mekkora intenzitással esik az országban. És ez az a pont, ahol a szimpla időjárás átalakul a szigorú adatokon túl már egy kicsit többé. Időnként azon veszem észre magam, hogy lelkes, amatőr időjárás megfigyelők kommentjeit vizslatom, hogy akkor most tényleg mennyire is fog esni a hó? Sőt a portálnak vannak olyan tényleg csak szűk rétegeknek készülő jelentéseik is, mint például az amatőr repülősöknek termik számítás, vagy a pecásoknak kapás index, és a többeket érdeklő sípályák adatai is.  

De a technika itt nem áll meg. Tudnak ezek az appok egy két olyan trükköt, melyet ha bekapcsolunk és engedélyezzük számukra a helyzetünk figyelését, akkor például mobilunkra felugró értesítést küld, ha zivatar zóna van kialakulóban a környékünkön, de azt is igen jó eséllyel mérik fel, hogy egy adott zivatarból mekkora eséllyel kerekedik jégeső. Ezekkel az értesítésekkel akár nekünk, de akár még a mezőgazdaságban dolgozóknak is igen sokat tudnak segíteni.

Ezek a profi időjárási portálok, kiegészülve a rajtuk nevelkedő amatőr időjósokkal pont azt az űrt töltik ki, amit a met.hu nem tud megadni. Itt van lehetőség a száraz megfogalmazásokon túl is, részletekbe menően lamentálni az időjárásról. Persze lehet valakinek ez túl sok, nekik elég a Híradóban elmondott öt mondat is. De figyelve ezeket a portálokat, látva, hogy a feltörekvő ifjúság milyen szép számmal használja a közösségi funkciókat, és mennyire sokan érdeklődnek az időjárás, mint tudomány iránt, ez hatalmas zöld pont. Sőt, túlzás nélkül  mondhatom, a környezettudatos szemléletmód alapja is lehet az időjárás ilyen megközelítése.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek