7 évnél régebbi cikk

Így készíts könnyen, gyorsan, egyszerűen madáretetőt
Fehérvár Médiacentrum fotójaÍgy készíts könnyen, gyorsan, egyszerűen madáretetőt

Avagy Barna, Reni és Lacika megmutatja, mi fán terem a minőségi (!) Do It Yourself!

Nem hittek bennünk, de megcsináltuk! Igaz, két fotós, és egy online szerkesztő is kellett hozzá, de sikerült! Két madáretetőt is összehoztunk és nem is akármilyeneket! Bár az is kétségtelen, hogy ilyen arckifejezéssel indultunk neki a mutatványnak...

De aztán belejöttünk és remek etetőket fabrikáltunk. Tényleg nem volt nehéz feladat. A pillepalackos verziót például még én is meg tudtam csinálni, pedig híres vagyok arról, hogy a szerszámos láda kinyitásához is telefonos segítséget kérek. Mutatom is, milyen egyszerű. Nem kell hozzá más, csak egy pillepalack, egy bicska, egy kis madáreleség és ami erről a képről lemaradt, egy kis madzag.

A madzagból aztán levágunk egy számunkra szimpatikus méretet. Körülbelül ekkorát:

Eztán fogjuk a pillepalack kupakját és a bicskánk pipapiszkálójával kilyukasztjuk a közepét. Itt nem tudom, hogy mit csinálok, de a mozdulat hasonló:

Eztán a palack oldalán, az aljától 10-15 centire vágunk egy fordított U alakot, a kivágott részt pedig lehajtjuk. Erre tudnak majd rászállni a kismadarak. 

Amennyiben német mérnököket meghazudtoló módon pontosan követjük a leírt lépéseket, az elkészült etetőnek valahogy így kell kinéznie. (Bár meg kell hagyni, ennél nem nehéz jobbat csinálni.)

A következő már-már köztéri installációkkal vetekedő kézműves madáretető a palackos verziónál komolyabb mérnöki teljesítményt igényel. Az alkatrészeket illetően azonban itt sem kell komoly dolgokra gondolni: madzagra és bicskára itt is szükség lesz, és pluszban kell még két darab virágalátét is.

Szintén a bicskánk pipapiszkálóját kell használnunk, s négy helyen ki kell lyukasztanunk a virágalátéteket.

Eztán megint fogjuk a madzagot és négy egyenlő hosszúságú részre vágjuk azt. (Pontosabban Barna vágja, én meg nézem.)

Eztán jön a legnehezebb része, a csomózás. A négy tartómadzagunk esetében ugyanis minden csomónak pontosan ugyanolyan távolságra kell lennie az alsó virágalátéttől. Nem kell azonban vonalzó ahhoz, hogy megbirkózzunk ezzel a feladattal, elég, ha egy tollat használunk mérőeszközként.

Ha megvan a csomó alul-felül, tegyük rá a tetejét, majd fent kössük össze a madzagokat és készen készen is vagyunk.

Miután kiakasztottuk az etetőket, már csak azt kell megvárnunk, hogy megjelenjenek a kismadarak, de addig is gyönyörködhetünk a minőségi kézműves madáretetőnkben.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek