7 évnél régebbi cikk

Armel Le Cléac'h rekordidővel nyerte a Vendée Globe-ot - Fa Nándor továbbra is nyolcadik
Fehérvár Médiacentrum fotójaArmel Le Cléac'h rekordidővel nyerte a Vendée Globe-ot - Fa Nándor továbbra is nyolcadik

Armel Le Cléac'h nyerte a Vendée Globe-ot. A földkerülő vitorlásversenyt soha nem teljesítette még senki olyan gyorsan, mint a francia vitorlázó. Fa Nándor továbbra is a nyolcadik helyen halad a cél felé.

74 nap, 3 óra, 35 perc és 46 másodperc - ennyi idő alatt kerülte meg a Földet vitorlásával a francia Armel Le Cléac'h. A Vendée Globe történetében még soha nem volt olyan hajós, aki ennél rövidebb idő alatt teljesítette volna a távot. A korábbi rekorder Francois Gabart volt, akinek 78 napra, 2 órára és 16 percre volt szüksége a bolygó körbevitorlázásához.

A versenyben sokáig a brit Alex Thomson vezetett, Hugo Boss nevű hajójával. Thomson hajója kisebb balesetet szenvedett, majd később, az Indiai-óceánon Le Cléac'h megelőzte. Onnantól Thomson folyamatosan üldözte a franciát, de visszaelőzni már nem tudta. A befutó a franciaországi Les Sables d'Olonne kikiötőjében volt, ahonnan 74 napja rajtolt az akkor még 29 tagú mezőny. A parton több tízezres ünneplő tömeg várta a győztest, aki a Banque Populaire VIII nevű hajóját megcsókolta, amint áthaladt a képzeletbeli célvonalon. 

Az immár a világ leggyorsabb földkerülő vitorlásáról a verseny kezdete előtt néhány nappal közölt egy rövid bemutatkozó filmet a NautiChannel:

Fa Nándor továbbra is a nyolcadik helyen halad a cél felé, nagyjából Brazília partjainál. Lemaradása több mint 4000 mérföld a győzteshez képest. 

A Vendée Globe november 6-án rajtolt 10 ország 29 versenyzőjével. A világ legkeményebbnek tartott földkerülő vitorlásversenyén a résztvevőknek egyedül, külső segítség igénybevétele és kikötés nélkül kell megkerülniük a Földet.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek